Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Γαρίδες με Κόκκινο Κάρυ – Shrimps with Red Curry

Ένα αρκετά πικάντικο αλλά νοστιμότατο κάρυ με γαρίδες, συνοδευμένο από πολύ ψιλά μακαρόνια που θυμίζουν τα Κινέζικα Noodles.
Η σάλτσα τους, με αρώματα Ινδίας και γεύσεις Ταϋλάνδης, δένει υπέροχα με το ζυμαρικό. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εξωτικό, ιδανικό για τους λάτρεις των Ασιατικών πιάτων αλλά και για “εκλεκτούς ουρανίσκους”, όπως λέει και μία φίλη μου!


Εάν, όμως, εσείς θέλετε να απαλύνεται την πικάντικη γεύση του φαγητού, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό ή το ζωμό λαχανικών με γάλα καρύδας. Ομολογουμένως δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτό το υλικό αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε έστω και μία φορά. Θα δώσει στη σάλτσα πυκνή υφή χωρίς να την αλλοιώσει γευστικά. Θα επικρατήσει η έντονη γεύση των γαρίδων.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κίτρινο κάρυ που είναι πολύ πιο ήπιο και το βρίσκετε πολύ εύκολα στην αγορά.
Ό τι κι αν επιλέξετε, το πιάτο θα γίνει εξαιρετικό!




Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)

3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φετάκια
1 κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1 κ. σ. κόκκινο κάρυ (σκόνη) Ινδίας ή Ταϋλάνδης  
6 φυλλαράκια αποξηραμένο κάρυ
1 κ. σ. Thai fish sauce
1 κ. σ. πελτές τομάτας
Λίγο ξύσμα φρέσκου λάιμ
150 ml  χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών
500γραμ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (κατά προτίμηση φρέσκες)

1 πακέτο μακαρόνια Νούμερο 12 ή Noodles από σιτάρι 


Για το Σερβίρισμα
Ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι ή κόλιανδρο



Οδηγίες





Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες και τις αλατίζουμε ελαφρά.
(Τα κελύφη και τα κεφάλια δεν τα πετάμε, τα κρατάμε για την παρασκευή ζωμού. 










Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν και να μοσχομυρίσουν.









Προσθέτουμε το κάρυ, την Thai fish sauce, τον πελτέ τομάτας, τα φύλλα κάρυ, το ξύσμα λάιμ και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς.










Εν συνεχεία ρίχνουμε 150 ml  χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών και βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι η σάλτσα ν΄αρχίσει να πήζει. Τότε κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.







Εν τω μεταξύ βράζουμε μέσα σε αρκετό αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τηρώντας το χρόνο που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Όταν είναι al dente, κατεβάζουμε από τη φωτιά και δεν τα σουρώνουμε.






Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε, όσο χρειάζεται.
Δεν παραβράζουμε τις γαρίδες και φροντίζουμε να μείνει η σάλτσα πηχτή αλλά αρκετή.








Με μία τρυπητή κουτάλα ζυμαρικών μεταφέρουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα στο τηγάνι, χωρίς να τα στραγγίσουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να καλύψει η σάλτσα όλα τα μακαρόνια.





Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ή κόλιανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή όρεξη!


1 σχόλιο:

  1. Αχ τι μας κάνεις! Πικάντικο, νόστιμο και καλοκαιρινό πιάτο! Ποιος μπορεί ν' αντισταθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή