Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Νηστίσιμες Καριόκες – Cariocas

Η Καριόκα είναι δημιούργημα του Γεωργίου Παπαπαρασκευά τη δεκαετία του 1930 στην Ξάνθη. Το όνομα της προέκυψε από το εξωτικό και εντυπωσιακά έντονο σοκολατί χρώμα του σώματος των κατοίκων του Ρίο της Βραζιλίας!
Η παραδοσιακή αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί ένα λεπτό και αφράτο παντεσπάνι που τυλίγεται γύρω από ένα υπέροχο καρυδένιο μείγμα. Πλάθονται σε ρολά, κόβονται φέτες και τυλίγονται με λαχταριστή σοκολάτα!



Στις σπιτικές μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε το παντεσπάνι με ένα μπαγιάτικο κέικ σε τρίμματα ή ακόμα με ό,τι περίσσευσε από τη βασιλόπιτα. Η τριμμένη φρυγανιά ή τα μπισκότα είναι μια άλλη πιο οικονομική πρόταση.
Στη νηστίσιμη εκδοχή που σας προτείνω χρησιμοποίησα φρυγανιά και πέτυχα ένα νόστιμο και σοκολατένιο κέρασμα, γεμάτο καρύδι και με άρωμα κανέλας!


Τα Υλικά
(Για 30 μικρά κομμάτια)

200γραμ. ζάχαρη
250 ml νερό
250γραμ. τριμμένη καρυδόψιχα
200γραμ. τριμμένη φρυγανιά
3 κ. σ. κακάο άγλυκο (σκόνη), κοσκινισμένο
1 ½ κ. γλ. τριμμένη κανέλα
3 κ. σ. μπράντι

Επικάλυψη
2 πλάκες κουβερτούρας (200Χ2γραμ.)
2 κ. σ. ελαιόλαδο

Επί πλέον
Ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης τροφίμων
Ένα κομμάτι λαδόκολλας
Χαρτάκια για τρουφάκια ή κομμάτια αλουμινόχαρτου

Οδηγίες





Με το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο ετοιμάζουμε ένα ζεστό ρόφημα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.












Όταν κρυώσει, το ρίχνουμε μέσα σ΄ένα μπολ και προσθέτουμε, την κανέλα, το μπράντι, την καρυδόψιχα και τη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.









Απλώνουμε το μείγμα πάνω στην πλαστική μεμβράνη, την κλείνουμε στις άκρες και πιέζουμε, για να δημιουργήσουμε έναν κορμό.
Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για τρείς ώρες.











Κατόπιν βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο, ανοίγουμε τη μεμβράνη και κόβουμε φέτες με ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι.
Εάν οι φέτες είναι μεγάλες, τις κόβουμε στη μέση.










Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.







Με τη βοήθεια δύο πιρουνιών βουτάμε κάθε καριόκα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, τη στραγγίζουμε και την τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα, για να στεγνώσει και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις καριόκες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν εκτός ψυγείου.
(Μπορούμε όμως να τις βάλουμε για λίγο μέσα στο ψυγείο).




Όταν οι καριόκες είναι έτοιμες, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή τις τοποθετούμε μέσα σε χαρτάκια για τρουφάκια.


Είναι έτοιμες για σερβίρισμα!


Καλή επιτυχία!


Και λίγη Ιστορία!

Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ήλθε ως πρόσφυγας στην Ξάνθη το 1922 από την Ανατολική Θράκη (40 Εκκλησίες) γνωρίζοντας το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη.
Αφού εργάστηκε σε πολλά ζαχαροπλαστεία της πόλης, άνοιξε το 1926 ένα δικό του ζαχαροπλαστείο και ξεκίνησε παρασκευάζοντας τα γλυκά που είχε μάθει (τρίγωνα κτλ.).
Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ήταν πνεύμα ανήσυχο, εργατικός και του άρεσε να πειραματίζεται με νέα προϊόντα αρίστης ποιότητος.
Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε το 1930 την καριόκα ως γλύκισμα στην Ξάνθη και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα. Η συνταγή της σοκολάτας είναι αποκλειστικά δική του έμπνευση. 

Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Παπαπαρασκευά ανέλαβε η δεύτερη γενιά με αρχιτεχνίτη τον Στέλιο Αρσένη και υπεύθυνο στην διοίκηση και πώληση τον Δημήτριο Παπαγιαννοπουλο, οι οποίοι βοήθησαν στην επέκταση της επιχείρησης και αύξηση της παραγωγής διατηρώντας της ποιότητα των προϊόντων ακολουθώντας πιστά την παράδοση. Σήμερα έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά αφού τα παιδία τους έχουν μπει και αυτά ενεργά στην επιχείρηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου