Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Γαλατόπιτα με Φύλλο – Milk Pie

Η Γαλατόπιτα αυτή από φρέσκο πρόβειο γάλα, χωρίς καθόλου σιρόπι, θυμάμαι, ήταν η πιο χαρακτηριστική πίτα στο τραπέζι της Τυρινής!
Με πλούσια κρεμώδη γέμιση, κλεισμένη μέσα σε τραγανό, καραμελωμένο φύλλο και αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού και αρκετή κανέλα!

Έρχονταν κάθε χρόνο στο δικό μας σπίτι οι αδελφές της μητέρας μου με τις οικογένειές τους, όσο ζούσαν ο παππούς και η γιαγιά. Η συγκέντρωση αυτή ήταν μεγάλη χαρά για μας τα παιδιά! Κάθε μία θεία έφτιαχνε και κάτι ξεχωριστό αλλά πάντα υπήρχε συναγωνισμός για το ποια είχε φτιάξει φέτος την καλύτερη. Εθελοντές-κριτές πάντα εμείς, τα παιδιά!





Τη λάτρευα αυτή την γευστικότατη πίτα και ακόμη την αγαπώ! Τώρα που τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν μου ξαναθυμίζει με τα αρώματά της εκείνα τα χαρούμενα, γιορτινά κι ανεπανάληπτα τραπέζια στο πατρικό μου σπίτι!

Τότε, δυστυχώς, δεν μπορούσα να αξιολογήσω σωστά αυτές τις ξεχωριστές και σημαντικές συγγενικές συγκεντρώσεις! 




Τα Υλικά
(Για ένα ταψί 32cm)

1 πακέτο (450γραµ.) φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
150γραµ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
2 κουταλάκια τριμμένη κανέλα
4 κουταλιές λευκή ή καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική

Για την Κρέμα
1½ λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
200γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
200γραµ. ζάχαρη
3 αυγά μεγάλα
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξύσμα αψέκαστου λεμονιού

Κανέλα για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας για να μην πιάσει το γάλα στη βάση της κατσαρόλας.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα για να σχηματιστεί μία πηχτή κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την πηχτή κρέμα, χτυπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ, όπως για ομελέτα, και τα ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν πλήρως. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, για να γίνει χλιαρό.

Ανακατεύουμε μέσα σ΄ένα μπολάκι τη ζάχαρη με την κανέλα.

Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης. Τα φύλλα πρέπει να προεξέχουν περιμετρικά από το ταψί.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και την ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Παίρνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τις γυρίζουμε προς τα μέσα.
Καλύπτουμε την κρέμα με άλλα 4 φύλλα, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη. Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν και βουτυρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στους 170° C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα και να ροδίσει η επιφάνειά της.

Όταν ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά την κόβουμε και τη σερβίρουμε.




Καλή επιτυχία και καλή Αποκριά!

6 σχόλια:

  1. Αυτή τη πίτα Ελένη έφτιαχνε και η πεθερά μου σε κάθε γιορτή, η κόρη μου τη λάτρευε. Δεν την έχω φτιάξει ποτέ γιατί αν και έβλεπα πώς την έφτιαχνε δεν ήξερα αναλογίες, τώρα θα της την φτιάξω. Το μόνο διαφορετικό που έκανε η πεθερά μου έριχνε λίγη ζάχαρη στο τελευταίο φύλλο και γίνονταν πολύ τραγανο και οταν την έβγαζε απο το φούρνο τη ράντιζε με ενα ελαφρύ σιρόπι που έφτιαχνε σε ένα μικρό μπρικακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα!
      Αυτή η πίτα της περιοχής μας είναι νοστιμότατη και όχι πολύ γλυκιά, όπως το γαλακτομπούρεκο. Ζάχαρη βάζουμε κι εμείς σε κάθε φύλλο για να καραμελώσει αλλά όχι σιρόπι.
      Πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα την επιφάνεια κατά το σερβίρισμα.
      Καλή επιτυχία όταν τη φτιάξεις και καλές Απόκριες!

      Διαγραφή
  2. Μέρες τώρα την σκεφτόμουνα Ελένη μου, λόγω της Αποκριάς, αλλά προτίμησα τελικά να κάνω έναν σιμιγδαλένιο χαλβά και ένα cheesecake ιδιότροπο.
    Αλλά με την ανάρτησή σου, με "τσιγκλάς" πολύ όμορφα κι' ίσως τελικά να την κάνω την παραδοσιακή πίτα των ημερών.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
      Να τη φτιάξεις κι αυτή την πιτούλα, το απαιτεί το έθιμο! Εμείς έχουμε πάρα πολύ περιορίσει τη ζάχαρη και ξαναθυμάμαι παλιές συνταγές, λίγο συντηρητικές!
      Όσο για το cheesecake, αν και το λες ιδιότροπο, θα το δοκίμαζα πολύ ευχαρίστως!
      Φιλιά σε όλους!

      Διαγραφή
  3. Oι γαλατόπιτες κάθε τόπου είναι πολύ ωραίες και όλοι έχουν κάτι όμορφο να θυμούνται από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
    Πολύ ωραία Ελεν για τις μέρες αυτές

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ, Μάριον!
      Οι γαλατόπιτες είναι οι πίτες της εβδομάδας της Τυρινής.

      Διαγραφή