Τα Κεφτεδάκια ήταν και είναι πολύ αγαπημένα μου! Μου θυμίζουν –νοσταλγικά - τις εκδρομές της πρώτης σχολικής μου ηλικίας, τότε που έπρεπε να έχουμε μαζί μας τρόφιμα που να μεταφέρονται εύκολα. Τα απολαμβάναμε, όταν σταματούσαμε σε πολύ όμορφες περιοχές και τρώγαμε, μαθητές και δάσκαλοι, όχι σε ταβέρνες αλλά μέσα στη φύση.
Τα σάντουιτς και τα βραστά αυγά ξαναγύριζαν στο σπίτι, τα κεφτεδάκια όμως ποτέ!
Ακόμα και τώρα για τους περισσότερους τα Κεφτεδάκια αποτελούν ένα νοστιμότατο
πιάτο ή ένα λαχταριστό μεζεδάκι μέσα στις καλοκαιρινές ποικιλίες για μπίρα ή
ούζο που γίνεται ανάρπαστο.
Συνοδευμένα και από μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, γίνονται ένα υπέροχο
καλοκαιρινό πιάτο. Δοκιμάστε τα!
Τα Υλικά
500γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό (μια φορά περασμένος από
τη μηχανή)
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
1 αυγό, αλαφρά χτυπημένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά κέτσαπ, σπιτική ή του εμπορίου
2 κουταλιές ξίδι από κρασί
1 κουταλιά φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα
Οδηγίες
Βάζουμε τον κιμά μέσα σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο για να ενωθεί το μείγμα και ν΄αναδειχθούν τα αρώματα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε και από τις
δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το επί πλέον
ελαιόλαδο.
Σάλτσα Ντομάτας με Βασιλικό
Η απόλυτη καλοκαιρινή σάλτσα που μπορεί να συνοδεύσει τα κεφτεδάκια μας, να
νοστιμίσει τα ζυμαρικά και τις σπιτικές πίτσες. Αν τη βάλετε ζεστή μέσα σε
αποστειρωμένα βάζα μπορεί να την έχετε έτοιμη, όποτε τη χρειαστείτε. Δοκιμάστε
τη.
Τα Υλικά
500γραμ. αποφλοιωμένα ντοματάκια, ψιλοκομμένα ή τριμμένα
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένος πλατύφυλλος βασιλικός
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Όταν πυκνώσει, είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε ή να τη φυλάξουμε.
TIP
Για να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα ντοματάκια, τα χαράσσουμε σταυρωτά στο πάνω
μέρος και να ρίχνουμε για ένα λεπτό μέσα σε νερό που βράζει.
Κατόπιν τα ρίχνουμε μέσα σε κρύο νερό, για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε
εύκολα. Τα πιέζουμε προσεκτικά, για να αφαιρέσουμε τους σπόρους και τα κόβουμε
σε μικρότερα κομμάτια.
Τι λαχταριστά κεφτεδάκια και πολύ ωραία παρουσίαση!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τέλειο καλοκαιρινό φαγητό!!!
Σίγουρα θα τα δοκιμάσω!!!!!!!!!
Φιλιά!
Καλή σου μέρα, Πέπη!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, μου έφτιαξες τη μέρα μου!
Φιλάκια πολλά!
Ευωδιαστά Ελένη μου! Το γιαούρτι τους δίνει άλλη γεύση! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, Σοφία!
ΔιαγραφήΤο γιαούρτι τους παρέχει υγρασία και τα κάνει πιο μαλακά και αφράτα.
Αν το δοκιμάσεις, παρακαλώ, πες μου εντυπώσεις!
Φιλιά
Το κατάλαβες ότι θα τα δοκιμάσω! Θα επανέλθω!
ΔιαγραφήΠράγματι Ελένη μου τα σπιτικά κεφτεδάκια,είναι μια μνήμη που κάθε άνθρωπος την κουβαλά μέσα του με αγάπη.Η μητρική φροντίδα,οι σχολικές εκδρομές,τα εφηβικά πικ- νικ,οι οικογενειακές συγκεντρώσεις,τα πάρτυ,τα ταπεράκια του φοιτητή ,όλα μα όλα,περιέχουν αυτή την ακριβή γεύση της σπιτικής θαλπωρής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μας τα προσφέρεις κυριολεκτικά στο πιάτο,με την ασύγκριτη συνοδεία της πυχτής,κατακόκκινης σάλτσας που η επικουρική γευστική της πινελιά είναι σημαδιακή.
Ίσως το πιο λατρεμένο φαγητό.Σίγουρα σήμερα είναι και το πιο σωστά παρουσιασμένο....με την αγάπη και την σπιτική φροντίδα που πάντα συνηθίσεις να μας προσφέρεις μέσα από εικόνες και μυρωδιές που έχουν τη δύναμη να κτυπούν την πόρτα μας.
Σε φιλώ πολυ πολυ καλή μου φίλη!
Καλή σου μέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΌντως τα κεφτεδάκιααποπνέουν μητρική φροντίδα και ξυπνούν σε όλους μας νοσταλγικές αναμνήσεις χαρούμενων εκδρομών, και φιλικών συγκεντρώσεων! Αξεπέραστα και λατρεμένα!
Κι εγώ σ΄ευχαριστώ πολύ που με τόση αγάπη σχολιάζεις τις αναρτήσεις μου! Κι αν μου επιτρέπεις να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου θα πώ ότι τα σχόλιά σου "χτυπούν πάντα την πόρτα της καρδιά μου"!
Πολλά φιλιά, καλή μου φίλη!
Η σάλτσα φοβερή! Εύκολη, γευστική και πολύ αρωματική. Πραγματικά ιδανική για ζυμαρικά, πίτσες και οτιδήποτε άλλο φανταστούμε. Τα δε κεφτεδάκια πραγματικά διαχρονική αξία. Εξαιρετικά φαίνονται τα δικά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΕνημερωτικά, η σάλτσα αυτή δοκιμάστηκε με μακαρόνια και έδεσε εκπληκτικά!
Πιστεύω ότι ταιριάζει ακόμα και με τηγανιτές πατάτες και μελιτζάνες!
Φιλιά πολλά
Και έμενα μου φέρνουν υπέροχες αναμνήσεις τα κεφτεδάκια! Η γιαγιά μου τα έκανε με "κουρκούτι" μια σάλτσα αλευριού με σκόρδο και ήταν τόσο γευστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Μαρία!
ΔιαγραφήΚαι η δική μου γιαγιά έφτιαχνε μια παρόμοια σάλτσα, χρησιμοποιώντας μέρος από το ελαιόλαδο του τηγανίσματος με αλέυρι και ντομάτα. Ήταν εκπληκτική!
Να είσαι καλά!
Διαφωνω, καθετα, οριζοντια και πλαγιως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κεφτεδακια ειναι φαγητο για τις 365μερες του χρονου. Οχι μονο για καλοκαιρι. Μα ειναι κριμα!!!!
Τα δε δικα σου ειναι κατι παραπανω απο λαχταριστα και μαζι με τη σαλτσα τους ανεπαναληπτα!!!
ΤΟ φαγητο!!
Φιλια παρα πολλα!
Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα διαφωνήσω και θα σου τα σερβίρω όλο το χρόνο! Ας τα ανακηρύξουμε σε διαχρονική αξία κι ας τα απολαμβάνουμε, μικροί και μεγάλοι, όποτε μας αρέσει!
Φιλάκια πολλά πολλά!
Αγαπημένα από παλιές εποχές σε εκδρομικές αποδράσεις, όπου και γινόταν το υπέρτατο finger food!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα και με τη σάλτσα, με την οποία μάς τα σέρβιρες!
Υπέροχα και μικρούλια και λατρεύω να τα απολαμβάνω μαγειρεμένα από άλλους...
Ακούς Ελένη μου;
Φιλιά πολλά και να περνάτε υπέροχα και ξεκούραστα, το δικαιούστε!
Ζ.
αγαπημένη,πολυαγαπημένη ελληνικη καλοκαιρινη συνταγή...
ΑπάντησηΔιαγραφή