H Πανακότα (panna cotta, δηλαδή ψημένη κρέμα) είναι από
τα πιο γνωστά Ιταλικά επιδόρπια. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην Ιταλική
περιφέρεια του Πεδεμοντίου, παρόλο που τρώγεται σε όλη την Ιταλία , όπου
σερβίρεται με σιρόπι άγριων μούρων , καραμέλας ή σοκολάτας .
Ετοιμάζεται πανεύκολα, είναι νοστιμότατη και αν την ενισχύσουμε γευστικά με άσπρη σοκολάτα και μαστίχα Χίου γίνεται εκπληκτική. Κι αν δεν μας αρέσει να είναι πολύ γλυκιά, ας μην προσθέτουμε επί πλέον ζάχαρη, γιατί η άσπρη σοκολάτα θα της δώσει την απαραίτητη γλυκύτητα.
Είναι καλύτερα να προσθέτουμε αρκετά Cranberries και να την απολαύσουμε! Δοκιμάστε τη κι εσείς!
Ετοιμάζεται πανεύκολα, είναι νοστιμότατη και αν την ενισχύσουμε γευστικά με άσπρη σοκολάτα και μαστίχα Χίου γίνεται εκπληκτική. Κι αν δεν μας αρέσει να είναι πολύ γλυκιά, ας μην προσθέτουμε επί πλέον ζάχαρη, γιατί η άσπρη σοκολάτα θα της δώσει την απαραίτητη γλυκύτητα.
Είναι καλύτερα να προσθέτουμε αρκετά Cranberries και να την απολαύσουμε! Δοκιμάστε τη κι εσείς!
Τα Υλικά
(Για 12 μπολάκια)
500 mL κρέμα γάλακτος
500 mL φρέσκο γάλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
80γραμ. άσπρη σοκολάτα σε κομματάκια
10 φύλλα ζελατίνας
5-6 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα σε σκόνη
Για τα Cranberries
300γραμ. cranberries κατεψυγμένα
1 φλιτζάνι καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες
Μουλιάζουμε ζελατίνα μέσα σ΄ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν μαλακώσει, τη
στύβουμε καλά και τη χρησιμοποιούμε.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το
γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Όταν ζεσταθούν,
προσθέτουμε την καλά στυμμένη ζελατίνα και ανακατεύουμε μ΄ένα σύρμα, για να
λιώσει. Αφήνουμε τα υλικά πάνω στη φωτιά και, πριν αρχίσουν να βράζουν, τα
αποσύρουμε. (Η κρέμα μας δεν θα έχει πήξει).
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τη σοκολάτα, σε κομματάκια και τη μαστίχα και
ανακατεύουμε.
Σουρώνουμε το μείγμα μέσα σε μία κανάτα και το μοιράζουμε σε μικρά ατομικά,
μπολάκια ή σιλικόνης. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον
πέντε ώρες.
Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα cranberries με τη ζάχαρη και το νερό, μέχρι να σχηματισθούν
μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια. Τα απομακρίνουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε
να κρυώσουν.
Όταν η κρέμα πήξει, την ξεφορμάρουμε, βοηθώντας τη με ένα κοφτερό μαχαίρι ή
βυθίζουμε κάθε μπολάκι, κατά το ήμισυ, μέσα σε ζεστό νερό. Τα μπολάκια σιλικόνης ξεφορμάρονται πολύ
εύκολα.
Σερβίρουμετην κρέμα, περιχύνοντάς τη με τα cranberries και το σιρόπι τους.
Καλή επιτυχία!
Η πανακότα είναι από τα γλυκά που πραγματικά λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η δικιά σου με τα cranberries!!
Καλή Μεγαλοβδομάδα Ελενάκι μου!
Έχω καιρό να δοκιμάσω μια πανακότα!!!!! Απ τις φωτογραφίες φαίνεται υπέροχη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει καν αυτό το γλυκό.....
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται υπέροχο !!!!!!!!
Ο συνδυασμός χρωμάτων είναι υπέροχος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα cranberries φαίνονται απίστευτα λαχταριστά έτσι όπως στολίζουν την επιφάνεια! Η λευκή σοκολάτα και προπαντός η μαστίχα κάνουν το συγκεκριμένο γλυκάκι ιδανικό για το πασχαλινό τραπέζι!
Φιλιά
Υπέροχο από όλες τις απόψεις: γεύσης, νοστιμιάς και αισθητικής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
Σου στέλνω την αγάπη μου.
Z.