Χριστούγεννα χωρίς Κουραμπιέδες δεν γίνεται! Πρέπει το σπίτι μας να
μοσχομυρίσει ανθόνερο και φρέσκο βούτυρο και στην κουζίνα μας να απλωθεί ένα
γλυκό σύννεφο ζάχαρης, έτσι για το καλό!
Η παράδοση απαιτεί να υπάρχουν χιονισμένοι κουραμπιέδες πάνω στο
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μυρωδάτοι και γεμάτοι ψημένο αμύγδαλο, σύμβολο και
υπόσχεση αφθονίας αγαθών στο σπιτικό μας!
Κι εγώ, από μικρή, λατρεύω αυτές τις μικρές χιονισμένες μπουκίτσες!
Κάθε χρόνο πειραματίζομαι και μια νέα συνταγή με λίγο διαφορετικά υλικά.
Οι φετινοί μου είναι πραγματικά υπέροχοι, ίσως οι καλύτεροι που έχω φτιάξει! Αφράτοι, αρωματικοί, λιώνουν στο στόμα και σε πλημμυρίζει το άρωμα του ανθόνερου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Οι φετινοί μου είναι πραγματικά υπέροχοι, ίσως οι καλύτεροι που έχω φτιάξει! Αφράτοι, αρωματικοί, λιώνουν στο στόμα και σε πλημμυρίζει το άρωμα του ανθόνερου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Τα Υλικά
(Περίπου 45 κομμάτια)
300γραμ. λιωμένο αιγοπρόβιο βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
100γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
150γραμ. άχνη ζάχαρη
300γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ελαφρά ψημένα και χονδροκομμένα
1 σφηνάκι ανθόνερο
1 σφηνάκι μπράντι
550γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 ½ κ. γλ. baking powder
⅓ κ, γλ. αλάτι
Επί πλέον
1 κιλό άχνη ζάχαρη
5 καψουλάκια βανίλια
1 σφηνάκι ανθόνερο
2 φύλλα λαδόκολλα
Οδηγίες
Από το προηγούμενο βράδυ αναμειγνύουμε μέσα σ΄ένα μπολ που κλείνει με
καπάκι την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες,
για να αρωματιστεί.
Την επομένη ημέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι
και το baking powder.
Ρίχνουμε τα βούτυρα και την άχνη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με μέτρια ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια πηχτή, άσπρη κρέμα.
Έπειτα προσθέτουμε το ανθόνερο και το μπράντι και δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
Κατόπιν προσθέτουμε τα αμύγδαλα, συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα με μέτρια ταχύτητα.
Σταματάμε το μίξερ, αλλάζουμε εξάρτημα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε με το γάντζο.
Εν συνεχεία βγάζουμε τον κάδο, προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε προσεκτικά τα υλικά με μία σπάτουλα, με φορά από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Θα έχουμε μία ζύμη που θα θρυμματίζεται αλλά δεν τη ζυμώνουμε!
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, παίρνοντας μικρά κομμάτια ζύμης και πιέζοντάς τους με τις παλάμες μας.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170º C για περίπου 20-25
λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Είναι έτοιμοι, μόλις ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους αφήνουμε μέσα στο ταψί, μέχρι να γίνουν χλιαροί. Τότε τους πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Όταν κρυώσουν τους κυλάμε λίγους-λίγους μέσα στην άχνη, τους τοποθετούμε
μέσα σ΄ένα δίσκο και κοσκινίζουμε πάνω τους την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη με τις βανίλιες.
Τους αφήνουμε να σταθούν με τη ζάχαρη δύο ώρες και μετά τους τοποθετούμε σε
πιατέλα.
Είναι έτοιμοι για σερβίρισμα!
Είναι έτοιμοι για σερβίρισμα!
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου