Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κοτόπουλο Χωριάτικο με Τραχανά - Chicken with Trachana

Οι σούπες, νόστιμες και θρεπτικές, είναι τα πλέον κατάλληλα πιάτα για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες και ιδιαίτερα οι τραχανόσουπες.  
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό, φτιαγμένο από αλεύρι ή πλιγούρι (ψιλοαλεσμένο σιτάρι) και γάλα και μαγειρεύεται σαν σούπα, με ή χωρίς τομάτα. Έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Παλαιότερα οι νοικοκυρές τον ετοίμαζαν την ίδια εποχή που έφτιαχναν τις χυλοπίτες, και αποτελούσε τη βάση για τις χειμωνιάτικες σούπες της οικογένειας.



Η παρασκευή του δεν είναι πολύ δύσκολη αλλά λίγο χρονοβόρα, ιδιαίτερα το πέρασμα και το στέγνωμά του. Το τελευταίο ειδικά στάδιο, το στέγνωμα, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.



Σήμερα βρίσκουμε τον τραχανά πολύ εύκολα στην αγορά και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες του: ξινός ή γλυκός, χοντρός ή ψιλός.
Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.






Τα Υλικά
(Για 4μερίδες)

½ χωριάτικο κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200γραμ. χυμός τομάτας
1 κουταλιά πελτές τομάτας
100ml ελαιόλαδο
3-4 ξυλάκια κανέλας
200γραμ. τραχανάς γλυκός, από αλεύρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε και στεγνώνουμε  με χαρτί κουζίνας τις μερίδες του κοτόπουλου.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα και, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο.


Όταν έχει ροδίσει ελαφρά απ΄όλες τις πλευρές, το βγάζουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα ξυλάκια κανέλας και ανακατεύουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε πάλι το κοτόπουλο και τον πελτέ τομάτας. Ανακατεύουμε καλά, για να καραμελώσει ο πελτές και σβήνουμε με το χυμό τομάτας. Περιμένουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο.








Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει καλά το κοτόπουλο και να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το βράζουμε για ένα λεπτό και το βγάζουμε μέσα σε ένα μπολ.








Ελέγχουμε την ποσότητα του ζωμού φροντίζοντας να υπάρχει αναλογία τέσσερα/πέντε προς ένα (τέσσερα/πέντε μέρη ζωμός, ένα μέρος τραχανάς), ανάλογα με την ποιότητα του τραχανά και την επιθυμητή πυκνότητα της σούπας.
Αν στην κατσαρόλα δεν έχει μείνει αρκετός ζωμός, προσθέτουμε ζεστό νερό. Όταν ο ζωμός αρχίζει πάλι να βράζει, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει.


Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι.
(Προσοχή, γιατί ο τραχανάς από αλεύρι βράζει γρήγορα, ενώ από πλιγούρι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Η ποιότητα του τραχανά παίζει μεγάλο ρόλο στην πυκνότητα της σούπας. Αν πήξει, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό ή αν βγει αραιή, τη βράζουμε λίγο περισσότερο).



Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, μαζί με το κοτόπουλο, κομματιασμένο μέσα στη σούπα ή χωριστά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου