Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Chichen Curry

(Γενικά για το Curry διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες εδώ). 

Ο όρος Curry χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για να περιγράψει μια ποικιλία φαγητών που μαγειρεύονται με μπαχαρικά και καρυκεύματα, κυρίως Ινδικής ή γενικά Ασιατικής προελεύσεως.
Τα μπαχαρικά, που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις κουζίνες για να γίνει το μείγμα Curry είναι το turmetic (κουρκουμάς), το κόλιανδρο και το κύμινο και, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, συμπληρώνονται και από άλλα που το κάνουν λιγότερο ή περισσότερο έντονο και καυτερό. Τ ο μείγμα αυτό προστίθεται στα κρέατα, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τις φακές, τα λαχανικά, τα αυγά και δίνει εξαιρετικά πιάτα κ.λπ.
Η έντονη γεύση του Curry μετριάζεται από την προσθήκη φυσικού γιαουρτιού και σε μερικές περιοχές γάλακτος καρύδας. Κι έτσι τα πιάτα αυτά τρώγονται ακόμα και τις πολύ ζεστές ημέρες.
Το Κοτόπουλο Curry που σας προτείνω είναι από τα πολύ αγαπημένα πιάτα της Ινδικής κουζίνας, πικάντικο, όσο εσείς θα το θελήσετε, αλλά πολύ  αρωματικό και νόστιμο. Δοκιμάστε το!
 



 Τα Υλικά
(Για 3-4 άτομα) 

1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα και τα κόκαλα
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα σε φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 πιπεριές κέρατο, χωρίς τους σπόρους, κομμένες ροδέλες
2 κουταλάκια κάρυ, σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού turmeric
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 σπόροι κάρδαμου
2 φύλλα δάφνης
6 φύλλα φρέσκου κάρυ(προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
½ κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
Αλάτι
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
⅔ φλιτζανιού γάλα Ινδοκάρυδου (προαιρετικά)
½ λεμόνι, χυμό
1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, χονδροκομμένο

 

Ο δ η γ ί ε ς 

 
 
 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, τα φύλλα κάρυ, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. 
 
 
 
 

 
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε, για να καλυφθούν από τα μπαχαρικά και μετά ρίχνουμε και τις πιπεριές. Σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο.
Τότε προσθέτουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε,  για να καραμελώσει και να πάει παντού.
 
 

 
 
 
Ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο σχεδόν να καλύπτει το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, έως ότου πήξει η σάλτσα.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, τα φύλλα δάφνης και κάρυ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε με το γιαούρτι μερικές κουταλιές σάλτσας, για να το ζεστάνουμε και μετά το προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με φυλλαράκια κόλιανδρου. 
 
 
 

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε κλασικά με λευκό ρύζι Basmati ή, όπως εγώ, με τηγανιτές φέτες πατάτας.
 
 
Καλή σας όρεξη!
 

Λίγα λόγια ακόμα
  • Όσοι αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά μπορείτε να ελαττώσετε τις ποσότητές τους αλλά να μην παραλείψετε κανένα, διότι το φαγητό θ΄αλλάξει γεύση.
  • Μπορείτε να το συνοδεύσετε με επί πλέον στραγγιστό γιαούρτι που θα το δροσίσει και θα το κάνει εξαιρετικό μεζεδάκι για μια παγωμένη μπίρα!

4 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραίο! Μου αρεσει τρελλά το κοτόπουλο όπως κι αν ειναι μαγειρεμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Αριάδνη!
      Αφού σου αρέσει το κοτόπουλο, δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή και είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείς!

      Διαγραφή
  2. Γειά σου αγαπημένο Ελενάκι!μετά 4 μήνες απουσίας απο τον υπολογιστή μου και απο το μπλογκ μου-λόγω του τραυματισμού της μαμάς μου-σε βρίσκω πάλι δυνατή στο χώρο της γαστρονομίας με τα υπέρχα ταξίδια σου και είμαι πολύ χαρούμενη γιαυτό!η νέα σου πρόταση δελεαστική και ο συνδυασμός απόλαυση!ήρθα να δώσω σήμα επιστροφής και την αγάπη μου!πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Kate!

      Πρώτα να ευχηθώ περαστικά στη μαμά σου. Να είναι πάλι γερή και δυνατή.
      Χαίρομαι πολύ που είσαι κοντά μας και κουβεντιάζουμε. Μας έλειψες πολύ!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λογάκια!
      Σου στέλνω την αγάπη μου!

      Διαγραφή