Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ελιόψωμο στη Φόρμα – Round Olive Bread

Ένα νοστιμότατο, αρωματικό  και πολύ εμφανίσιμο Ελιόψωμο!
Είναι ένα ιδανικό, θρεπτικό και υγιεινό πρωινό ή κολατσιό, στο σχολείο ή το γραφείο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερα υλικό και προ πάντων καθόλου αλλαντικό.
Γίνεται εξίσου νόστιμο και χωρίς το τυρί, σε μια νηστίσιμη εκδοχή.
Δοκιμάστε το!




Τα Υλικά

Για το Ψωμί
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
100ml χλιαρό νερό

½ κιλό αλεύρι για ψωμί
220ml χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
Λίγο αλεύρι έξτρα

Για τη Γέμιση
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια, κομμένες σε ροδέλες
150γραμ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 κουταλιές κέτσαπ, σπιτική ή του εμπορίου
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη ή δυόσμος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη Φόρμα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά άσπρο ή μαύρο σουσάμι

Οδηγίες




Μέσα σε ένα γυάλινο μπολ ενεργοποιούμε τη μαγιά, διαλύοντάς τη σε 100ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.



Όταν η μαγιά φουσκώσει, την προσθέτουμε στο αλεύρι και λίγο-λίγο χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε, όπως το ψωμί, μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα , τη βάζουμε μέσα σ΄ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.








Εν των μεταξύ, ετοιμάζουμε τα
υλικά της γέμισης 














και τη φόρμα.














Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε ένα χονδρό κορδόνι, ίσο με την περιφέρεια της φόρμας. Το πιέζουμε με τις παλάμες μας να πλατύνει.
Αλείφουμε τη ζύμη με την κέτσαπ και εν συνεχεία σκορπίζουμε κατά μήκος τα υλικά της γέμισης. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε μέσα στη φόρμα. Δεν πειράζει, αν κάπου σπάσει η ζύμη, όταν ψηθεί, δεν θα φαίνεται καθόλου.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με μία καθαρή πετσέτα και περιμένουμε τη ζύμη να ξαναφουσκώσει.







Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. Για να είναι έτοιμο το ψωμί, πρέπει να έχει χρυσίσει η επιφάνειά του.


Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.


Καλή επιτυχία! 

1 σχόλιο:

  1. ότι το νόστιμο ψωμί ελιά. Είμαι νέος σας follower. Ελπίζω, επίσης, θα γίνει το νέο μου follower. Μπορείτε επίσης να αφήσετε σχόλια σε Έλληνες, αν θέλετε, σας ευχαριστώ! γειά σου
    Grace
    That’s amore
    http://thatisammore.blogspot.it/

    ΑπάντησηΔιαγραφή