Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Οβριές Γιαχνί – Wild Asparagus with Tomato Sauce


Οι Οβριές (βρυωνιές ή αβρωνιές ή tammus comunis) είναι πολυετή, αναρριχώμενα φυτά που ομοιάζουν με τον κισσό.

Από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο συλλέγονται οι τρυφεροί βλαστοί τους που έχουν χρώμα πράσινο ή ανοιχτό καφέ και ομοιάζουν με αυτούς των άγριων σπαραγγιών αλλά είναι λεπτότεροι.

Είναι αρκετά πικρές και καλό είναι να μην τις δοκιμάζουμε ωμές, διότι θεωρούνται ελαφρώς τοξικές. Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται. Γίνονται εξαιρετική ομελέτα (εδώ) αλλά και κοκκινιστές.








Τα Υλικά
(Για 2-3 μερίδες)

1 μάτσο οβριές
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και κομμένη σε φετάκια
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κ. σ. ψιλοκομμένος, φρέσκος μάραθος
8 τοματάκια, κομμένα στη μέση
1 κ. σ. κοφτή τοματοπολτέ
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι από τις οβριές και κρατάμε μόνο το τρυφερό μέρος.
Τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε.




Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και, όταν πάρει βράση, τις ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά, για να φύγει λίγη πικρίλα. Μετά τις σουρώνουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και τις στραγγίζουμε καλά.











Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τοα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πατάτες.














Όταν το κρεμμύδι μοσχομυρίσει, προσθέτουμε και τις οβριές και ανακατεύουμε.













Κατόπιν προσθέτουμε το μάραθο, τα τοματάκια και τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το τσιγάρισμα.













Προσθέτουμε με προσοχή ζεστό νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε, ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.








Όταν οι οβριές και οι πατάτες μαλακώσουν και η σάλτσα ελαττωθεί και πήξει, το φαγητό είναι έτοιμο.
Το σερβίρουμε ζεστό σαν συνοδευτικό ή κύριο πιάτο.



Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου