Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αφράτο Κέικ Ζέβρα


Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το αφράτο και δίχρωμο κέικ, που είναι κατά το ήμισυ σοκολατένιο, με απαλή υφή και, όταν το κόβεται, εμφανίζονται υπέροχες, εντυπωσιακές ρίγες ζέβρας!
Ετοιμάζεται πανεύκολα, όπως όλα τα κέικ. Η μόνη διαφορά που δίνει και το ξεχωριστό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος που αναμειγνύουμε το απλό μείγμα του κέικ με αυτό που περιέχει σοκολάτα. Χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει και ενθουσιάζει όλους!
Σας προτείνω να φτιάξετε διπλή δόση, διότι καταναλώνεται πάρα πολύ γρήγορα!



Τα Υλικά

2 φλιτζάνια/250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι/185γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
¾ του φλιτζανιού/160γραμ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο 
1 φλιτζάνι/250ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
4 μέτρια αυγά, εκτός ψυγείου
3 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή 1 κουταλάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές άγλυκο κακάο, κοσκινισμένο
1 τσιμπιά αλάτι

Οδηγίες

Κοσκινίζουμε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη στεφάνη, διαμέτρου 24 εκ. την αλευρώνουμε, αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το επί πλέον αλεύρι.





Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ πολύ καλά τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα ή χρησιμοποιούμε το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να μας δώσουν ένα κρεμώδες μείγμα.





Τέλος προσθέτουμε το γάλα, εναλλάξ με το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με μία σπάτουλα.











Χωρίζουμε το μείγμα  σε δύο ίσα μέρη, σε ξεχωριστά μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ή τη βανίλια και στο άλλο κοσκινίζουμε το κακάο. 





Ανακατεύουμε με ξεχωριστές σπάτουλες.
Σε κάθε μπολ χρησιμοποιούμε διαφορετικό κουτάλι σούπας.










Παίρνουμε δύο κουταλιές από το μείγμα με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη μέση της φόρμας. Από πάνω και πάντα στη μέση ρίχνουμε δύο κουταλιές από το μείγμα με κακάο. Συνεχίζουμε εναλλάξ με κουταλιές από το άσπρο και το μείγμα με κακάο, ρίχνοντας πάντα στο κέντρο της φόρμας.
Θα δούμε το κέικ να απλωθεί σε ολόκληρο το ταψάκι.








Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 40-45 λεπτά, στις αντιστάσεις. 
Πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος, ελέγχουμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι ή με μια οδοντογλυφίδα και βγουν καθαρά, τότε το κέικ έχει ψηθεί.




Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να μείνει μέσα στη φόρμα περίπου δέκα λεπτά. Μετά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε συρμάτινη βάση και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μετά το βάζουμε σε πιατέλα, το κόβουμε και θαυμάζουμε τις υπέροχες ρίγες ζέβρας που δημιουργήσαμε!



Το σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε με ένα φλιτζάνι ζεστό αρωματικό καφέ ή σοκολάτα!
Καλή σας μέρα και καλό μήνα!

32 σχόλια:

  1. καλημέρα ..πολύ ωραίο το δίχρωμο κέικ σου..να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Να είσαι κι εσύ καλά!
      Ήρθες πρώτη, οπότε δικαιούσε κέρασμα, κεκάκι-ζέβρα και καφεδάκι!
      Τι λες;

      Διαγραφή
  2. δεν ήταν καν ανάγκη να το επισημάνεις για τη διπλή δόση Ελένη μου...είναι αυτονόητο!!! μιαμ!
    καλημέρα, καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αναφέρω εκ πείρας, Πέλα μου, γιατί μας τελείωσε πολύ γρήγορα και μείναμε με τη γεύση!
      Είναι πραγματικά ένα από τα ωραιότερα και νοστιμότερα κέικ που έχω φτιάξει και δοκιμάσει!
      Καλό μήνα και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Εύκολο και πολύ νόστιμο και με ωραία υφή, Ξανθή μου!
      Κι δεν το θέλεις και πολύ γλυκό, τότε είναι τέλειο πρωινό.
      Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Είναι πράγματι πολύ όμορφες και εντυπωσιακές οι ρίγες ζέμπρας που δημιουργούνται!
    Και η νοστιμιά, νοστιμιά γι αυτό το υπέροχα αφράτο κέικ.
    Ενθουσιάζομαι σαν πιτσιρίκι, όποτε το βλέπω.

    Ελένη μου καλό μήνα να έχετε!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι νόστιμο και εντυπωσιακό, Ζαμπία μου! Και η όλη ετοιμασία του θυμίζει λίγο παιχνίδι!
      Κι σ' εμένα αρέσει πολύ και το διασκεδάζω, όταν το φτιάχνω!
      Χαρούμενο και ήρεμο ανοιξιάτικο μήνα, καλή μου!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Έχω δεί πολλά κέικ ζέβρα αλλά στο δικό σου οι ρίγες είναι εντυπωσιακές!!!!!!
    Μπράβο!!!!
    Φανταστικό!!!!

    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη διπλή δόση, Πέπη μου, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, γιατί οι ρίγες απλώνουν περισσότερο. Προτείνω να το δοκιμάσεις!
      Καλό μήνα και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Ρίγες αυτόνομες,ρίγες συμμετρικές,ρίγες δίχρωμες και γευστικές κοσμούν ένα ωραιότατο κέικ.Η ύπαρξη του λεμονιού στις κίτρινες ρίγες εκπλήσσει ευχάριστα και προσδίδει άλλη γευστική δυναμική στη νοστιμιά του αφράτου γλυκού.
    Η συμμετρική ομορφιά των σοκολατένιων νερών με τον κυμματισμό των λεμονάτων στρωμάτων χαϊδεύει το μάτι και προετοιμάζει τον ουρανίσκο για την ανυπόμονη δοκιμή.Η πρώτη μπουκιά είναι το πρώτο βήμα για για μία νέα γευστική περιπέτεια.
    Καλό μήνα Ελένη μου,καλό Σαββατοκύριακο!Σε φιλώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Με συγχωρείς που δεν απάντησα στο σχόλιό σου αλλά είχε πάει στα spam και σήμερα το βρήκα! Δε γνωρίζω το λόγο, ίσως κάτι είχε συμβεί
      Να είσαι καλά, η περιγραφή σου είναι καταπληκτική! Όντως το κέικ αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά και πολύ νόστιμο.
      Να έχεις μια όμορφη μέρα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Φανταστικό πανέμορφο και σίγουρα πεντανόστιμο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελπίδα μου!
      Όντως έχει και εμφάνιση και νοστιμιά!

      Διαγραφή
  8. Ωραία ζέβρα...ωραίο κέηκ ήθελα να πω και νόστιμο δεν το συζητώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, όπως τα λες είναι, Μάρθα μου!
      Εντυπωσιάζει η εμφάνιση αλλά σε κερδίζει και η νοστιμιά του!
      Να κεράσω;

      Διαγραφή
  9. Διπλή και τιπλή δόση μην σου πω Ελενάκι θέλουμε!!
    Υπέροχο το κέικ σου!!!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Έλενά μου, μάλλον το έχεις δοκιμάσει! Λέω για διπλή δόση, για να μας μείνει και λίγο για το απόγευμα! Δεν ζητά πολλά!
      Καλό Σαββατοκύριακο.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τέλεια η ζέβρα σου! Ευχαριστούμε για το tutorial!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Loulou!
      Περιμένω εντυπώσεις, όταν το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  11. τι νοστιμιες ειναι αυτες!!!!!! :) ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το φτιάχνω κι εγώ κατά διαστήματα Ελένη μου
    και όντως είναι εντυπωσιακό!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις και συνηθίζεις να το φτιάχνεις, Στέλλα μου, διότι είναι υπέροχο!
      Εντυπωσιακό και νοστιμότατο!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραίο κέικ ,και αφράτο και όμορφο, και σίγουρα πεντανόστιμο,μέχρι και συμμετρία είχαν οι ρίγες ,μπράβο,καλό μήνα,καλό Σαββατόβραδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Νέλη μου!
      Να το δοκιμάσεις κάποια φορά και θα δεις πόσο υπέροχο γίνεται.
      Θα εντυπωσιάσεις!
      Καλό υπόλοιπο!

      Διαγραφή
  14. Βλέποντας Ελένη τον τρόπο που βάζεις το κέικ στο ταψί κατάλαβα πως γίνονται οι ρίγες, πράγμα που δεν το έχω καταφέρει ποτέ μου.Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα!
      Το μόνο μυστικό είναι να προσθέτεις το διαφορευικό μείγμα στο κέντρο του προηγούμενου. Αυτό θα απλώσει και θα δημιοθργήσει μια όμορφη ρίγα. Μοιάζει λίγο σαν παιχνίδι!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Να που μάθαμε σήμερα πως να φτιάχνουμε ρίγες ζέβρας!!!!!
    Την γεύση του την υποπτεύομαι , την εμφάνισή του την είδα και με εντυπωσίασε.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από τόση προυπηρεσία(στην εκπαίδευση!) να μην ξέρω να φτιάχνω ρίγες σε κέικ!!! Απαράδεκτο! Ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου, Σωσώ μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Πολυ το αγαπαω αυτο το κεϊκ, ασε που προκαλει παντα εντυπωση! Εμενα μου αρεσει και ο συνδυασμος σοκολατα-πορτοκαλι!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από εντύπωση "σχίζει" αλλά και από γεύση, υπέροχο!
      Το μόνο αρνητικό του είναι ότι περιέχει πολλά αυγά.
      Και με το πορτοκάλι που προτείνεις θα είναι εξίσου αρωματικό!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή