Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Κεφτεδάκια Γεμιστά με Φέτα ή Κουκουνάρι

Τα Κεφτεδάκια είναι τα αγαπημένα όλων! Ζουμερά, νόστιμα, μυρωδάτα, υπέροχα! Αν κρύβουν και επί πλέον νοστιμιές, τότε γίνονται σωστός πειρασμός!
Μπορούν να γίνουν νοστιμότατο μεζεδάκι σε ποικιλία για κρασάκι ή μπύρα αλλά και ένα νόστιμο και χορταστικό κύριο πιάτο, σερβιρισμένα με σπιτική σάλτσα ντομάτας και ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή, πιο διαιτητικά,  με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα. Συνδυασμοί υπέροχοι, διαλέγουμε και παίρνουμε!




Τ α Υ λ ι κ ά

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ξύδι και λίγο λάδι
Αλεύρι (προαιρετικό) για το τηγάνισμα
Λάδι για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
1 κουταλιά τριμμένο δυόσμο
Λίγο πιπέρι
½ φλιτζάνι κουκουνάρι




Ο δ η γ ί ε ς


Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε μέσα το αυγό, το δυόσμο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, το ξύδι, το λάδι και το ψωμί, μουλιασμένο, στυμμένο και θρυμματισμένο.
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μας για αρκετά λεπτά, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει το μείγμα μας.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη τριμμένη φέτα με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.


Παίρνουμε από τον κιμά μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε στρογγυλές «πιτούλες».
Γεμίζουμε κάθε «πιτούλα» με όποια γέμιση μας αρέσει, την κλείνουμε καλά και προσεκτικά, πιέζοντας λίγο το κεφτεδάκι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, μέχρις ότου τελειώσει όλο το μείγμα του κιμά.
Ετοιμάζουμε όλα τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα να περιμένουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μας –αλευρωμένα ή  όχι– ώσπου να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.


Τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.
Τα γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και κουκουνάρι και τα σερβίρουμε ζεστά.


Τα συνοδεύουμε με σπιτική σάλτσα ντομάτας και τηγανητές πατάτες ή μια πικάντικη πατατοσαλάτα. Γίνονται σκέτος πειρασμός.

TIPS
Το πολύ καλό ζύμωμα είναι απαραίτητο διότι θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα.
Και το ξύδι  βοηθάει στο να γίνουν αφράτα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τα αλευρώσουμε, πριν τα τηγανίσουμε.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με 100γρ. κουάκερ, πολύ καλά αλεσμένο στο μούλτι να γίνει σκόνη.
Για πιο νόστιμα κεφτεδάκια χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα κιμά μοσχαρίσιο και την υπόλοιπη χοιρινό.

20 σχόλια:

  1. Πρεπει να ναι πολυ νοστημα αυτα τα κεφτεδάκια! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη και καλή Κυριακή.
    Η κόρη μου λέει ότι τα πιο ωραία κεφτεδάκια τα έκανε η γιαγιά στο χωριό. Όσα κι αν έχουμε φτιάξει εμείς δεν μοιάζουν. Αυτά τα γεμιστά είναι μια ωραία ιδέα για τα τραπέζια μας αυτής της εβδομάδας!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Ελπινίκη και σε ευχαριστώ. Πράγματι είναι πιο νόστιμα από τα συνηθισμένα λόγω της γέμισης. Πάντως δεν είναι δύσκολα, δοκίμασέ τα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου, πες στην κόρη σου ότι συμφωνώ μαζί της! κι εγώ πολλές φορές νοσταλγώ νοστιμιές σπιτικές της παιδική μου ηλικίας.
    Εύκολα είναι τα γεμιστά για σένα και πολύ νόστιμα. Με κουκουνάρι γεμίζουν εδώ ένα είδος κεφτέ και μας αρέσει.
    Καλή Κυριακή με την όμορφη παρέα σου-ήλθαν νομίζω.Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΜΜΜ....μου άνοιξες την όρεξη!!!λοιπόν σήμερα το βράδυ θα τιμήσω τη συνταγή σου που έχω καλεσμένους!!!!
    αποτελέσματα θα σου πω άλλη φορά!!!!Καλή Εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελένη και τα κεφτεδάκια, αλλά και ο...πρόλογος σου,μας άνοιξαν την όρεξη.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελενάκι μου με φετούλα γεμίζω πολύ συχνά κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, μας αρέσουν κι εμάς έτσι γεμιστά!
    Αυτό όμως που με εντυπωσίασε ήταν το κουκουνάρι, θα το δοκιμάσω κι εγώ, πρέπει να ταιριάζει πολύ όμορφα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άγγελέ μου, να τα φτιάξεις και θα αρέσουν πρώτα σε σένα και μετά στους άλλους!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να είσαι καλά, Σωσώ μου, σε ευχαριστώ πολύ. Φιλιά, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο, Ελενάκι, που σας αρέσει η φετούλα-γέμισμα. Είδες πώς αλλάζει την όλη γεύση; Δοκίμασε και το κουκουνάρι που είναι καθαρά Αραβική προσθήκη και πες μου αν σου αρέσει.
    Φιλιά, καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω-πω αυτά με το κουκουνάρι Ελένη μου, θα είναι ακαταμάχητα! Για μένα τουλάχιστον για τους άλλους της παρέας είμαι σίγουρη ότι θα τα φάνε σκέτα!
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΛενίτσα καλημέρα!!!!

    Τι νοστιμιες παλι μας εφτιαξες!!! Με κουκουναρι η αληθεια ειναι οτι δεν εχω δοκιμασει ποτε... Φαινονται τοσο λαχταριστααααα θα τα δοκιμασω σιγουρα

    ΝΑ έχεις μια καλή βδομαδουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Πηνελόπη, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει ο συνδυασμός. Βάλε μόνο σε μερικά, μόνο για σένα και πες μου.
    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς τη Τζένη. Πρέπει να δοκιμάσεις κι εσύ το συνδυασμό, είναι βέβαια λίγο . . . Αραβικός αλλά το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο!
    Καλό σου βράδυ και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απίστευτος συνδυασμός Ελένη μου!! Κι εντελώς τυχαία αύριο θα φτιάξω κεφτεδάκια. Θα τους βάλω κουκουνάρι που έτσι κι αλλιώς το λατρεύω!!!
    Φιλιά καλή μου και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ax τρελαίνομαι για κεφτεδάκια είτε είναι γεμιστά είτε σκέτα! μπορώ να φάω μέχρι να σκάσω!! σου κλέβω καμιά δεκαριά προς το περόν, μέχρι να τα φτιάξω κι εγώ, και σε φιλώωωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα Κική μου. Δεν ξέρω αν τα έφτιαξες και αν σας άρεσαν. Εμάς μας αρέσουν πολύ έτσι.
    Καλό βράδυ, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα, Πέλα. Δικό σου το πιάτο, να σου στείλω και άλλο. Γίνονται πράγματι πολύ νόστιμα. Κι εμείς, όπως εσύ, έχουμε την ίδια σχέση μαζί τους!Καλό βράδυ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τελεια ιδεα το κουκουναρι,θα τα δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητή Cook, βέβαια να δοκιμάσεις να γεμίσεις τους κεφτέδες με κουκουνάρι Περιμένω εντυπώσεις.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή