Ο Αγριόχοιρος ή αγριογούρουνο (επιστημονικά Sus Scrofa) είναι ο άγριος πρόγονος των εξημερου το κυνήγι του συνδέεται με το όνομα δύο επιφανών ηρώων της Αρχαίας Ελλάδας, του Οδυσσέα και του Ηρακλή. (Διαβάστε από τη Μυθολογία πιο κάτω).
Σήμερα σας προτείνω ένα καθαρά εορταστικό πιάτο με αγριογούρουνο, μαγειρευμένο με μια παραδοσιακή συνταγή από την ορεινή Φθιώτιδα, ελάχιστα “πειραγμένη” από εμένα!
Στην παραδοσιακή συνταγή τα κρεμμυδάκια μαγειρεύονται ωμά, με αποτέλεσμα να “βαρύνει” το φαγητό! Εγώ τα έβαλα ζεματισμένα και έγιναν γλυκύτατα! Τολμήστε το κι εσείς για το εορταστικό σας τραπέζι!
Τα Υλικά
(Για 5 μερίδες)
1 κιλό αγριογούρουνο, κομμένο σε μερίδες
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένα
4 σκελίδες σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
2 ξυλάκια κανέλλας
1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
150 ml κόκκινο κρασί
3 κ. σ. ξίδι (ή και περισσότερο)
2 κ. σ. πελτές ντομάτα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Έξτρα
150 ml ξίδι
1 κ.σ. τριμμένο αλάτι
Για τη Μαρινάδα
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
10-12 κόκκους πιπέρι μαύρο
2 φύλλα δάφνης
2 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. αλάτι
Οδηγίες
Το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα 150ml ξίδι, μία κ. σ. αλάτι και συμπληρώνουμε με τόσο νερό, όσο να καλύπτεται το κρέας. Το αφήνουμε για μία ώρα και μετά το στραγγίζουμε καλά.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μέσα σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε για 24 ώρες μέσα στο ψυγείο, για να μαριναριστεί.
Κατόπιν βγάζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας και πετάμε τη μαρινάδα.
Μέσα σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρέας καλά απ΄όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε, για να καραμελώσει. Κατόπιν ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, το ξίδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βράζουμε το κρέας πάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται, για να μαλακώσει το κρέας.
(Πότε θα βράσει καλά το κρέας εξαρτάται από την ηλικία του ζώου).
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, αλλά δεν έχει βράσει εντελώς, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και αλατίζουμε.
Στο εξής δεν ανακατεύουμε το φαγητό αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα.
Βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν και τα κρεμμύδια και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Καλή όρεξη!
Από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Ο Οδυσσέας και το σημάδι από αγριόχοιρο
Ο Οδυσσέας, όταν ήταν δεκαπέντε, δεκάξι χρονών, είχε πάει στον παππού του Αυτόλυκο, τον πατέρα της μητέρας του, για να μυηθεί στη ζωή του κούρου, δηλαδή από παιδί να γίνει άντρας.
Οπλισμένος μόνο με ένα δόρυ, έπρεπε να αντιμετωπίσει, υπό την επιτήρηση των εξαδέλφων του, και να νικήσει ένα τεράστιο αγριογούρουνο .
Και πράγματι το κίνησε αλλά το αγριογούρουνο, πριν το σκοτώσει, όρμησε πάνω του και του έσκισε το πόδι.
Η ουλή που του έμεινε ήταν γι΄αυτόν απόδειξη της ανδρείας του.
Από το σημάδι αυτό τον αναγνώρισε η βάγια του Ευρύκλεια, όταν επέστρεψε στο παλάτι του, μετά είκοσι χρόνια, κουρελής ζητιάνος.
Ο Ηρακλής και ο κάπρος του Ερυμάνθου
Ο κάπρος του Ερύμανθου, ήταν πελώριο αγριογούρουνο, με τρομερούς χαυλιόδοντες που κατέστρεφε τα σπαρτά των γεωργών της περιοχής. Πολλοί κυνηγοί προσπάθησαν να το σκοτώσουν, δεν τα κατάφεραν και βρήκαν τραγικό θάνατο από τα κοφτερά δόντια του.
Αυτόν τον κάπρο διάλεξε για τον τέταρτο άθλο του Ηρακλή ο Ευρυσθέας και διέταξε τον ήρωα να τον φέρει ζωντανό στο Άργος.
Ο Ηρακλής κατάφερε να πιάσει τον κάπρο με τη βοήθεια των πληροφοριών του φίλου του Κένταυρου Φόλου. (Ο Κένταυρος Φόλος έδωσε το όνομά του στο οροπέδιο και το δάσος της Φολόης).
Έτσι ο Ηρακλής, παρά τις προσδοκίες του Ευρυσθέα, έφερε ζωντανό το αγριογούρουνο στις Μυκήνες. Όταν το αντίκρισε ο Ευρυσθέας, κρύφτηκε από τον φόβο του μέσα σ΄ ένα μεγάλο πιθάρι!
Ο Ερυμάνθιος κάπρος βρισκόταν στις μετόπες του Ναού του Διός στην Ολυμπία μαζί με τις παραστάσεις των Δώδεκα Άθλων του Ηρακλή.
(Πληροφορίες και φωτογραφίες από Wikipedia).
(Πληροφορίες και φωτογραφίες από Wikipedia).
Καλησπερα.θα συμφωνησω μαζι σου.ειναι καλυτερα ζεματισμενα τα κρεμμυδακια.εγω τα καθαριζω απο βραδις και τα διατηρω μεσα σε νερο.το αλλαζω 2-3 φορες.καλη εβδομαδα και καλες γιορτες.
ΑπάντησηΔιαγραφή