Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ψάρι Κινέζικο Γλυκόξινο ( Sweet and Sour Fish)


Η 23η Ιανουαρίου του 2012 ήταν η αυγή του έτους 4710 – κατά το Κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο – του έτους του αρσενικού (Yang) Μαύρου Δράκου του Νερού. Το στοιχείο του Νερού αντιπροσωπεύει τη σοφία και την ευφυΐα.
Ο Δράκος είναι ένα θρυλικό, ευοίωνο πλάσμα της Κινέζικης παράδοσης, που κατέχει μαγικές δυνάμεις. Συνδέεται με ισχυρά και απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα, όπως βροντές, καταιγίδες, τυφώνες, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, ακόμα και σεισμούς.
Η εικόνα του είναι μυστικιστική, θολή και ομιχλώδης και συμβολίζει την ουράνια εξουσία αλλά και τη δύναμη του αυτοκράτορα.
Μετά το 581μ.Χ. το σύμβολο του Δράκου υιοθετήθηκε από τους Κινέζους αυτοκράτορες ως εξέχον σύμβολο της Απαγορευμένης Πόλης των ανακτόρων. Έτσι βρέθηκε να διακοσμεί από τις φορεσιές τους μέχρι τις πόρτες, τις στέγες, τους ναούς, τα όπλα και τα οικιακά σκεύη.
Προς τιμήν αυτού του ευοίωνου Δράκου της Κινεζικής παράδοσης ας μαγειρέψουμε ένα κλασικό, νόστιμο κι αγαπημένο Κινέζικο φαγητό!



Τα Υλικά

1 φιλέτο ψαριού (περίπου 300γρ.)
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά σησαμέλαιο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι σουσάμι (προαιρετικά)

Για τη μαρινάδα
½ κουταλάκι αλάτι
1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές corn flour

Για τη Γλυκόξινη Σάλτσα
¾ φλιτζανιού ζωμό λαχανικών ή νερό
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές ketc up
3 κουταλιές ξίδι ρυζιού ή σταφυλιού λευκό
3 κουταλιές σκούρα ζάχαρη
1 κουταλιά corn flour διαλυμένη σε 2 κουταλιές νερό
 
Τα λαχανικά
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
½ κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
½ πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε φέτες
1 μεσαίο άσπρο κρεμμύδι, κομμένο σε χονδρά κομμάτια
1 κουταλάκι τριμμένο σκόρδο
1 κουταλάκι τριμμένη τζίντζερ
1 κόκκινο chili, χωρίς τους σπόρους, κομμένο σε μικρές λωρίδες
1 μικρό κουτί κονσέρβα ανανά, φέτες ή κυβάκια
2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, πολύ χονδροκομμένα

½ φλιτζάνι ελαφρύ λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες

Κόβουμε το ψάρι μικρά τετράγωνα κομμάτια ή μικρές μακρόστενες λωρίδες, το βάζουμε σε ένα μπολ και το αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.



Εν τω μεταξύ, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Στραγγίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε κυβάκια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει, τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού και στη συνέχεια το στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Αναμειγνύουμε τα υλικά της σάλτσας και διαλύουμε το corn flour σε ξεχωριστό μπολ.




Σε άλλο βαθύ τηγάνι ή γουόκ ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι και όταν κάψει, προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το chili και το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνέχεια.




Μετά προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρις ότου αρχίζουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.




Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ανανά, το ψάρι, τη σάλτσα, το corn flour, το σησαμέλαιο και ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.




Τότε κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.

Περισσότερα για το Έτος του Δράκου

Οι Κινέζοι θεωρούν ότι το Έτος του Δράκου, είναι γενικά απρόβλεπτο και φέρνει αναπάντεχα, ισχυρά γεγονότα, γεμάτα ενέργεια. Σήμα κατατεθέν του θεωρούνται οι τέσσερεις ευλογίες της Ανατολής: Πλούτος, αρετή, αρμονία και μακροζωία. Eπίσης πιστεύουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν αυτό το χρόνο θα είναι τυχερά και ευλογημένα με τις θετικές ενέργειες του ουρανού και της γης. Το γεγονός αυτό συνήθως δημιουργεί μια εκρηκτική βιασύνη στα ζευγάρια των Κινέζων να αποκτήσουν ένα μωρό κάτω από το ζώδιο του Θρυλικού Δράκου!

22 σχόλια:

  1. Ελένη μου ποτέ δεν φανταζόμουν ότι το ψάρι δίνει ένα τόσο υπέροχο "γλυκόξινο" αποτέλεσμα, το οποίο είχα συνδυάσει μέχρι τώρα με χοιρινό ή και με κοτόπουλο.
    Φαίνεται πραγματικά εξαιρετικό το πιάτο σου!
    Και οι πληροφορίες σου όπως πάντα πολύ ενδιαφέρουσες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολαυστικές και οι πληροφορίες και η συνταγή!Ώστε το 2012 ή το 4710 το έτος του αρσενικού Μαύρου Δράκου του Νερού θα είναι απρόβλεπτο και φέρνει αναπάντεχα, ισχυρά γεγονότα, γεμάτα ενέργεια! Για να δούμε τι μας περιμένει...

    Για την συνταγή: Θα δοκιμάσω το γρηγορότερο δυνατό το γλυκόξινο ψάρι! Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπεσες διάνα!τα γλυκόξινα είναι τ αγαπημένα μου!!Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Έλενα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
    Αυτή η συνταγή μου αρέσει με ψάρι, γιατί η γεύση του φαγητού είναι πιο λεπτή, πιο φίνα. Δοκίμασε και πες μου, αρκεί το ψάρι να μην είναι λιπαρό.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, Αγγελική μου. Ας στείλουμε πολλή θετική σκέψη/ενέργεια για να καλοπιάσουμε το Δράκο! Οι Κινέζοι φτιάχνουν πάντα γλυκό την Πρωτοχρονιά τους, γι ΄αυτό το λόγο.
    Νομίζω ότι η συνταγή θα σου αρέσει.
    Κι εγώ σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άγγελέ μου, χαίρομαι που σου αρέσει.
    Αν τη δοκιμάσεις, πες μου σχόλια. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη μου, λατρεύω τα γλυκόξινα και αν και το ψάρι δεν είναι ό,τι καλύτερο για μένα, νομίζω ότι έτσι φτιαγμένο πρέπει να είναι πεντανόστιμο. Όσο για τις πληροφορίες, πολύ ωραίες αν και... ν' ανησυχήσω για τα γεγονότα ή να χαρώ;;;; Ποιός ξέρει άραγε;;;; Φιλιά και καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφες και ιπιμορφωτικές οι πληροφορίες σου και η πρόταση μαγειρέματος, δελεαστική. Δεν ξέρω γιατί έχω συνδυάσει το γλυκόξινο μόνο με κρέας ή κοτόπουλο και έχω αγνοήσει το ψάρι. θα το δοκιμάσω και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες, οπως και η συνταγη σου!
    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη μου, κάτι σε περιμένει στο σπιτάκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Κική μου. Αφού σου αρέσει αυτή η σάλτσα να το δοκιμάσεις. Με το ψάρι γίνεται εξαιρετικό! Θα δεις.
    Όσο για τους οιωνούς, αν δεν τους φοβόμαστε, χάνουν τη δύναμή τους!

    Σε ευχαριστώ πολύ για γαι τα δύο υπεροχα βραβεία, με συγκίνησες!
    Να είσαι πάντα χαρούμενη κι ευτυχισμένη. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωσώ μου, δοκίμασε με ψάρι και πες μου. Εδώ το σερβίρουν πολύ και εμείς το αγαπάμε, γι' αυτό σας το προτείνω.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Ελπινίκη. Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωωωω! Με ψάρι! Ξέρεις ότι τρελαίνομαι για κάτι τέτοια; Ε!;
    Και με πόση υπομονή και μεράκι φτιαγμένο!
    Να κλείσω τραπέζι chez vous? :)

    Φιλί φρέσκο, δροσερό και εγχώριο.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη φαίνεται υπέροχο...και διαφορετικό..σίγουρα..καταγράφεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς την καλή μου Ζαμπία! Έφαγες, πιστεύω, Κινέζικα, με ψάρι; Εμείς το αγαπάμε πολύ έτσι, όχι με κοτόπουλο.
    Πες εσύ πότε έρχεσαι κι εγώ θα το ετοιμάσω στο π και φ! Τόση εκπαίδευση που έχω κάνει στα Κινέζικα, χρόνια τώρα, νομίζω ότι κάτι πετυχαίνω!
    Τα Κυριακάτικα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Εύα.
    Είναι πολύ νόστιμο πιάτο, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα και να τα προετοιμάσεις όλα, πριν αρχίσεις. Δοκίμασέ το.
    Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελένη μου τέλειο το κινέζικο ψάρι σου αν και δεν το έχω φτιάξει ποτέ,εγω συνήθως κάνω κοτόπουλο ή γαρίδες ευκαιρία να το δοκιμάσω.Να είσαι καλά καλό βράδυ απο την παγωμένη Άνδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαινεται νοστιμο,δεν ηξερα οτι γινεται και το ψαρι γλυκοξινο.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κα΄λέ τι ξεχωριστη συνταγη ειναι αυτη!την καρατω να τη δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα Ροδάνθη μου, υπομονή θα περάσει το κρύο. Πράγματι φέτος έχει αρκετό.
    Να δοκιμάσεις έτσι το Κινέζικο, θα σου αρέσει. Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα, Cook. Να δοκιμάσεις τη συνταγή με αυτόν το συνδυασμό. Θα σου αρέσει, είμαι βεβαία. Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή