Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Βακαλάος “Μπιάνκο”

Ένα νοστιμότατο πιάτο με παστό βακαλάο, Κερκυραϊκό ή Λευκαδίτικο, όπως διατείνονται οι Επτανήσιοι φίλοι μου. Εγώ το θεωρώ καθαρά Επτανησιακό και Μεσογειακό που παραπέμπει μόνο κατ΄όνομα σε Βενετσιάνικη επιρροή.

Η Κερκυραϊκή ή Λευκαδίτικη συνταγή ταξίδευσε και στην απέναντι περιοχή του Πύργου της Ηλείας, ελαφρά παραλλαγμένη: η πεθερά μου μαγείρευε τον βακαλάο αρκετά σκορδάτο και λεμονάτο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τον ονόμαζε  “άσπρο μπακαλιάρο”.

Τώρα που χειμώνιασε σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη νοστιμότατη Λευκαδίτικη εκδοχή του παστού βακαλάου. Θα χρειαστείτε ελάχιστα υλικά που θα τα βάλετε σε πλατειά κατσαρόλα σε στρώσεις. Το φαγητό θα το μαγειρεύσετε σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο και θα ανακινείτε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύετε με κουτάλι!
Η νοστιμιά του έτοιμου φαγητού θα σας εκπλήξει!






Τα Υλικά

6 μερίδες φιλέτο βακαλάου, ξαρμυρισμένες
4-5 μέτριες πατάτες, κομμένες χονδρές ροδέλες
4-5 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερες, κομμένες φετάκια
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φετάκια
1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο  σε φέτες
4-5 τούφες σέλερι χονδροκομμένες ή μαϊντανό
200 ml. Ελαιόλαδο, καλής ποιότητος
Ο χυμός δύο ζουμερών λεμονιών
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι με φειδώ και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες


Αφαιρούμε το δέρμα, κόβουμε σε μερίδες και ξαλμυρίζουμε τον βακαλάο αλλάζοντας πολλές φορές το νερό για τουλάχιστον 24 ώρες. Κατόπιν τον στραγγίζουμε.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.





Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σέλερι ή μαϊντανό, προσθέτουμε τα σκόρδα, το κρεμμύδι, τις ροδέλες του καρότου 









και από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού.
Από πάνω ρίχνουμε το ελαιόλαδο.









Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, όσο σχεδόν να καλύπτει και το ψάρι και βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα.









Όταν έχει βράσει, διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο φαγητό.







Ανακινούμε ζωηρά την κατσαρόλα, αφήνουμε να βράσει ακόμα για ένα λεπτό για να γλασάρει η σάλτσα και την αποσύρουμε από τη φωτιά.


Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.




Καλή όρεξη! 

2 σχόλια:

  1. Φανταστικό φαγητό! Μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους φαγητά με ψάρια και ειδικά μαγειρευτά. Ξεφεύγει από το σύνηθες ψητό ψάρι. Μπράβο!! Ιδιαίτερη συνταγή που άξιζε να καταγραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία πρόταση Ελένη μου, ειδικά για τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα!
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή