Το Ιρλανδέζικο Ψωμί Σόδας (Ιρλανδικά: Arán sóide, Σκωτσέζα: fardel) είναι
ένα παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνεται με μόνο τα πιο βασικά συστατικά: το αλεύρι,
τη σόδα, που χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο αντί μαγιάς ή προζυμιού, το αλάτι
και το ξινόγαλα, για να ενεργοποιήσει τη σόδα. Το ψωμί αυτό δεν ζυμώνεται πολύ
αλλά ελάχιστα, παρά μόνομέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πριν το ψήσιμο, χαράσσεται ένας σταυρός στην κορυφή του ψωμιού με ένα
μαχαίρι, ως προστατευτικό του σπιτιού και αποτρεπτικό κάθε κακού!
Το ξινόγαλα μέσα στη ζύμη μαζί με τη σόδα σχηματίζει μικροσκοπικές
φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα το ψωμί να γίνεται πολύ αφράτο. Η
σόδα είναι καταλληλότερη από τη μαγιά για την παρασκευή αυτού του ψωμιού, διότι
στην Ιρλανδία το αλεύρι παράγεται από μαλακό σιτάρι που έχει χαμηλότερα επίπεδα
γλουτένης. Σε μερικές συνταγές το ξινόγαλα αντικαθίσταται από το γιαούρτι ή το
φρέσκο γάλα μαζί με χυμό λεμονιού.
Και άλλα συστατικά μπορούν να προστεθούν στο ψωμί αυτό, όπως βούτυρο, αυγά,
σταφίδες ή καρύδια.
Και στη Σερβική Κουζίνα υπάρχει ένα ψωμί σόδας που ονομάζεται česnica που
ετοιμάζεται και καταναλώνεται τα Χριστούγεννα.
(Πηγή wikipedia)
Το ψωμί αυτό έχει απαλή και βουτυράτη υφή και είναι τέλειο για πρωινό.
Ταιριάζει πολύ με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα αλλά με ένα πικάντικο κίτρινο τυρί
τύπου γραβιέρας και αλλαντικά. Η επιλογή είναι δική σας!
Τα Υλικά
(Για ένα καρβελάκι)
340γραμ. αλεύρι χωριάτικο, βιολογικό
( ή 170γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως και 170γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελάδος (όχι μαργαρίνη),
λιωμένο
300ml ξινόγαλα (αριάνι)
1 κουταλάκι ψιλοκομμένα φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού ή δενδρολίβανου ή 1 ½ κουταλάκι
αποξηραμένα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Αν κολλάει λίγο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι.
Ψήνουμε το ψωμί στους 170º C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Όταν το γυρίσουμε ανάποδα και χτυπήσουμε τη βάση του με την παλάμη μας και ακούγεται ένας κούφιος ήχος, τότε έχει ψηθεί.
Καλή επιτυχία!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΛΕΝ. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ. ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ Η ΜΕ ΜΑΥΡΟ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΗ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα κι από εμένα!
ΔιαγραφήΔεν το έχω φτιάξει μόνο με αλεύρι ολικής αλλά αύριο θα το δοκιμάσω με ζέα ολικής και θα δημοσιεύσω το αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Για τη φίλη που ρώτησε: έφτιαξα το ψωμάκι εξ ολοκλήρου με αλεύρι ολικής και έγινε εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αφράτο και νόστιμο, όπως και το μισό-μισό!
(Y)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα, γίνεται μήπως σκληρό; Γιατί στις φωτογραφίες φαίνεται ξερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι με τη σόδα γίνεται πολύ ωραίο. Εγώ δεν έβαλα γάλα. Έβαλα λίγο λεμόνι που διέλυσα τη σόδα λίγο πετιμέζι κανέλα γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως μπορεί κάποιος να μου πει, εάν βάλω προζύμι μπορώ να βάλω και σόδα. Το προζύμι μου δεν είναι ακόμη πολύ δυνατό.