Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Βασιλόπιτα 2017

Καλή Χρονιά, χαρούμενο κι ευλογημένο το 2017!

Η φετινή μας Βασιλόπιτα έχει όψη εορταστική και πολύχρωμη, με ελπιδοφόρα σημαιάκια την καλή τύχη και τα όνειρα που περιμένουμε να μας πραγματοποιήσει η νέα χρονιά! Μακάρι!

Περιέχει αποξηραμένα σύκα, μαύρο ρούμι και ξύσμα πορτοκαλιού υλικά που της δίνουν ξεχωριστό άρωμα, υφή και γεύση. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή επί πλέον μπαχαρικά ούτε αρκετή ζάχαρη.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να την ψήσουμε  μέσα σε ευρύχωρη φόρμα και να τηρήσουμε το χρόνο ψησίματος, διότι , όπως όλα τα κέικ με ελαιόλαδο, πρέπει να ψηθεί καλά!

Η νέα χρονιά ας είναι ήρεμη, γλυκιά και ζαχαρένια, με αισιοδοξία και όλα  χρώματα της ελπίδας και της ευτυχίας! Ας  φέρει όλα τα καλά του Κόσμου στο σπιτικό μας κι ό,τι άλλο ποθεί και ονειρεύεται ο καθένας μας!







Τα Υλικά

15 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
50ml μαύρο ρούμι
500γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. baking powder
κ. γλ. αλάτι
200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι της αρεσκείας σας
250ml φρέσκο γάλα, πλήρες
150γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, καστανή
4 αυγά
2 κ.σ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού

Προτεινόμενη Διακόσμηση

Μία δόση Ganache
17 πολύχρωμα χάρτινα σημαιάκια
Καραμέλες πολύχρωμες
2 κ.σ. τριμμένο Ινδοκάρυδο


Οδηγίες



Κόβουμε τα σύκα μέσα σ΄ένα μπολ σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε το ρούμι, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνουμε για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν μαζί με το ρούμι τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Αφήνουμε τον πουρέ σύκων να περιμένει.





Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι ή μία στρογγυλή φόρμα του κέικ διαμέτρου 28-30 εκ. και στρώνουμε τη βάση της με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Επίσης βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά της. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το baking powder.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο.







Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το ξύσμα και τα σύκα.













Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο.









Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα για περίπου μία ώρα (ανάλογα με το φούρνο μας).








Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, ελέγχουμε με ένα μαχαίρι, εάν ψήθηκε.
Όταν ψηθεί, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε συρμάτινη βάση, βάζουμε το νόμισμα και το αφήνουμε να κρυώσει.




Όταν κρυώσει αρκετά το περιχύνουμε με τη Ganache, πασπαλίζουμε με Ινδοκάρυδο και το διακοσμούμε με τις καραμέλες και τα σημαιάκια.




Για τη Γκανάς (Ganache)

Τα Υλκά
300γραμ. κουβερτούρα με 70% κακάο
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Οδηγίες

Τεμαχίζουμε τα 300γραμ. κουβερτούρας σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε, λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και περιμένουμε 2-3 λεπτά να ζεσταθεί.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία πλαστική κουτάλα.
Η κουβερτούρα πρέπει να λιώσει, διαφορετικά βάζουμε το μείγμα πάνω σε μπεν μαρί.



Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου