Οι χορτόπιτες είναι από τις αγαπημένες μου πίτες, ιδιαίτερα αυτές που
περιέχουν άγρια, αρωματικά χόρτα! Είναι νοστιμότατες και πολύ υγιεινές.
Τώρα πλέον στις λαϊκές αγορές βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που
είναι ιδανικά για μία εξαιρετική χορτόπιτα, στριφτή ή απλωτή.
Στη γέμιση της χορτόπιτας συνήθιζα να προσθέτω μερικές κουταλιές σιμιγδάλι
για να ενώσω καλύτερα τα υλικά της. Σε αυτή δοκίμασα την πολέντα και έμεινα
ενθουσιασμένη! Σας την προτείνω!
Τα Υλικά
6 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά ή του εμπορίου
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Γέμιση
600-700γραμ. διάφορα χόρτα για πίτα, άγρια ή ήμερα, πλυμένα, στραγγισμένα
και ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
300γραμ. φέτα, θρυμματισμένη
3μέτρια αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι πολέντα
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε την πολέντα.
Βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό με ελάχιστο αλάτι στο οποίο προσθέτουμε την
πολέντα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι
να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε
την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
Γέμιση
Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
Κατόπιν τα ανακατεύουμε πάλι και τα σφίγγουμε λίγα-λίγα με τις παλάμες μας,
να μαραθούν και να αποβάλουν, όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Θα δούμε ότι ο
όγκος τους θα μειωθεί κατά το ήμισυ.
Τα στυμμένα χόρτα τα βάζουμε μέσα σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε την πολέντα και
ανακατεύουμε.
Η Πίτα
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Λαδώνουμε τα φύλλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε τη χορτόπιτα σε προθερμασμένο στους 180º C, στις αντιστάσεις ή
στους 160º C στον αέρα, για 50
περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά το φύλλο. Τότε είναι έτοιμη.
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά την
κόβουμε.
Δική σας και καλή όρεξη!
Ωραία ιδέα!! Λατρεύω τις πίτες
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πίτα σου... νοστιμότατη!!! Γεια στα χέρια σου!
Καλό βράδυ!