Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Μια Μελαχρινή Γλυκιά Τάρτα με Αλεύρι Ζέας – A Sweet Tart with Zea Flour


Μια “μελαχρινή”, νοστιμότατη, νηστίσιμη τάρτα, χωρίς προσθήκη σοκολάτας! Η βάση της είναι πολύ τραγανή, αρωματική και μπισκοτένια. 
Το σοκολατένιο της χρώμα οφείλεται στο αλεύρι Ζέας, ολικής αλέσεως,που είναι ένα εξαιρετικό αλεύρι και εν μέρει στην προσθήκη πραγματικής κανέλας.

Στη πλούσια γέμισή της χρησιμοποίησα σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο με καστανή ζάχαρη και ήπια γεύση για να μην υπερκαλύπτει τα υπόλοιπα υλικά.
Εσείς βέβαια μπορείτε να προσθέσετε κάποια άλλη μαρμελάδα, αρκεί να μην είναι πολύ γλυκιά. Δεν είναι αναγκαία η προσθήκη επί πλέον ζάχαρης στη γέμιση. Το ταχίνι, οι σταφίδες και τα αμύγδαλα ενίσχυσαν τη διατροφική της αξία.


Έγινε μια τάρτα ξεχωριστή που αξίζει να δοκιμάσετε! Δική σας!



Τα Υλικά
(Ταρτιέρα 26εκ.)

Για τη Βάση

100 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
80 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
50γραμ. καστανή ζάχαρη
1 κ. γλ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. baking powder
1 σφηνάκι μπράντι
250γραμ. βιολογικό αλεύρι Ζέας, ολικής

Για τη Γέμιση

5 κ. σ. σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνου ή βανίλιας
2 κ. σ. ταχίνι ολικής αλέσεως
½ φλιτζάνι  τριμμένη αμυγδαλόψιχα
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
1 σφηνάκι μπράντι


Οδηγίες




Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τη βάση.
Αναμειγνύουμε με το αλεύρι την κανέλα, το ξύσμα, το baking powder και τη ζάχαρη.











Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπράντι και τη μαγειρική σόδα, διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού.










Ζυμώνουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και θα την αφήσουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.












Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.











Ετοιμάζουμε την τάρτα
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κρατάμε το ⅓ της. Με την υπόλοιπη ζύμη καλύπτουμε τη βάση και τα πλάγια της ταρτιέρας.
(Η ταρτιέρα δεν χρειάζεται λάδωμα).







Γεμίζουμε την τάρτα με τα υλικά της γέμισης και ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.
Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια και διακοσμούμε την τάρτα.
(Επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει αλεύρι ολικής, η ζύμη στο πλάσιμο σκάει. Γι΄αυτό πιέζουμε πρώτα το κομμάτι ζύμης και μετά το πλάθουμε σε κορδόνι).



Ψήνουμε την τάρτα στους 170º C στον αέρα για 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε μέσα στη φόρμα, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία της.
Κατόπιν τη βάζουμε σε μία πιατέλα, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.




Καλή επιτυχία!

Περισσότερες πληροφορίες για τη Ζέα

Η Zέα είναι πιθανόν το αρχαιότερο είδος δημητριακού στην Εγγύς Ανατολή και υπήρξε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και Αιγύπτιων. 
Είναι δίκοκκο σιτάρι με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν ανώτερη από τα άλλα σιτηρά.

Η επιστημονική ονομασία της Ζέας είναι «Triticum dicoccum» και παρόλο που εξωτερικά μοιάζει με σιτάρι, έχει διαφορετική θρεπτική σύνθεση και δεν πρέπει ωστόσο να συγχέεται με το Γερμανικό Dinkel ή τη σίκαλη. Χρησιμοποιείται κυρίως για ανθρώπινη κατανάλωση και ως κτηνοτροφή.
Είναι σχεδόν δύο φορές πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με άλλα σιτηρά, γεγονός που τη καθιστά μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή δυσκοιλιότητα.

Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί μια αναζωπύρωση στη δημοτικότητα της Ζέας για όσους εφαρμόζουν μια υγιεινή διατροφή. Τα 100γραμ. κόκκου ζέα παρέχουν 331 θερμίδες, 12γραμ. πρωτεΐνες, 3γραμ. λιπαρά, 64γραμ. υδατάνθρακες και 6γραμ. φυτικές ίνες.

Η Ζέα διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη θρεπτική αξία και δεν είναι τυχαίο ότι η ετυμολογία της αρχαίας ελληνικής λέξης «ζείδωρος» που σημαίνει «δίνει ζωή» προέρχεται από το συγκεκριμένο δημητριακό.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα με διαβήτη το αλεύρι Ζέας και το ψωμί Ζέας ολικής αλέσεως μειώνει μέχρι και 11% το σύνολο των λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων και της συγκέντρωσης της LDL-χοληστερόλης στο αίμα, ενώ το κοινό αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή στις τιμές αυτές των λιπιδίων.

Η μέση περιεκτικότητα του αλευριού Ζέας σε άμυλο είναι 56.29% η οποία είναι χαμηλότερη από το αλεύρι σκληρού σίτου (65,28%), και το αλεύρι μαλακού σίτου (60,94%).
Η χαμηλή ποσότητα αμύλου της Ζέας μπορεί να οφείλεται στην παρουσία μεγαλύτερης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει.
(Πηγή: mydiatrofi)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου