Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Κρουασάν με σπιτική Ζύμη Brioche, Γεμιστά


Τα Croissant, αυτά τα βουτυρένια μικρά ψωμάκια σε σχήμα ημισελήνου, είναι Δυτικοευρωπαϊκής προελεύσεως, όπως δηλώνει και το όνομά τους!
Όμως τα λατρεύσαμε και τα λατρεύουμε κι εμείς για την απαλή και αφράτη ζύμη τους αλλά, προ πάντων, και τις μικρές γευστικές εκπλήξεις που κρύβει το εσωτερικό τους!
Τα παραδοσιακά κρουασάν γίνονται από ζύμη που φουσκώνει με μαγιά. Μετά απλώνεται και διπλώνεται πολλές φορές διαδοχικά, στη συνέχεια τυλίγεται σε φύλλο, παρόμοιο με αυτό της σφολιάτας. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί δεξιοτεχνία, χρόνο και κόπο.
Γι’ αυτό σας προτείνω μια ευκολότερη ζύμη, που χρειάζεται βέβαια το χρόνο της να ετοιμαστεί αλλά δεν απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία. Το αποτέλεσμα θα είναι μια αφράτη και υπέροχη ζύμη Brioche, μέσα στην οποία θα κρύψουμε μια μικρή σοκολατένια έκπληξη!  






Τα Υλικά
(Για 16 μέτρια Κρουασάν)

Για τη μαγιά
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
60ml χλιαρό νερό

Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια /(περίπου) 400γραμ. αλεύρι για τσουρέκια
200ml φρέσκο γάλα
1 μεγάλο αυγό
⅓ φλιτζανιού /60γραμ. μαλακή, καστανή ζάχαρη
100γραμ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο και χλιαρό
70ml λάδι ελαφρύ

Για τη γέμιση
1 βαζάκι Mερέντα ή Νουτέλα, σπιτική ή του εμπορίου  

Επί πλέον
2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί
Λίγο αλεύρι
Ένας κρόκος μεγάλου αυγού


Οδηγίες

Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαγιά και μετά τη ζύμη, ακολουθώντας τις οδηγίες προσεκτικά, όπως περιγράφεται αναλυτικά στα Αφράτα Ρολάκια Κανέλας. Τη βάζουμε μέσα σε ένα βουτυρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.


Όταν φουσκώσει, την πιέζουμε με τις παλάμες μας να χάσει τον αέρα και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Βάζουμε το ένα κομμάτι πάνω σε αλευρωμένο φύλλο σιλικόνης, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη βοήθεια πλάστη-ρολό ανοίγουμε ένα χονδρό, στρογγυλό φύλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το χωρίζουμε σταυρωτά σε οκτώ κομμάτια. 







Βάζουμε περιφερειακά πάνω στη φαρδιά πλευρά κάθε κομματιού ένα κουταλάκι Μερέντα και τυλίγουμε από την περιφέρεια προς το κέντρο, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα του κρουασάν.











Τοποθετούμε τα κρουασάν μέσα σε ρηχό ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.












Σκεπάζουμε τα κρουασάν με μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν για δεύτερη φορά.
Όταν τα κρουασάν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού πολύ προσεκτικά με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.






Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο (στις αντιστάσεις) στους 180º C για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.



Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κατέβη η θερμοκρασία τους.
Τα σερβίρουμε ζεστά με ένα φλιτζάνι καφέ ή σοκολάτα!
Είναι απόλαυση!



Εύκολη Σπιτική Μερέντα


Τα Υλικά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, αδιάλυτο
100γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
150γραμ. βούτυρο (Βιτάμ)
3 κουταλιές σκόνη κακάο, άγλυκο, κοσκινισμένο
1 φλιτζάνι φουντούκι, τριμμένο πολύ ψιλό
  
Οδηγίες

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν-Μαρί.
Αδειάζουμε το γάλα σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το κακάο και την λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν μια πηχτή σοκολατένια κρέμα.
Τη βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο  βάζο, το κλείνουμε και την αφήνουμε εκτός ψυγείου, να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.
Όταν πήξει, είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.

28 σχόλια:

  1. Αχ αυτά τα μισοφέγγαρα της περίτεχνης ομορφιάς και της γλυκιάς αποπλάνησης,το τύλιγμα των οποίων, μας δίνει τόσο ωραίο αποτέλεσμα!
    Στο δάγκωμα των οποίων, η ανυπομονησία της γευστικής μαντεψιάς παίζει παιγνίδια!
    Το ιδανικό΄΄ κλασσάτο ΄΄πρωϊνό,αυτό που επιτρέπει την προσιτή πολυτέλεια να μπει στο σπίτι μας και να κατοικοεδρεύσει στο πιάτο μας.
    Πανάξια τα χεράκια σου Ελένη μου!Πολύ θα ήθελα να δαγκώσω ένα από αυτά τα καλοψημένα κρουσανάκια για το σαββατιάτικο πρωινό που επιτρέπουμε λίγα ψήγματα τεμπελιάς-ανεμελιάς να εισχωρήσουν στην ανιαρή μας καθημερινότητα.
    Καλό Σαββατοκύριακο,πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε, Φωτεινή μου, αυτό που είπες για "προσιτή πολύτέλεια!" Αληθινά τη χρειαζόμαστε πότε-πότε, για να κάνει τις στιγμές ή τις ημέρες μας ξεχωριστές!
      Να είσαι καλά, καλή μου, και σε ευχαριστώ πολύ για όλους τους επαίνους που απλόχερα μου χάρισες!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Τι μου κάνεις πρωί πρωί δεν περιγράφεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη μου παραπονιέσαι, Λίλα μου! Εσύ είσαι χρυσοχέρα και είμαι σίγουρη ότι κάτι όμορφο θα είχες σκεφθεί για το πρωινό της Κυριακής!
      Καλή σου εβδομάδα.

      Διαγραφή
  3. Είναι απίθανα!!!Και μόνο που τα κοιτώ τα θέλω όλα!!!Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως δελεαστικά, Σπυριδούλα μου, και δεν μπορείς να αρκεστείς μόνο σε ένα!
      Είναι σωστός πειρασμός!
      Καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Αυτή κι άν είναι απολαυση όπως και να τα φας ότι ωρα και να τα φας,τέλεια μπράβο,καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι, Νέλη, να τα έχεις στο σπίτι και να τα φας, όποτε θέλεις εσύ!
      Αυτό είναι το ιδανικό!
      Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Την είδα τη συνταγή σου από νωρίς το πρωί και με πιάσανε τα νεύρα μου που δεν τα είχα εκείνη την ώρα μπροστά μου ζεστά να τα καταβροχθίσω!!!!
    Ήρθα πάλι τώρα για το σχόλιο με πιο ήρεμες διαθέσεις!!!χαχαχαχα

    Μ' αρέσει η συνταγή για τη μερέντα! Έφτιαξα τα χριστούγεννα για να τη κάνω δώρο σ'ένα παιδάκι αλλά έγινε πέτρα και τελικά τη ξαναέλιωσα και την έκανα σοκολατάκια.
    Θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή. Φαντάζομαι με τόσο ζαχαρούχο απλώς πήζει, δε σκληραίνει?

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, δεσμεύομαι πως, όταν έρθω στην Αθήνα, θα φτιάξω μία δόση, μόνο για σένα! Αρκεί να μπορείς να περιμένεις!
      Τη μερέντα την έβαλα στο ψυγείο, μέχρι να πήξει λίγο και μετά τη χρησιμοποίησα. Καταναλώθηκε όμως πολύ γρήγορα, έτσι δεν χρειάστηκε να ξαναμπεί. Πάντως η σπιτική είναι πιο συμπαγής, γιατί δεν περιέχει κάτι που να τη διατηρεί μαλακή μέσα στο ψυγείο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Πω πω Ελενάκι, με τσάκισαν τα κρουασανάκια σου λέμε!
    Σκέτος πειρασμός!!
    Υπέροχα για το πρωινό μας, αλλά και για κάθε ώρα!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, έχω μία αγάπη για τις ζύμες, τις δοκιμάζω και προσπαθώ να έχω επιτυχία. Κι αυτά τα κρουασανάκια δεν μου φάνηκαν δύσκολα, είχαν μεγάλη επιτυχία-και κατανάλωση!- και φτιάχτηκαν και δεύτερη φορά! Να πω να κεράσω για πρωινό, πλήσιάζει μεσημέρι. Μάλλον Θα πρέπει να σου στείλω για το απογευματινό σου καφεδάκι!
      Καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Αν ήξερες πόσο αγαπώ τα κρουασάν... Ξελιγώθηκα με την ανάρτησή σου! Με χαρά μου θα καταβρόχθιζα όλα τα κρουασάν που ποζάρουν λαχταριστά λαχταριστά στις φωτογραφίες σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά βλέπω, Αναστασία μου, ότι πολλοί τα αγαπούν. Τα σπιτικά, αν και έχουν μία διαδικασία να ετοιμαστουν, είναι ασυναγώνιστα!
      Τι να κάνουν και οι φωτογραφίες, όσο καλές κι αν είναι!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Τι ωραία που είναι τα σπιτικά κρουασάν!
    Αφράτα και νόστιμα! Και αυτή η σοκολατένια έκπληξη τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σου στείλω, γνωρίζοντας ότι δεν έχεις καθόλου χρόνο για τέτοιες ζύμες! Έτσι, για δοκιμή!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  9. Τί υπέροχα τα κρουασάν που έφτιαξες Ελένη μου!!! Αφράτα, νόστιμα και γεμιστά με σοκολάτα και μάλιστα πραλίνα ...τί άλλο να ζητήσει κανείς για πρωινό ή κολατσιό!!
    Γεια στα χέρια σου, καταγράφεται η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Κική μου, σε ευχαριστώ!
      Είναι εξαιρετικά για πρωινό αλλά και για κολατσιό. Έχουν πάντα επιτυχία και η ζύμη τους θυμίζει εκείνη του τσουρεκιού, χωρίς τα μυρωδικά του.

      Καλή σου εβδομάδα και πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. άμα βλέπω κρουασάν και μάλιστα με εύκολη ζύμη κάτι παθαίνω!! εννοείται ότι καταγράφηκε!
    φιλάκια Ελένη μου, καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σ΄εμένα αρέσουν πολύ, Πέλα, αλλά δεν τα τρώω συχνά, για ευνόητους λόγους!
      Καλή επιτυχία σου εύχομαι, όταν φτιάξεις τη συνταγή.
      Καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή


  11. Πολύ όμορφα φαίνονται Ελένη μου και εύκολα,θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπαίνουν κατάψυξη στο σημείο πριν ψηθούν για να τα έχουμε έτοιμα όταν τα θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, άψητα δεν τα έχω βάλει στην κατάψυξη, διότι δεν ξέρω, αν θα ξαναφουσκώσουν εύκολα. Τα έχω όμως καταψήξει ψημένα. Μετά, μισοπαγωμένα, τα έβαλα για λίγο σε ζεστό φούρνο και ήταν σαν φρέσκα. Έτσι δεν χρειάζεται να περιμένεις πολύ, μέχρι να τα καταναλώσεις.
      Καλή μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Ελενάκι μου τι έφτιαξες πάλι;Τι τέλεια κρουασάν είναι αυτά;Σκέτος πειρασμός, πολύ όμορφα, μπράβο σου!
    Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφράτα κρουασανάκια, Ελένη μου, για το πρωινό μας, με λίγη σοκοτατένια γέμιση! Μπορούν όμως να καταναλωθούν και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Αρκεί να υπάρχουν!
      Καλή εβδομάδα να έχουμε.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Ξέρω κάποιον που σίγουρα δεν θα σταματούσε στο ένα κρουασανάκι, αν έβλεπε ότι έχει μέσα μια τέτοια σοκαλατένια απόλαυση!!!
    Να στον στείλω, να σου κάνει παρέα στην "κατανάλωση" Ελένη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως, Πηνελόπη μου, να τον φιλοξενήσω και να φτιάξω διπλή και τριπλή δόση!
      Αυτό που γίνεται ρωτάς;
      Καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. Ενδιαφέρουσα συνταγή.Θα μπορούσαμε κατά την γνώμη σου με κάποια παραλλαγή να τα κάνουμε αλμυρά? Εάν δεν βάζαμε την σοκολάτα θα ήταν βουτύρου? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή