Τα Κεφτεδάκια είναι τα αγαπημένα όλων! Ζουμερά, νόστιμα, μυρωδάτα, υπέροχα! Αν κρύβουν και επί πλέον νοστιμιές, τότε γίνονται σωστός πειρασμός!
Μπορούν να γίνουν νοστιμότατο μεζεδάκι σε ποικιλία για κρασάκι ή μπύρα αλλά και ένα νόστιμο και χορταστικό κύριο πιάτο, σερβιρισμένα με σπιτική σάλτσα ντομάτας και ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή, πιο διαιτητικά, με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα. Συνδυασμοί υπέροχοι, διαλέγουμε και παίρνουμε!
1 αυγό
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ξύδι και λίγο λάδι
Αλεύρι (προαιρετικό) για το τηγάνισμα
Λάδι για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
1 κουταλιά τριμμένο δυόσμο
Λίγο πιπέρι
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
Ρίχνουμε μέσα το αυγό, το δυόσμο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, το ξύδι, το λάδι και το ψωμί, μουλιασμένο, στυμμένο και θρυμματισμένο.
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μας για αρκετά λεπτά, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει το μείγμα μας.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη τριμμένη φέτα με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Παίρνουμε από τον κιμά μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε στρογγυλές «πιτούλες».
Γεμίζουμε κάθε «πιτούλα» με όποια γέμιση μας αρέσει, την κλείνουμε καλά και προσεκτικά, πιέζοντας λίγο το κεφτεδάκι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, μέχρις ότου τελειώσει όλο το μείγμα του κιμά.
Ετοιμάζουμε όλα τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα να περιμένουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μας –αλευρωμένα ή όχι– ώσπου να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.
Τα γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και κουκουνάρι και τα σερβίρουμε ζεστά.
Τα συνοδεύουμε με σπιτική σάλτσα ντομάτας και τηγανητές πατάτες ή μια πικάντικη πατατοσαλάτα. Γίνονται σκέτος πειρασμός.
Και το ξύδι βοηθάει στο να γίνουν αφράτα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τα αλευρώσουμε, πριν τα τηγανίσουμε.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με 100γρ. κουάκερ, πολύ καλά αλεσμένο στο μούλτι να γίνει σκόνη.
Για πιο νόστιμα κεφτεδάκια χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα κιμά μοσχαρίσιο και την υπόλοιπη χοιρινό.
Μπορούν να γίνουν νοστιμότατο μεζεδάκι σε ποικιλία για κρασάκι ή μπύρα αλλά και ένα νόστιμο και χορταστικό κύριο πιάτο, σερβιρισμένα με σπιτική σάλτσα ντομάτας και ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή, πιο διαιτητικά, με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα. Συνδυασμοί υπέροχοι, διαλέγουμε και παίρνουμε!
Τ α Υ λ ι κ ά
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί1 αυγό
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ξύδι και λίγο λάδι
Αλεύρι (προαιρετικό) για το τηγάνισμα
Λάδι για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
1 κουταλιά τριμμένο δυόσμο
Λίγο πιπέρι
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
Ο δ η γ ί ε ς
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα το αυγό, το δυόσμο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, το ξύδι, το λάδι και το ψωμί, μουλιασμένο, στυμμένο και θρυμματισμένο.
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μας για αρκετά λεπτά, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει το μείγμα μας.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη τριμμένη φέτα με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Παίρνουμε από τον κιμά μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε στρογγυλές «πιτούλες».
Γεμίζουμε κάθε «πιτούλα» με όποια γέμιση μας αρέσει, την κλείνουμε καλά και προσεκτικά, πιέζοντας λίγο το κεφτεδάκι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, μέχρις ότου τελειώσει όλο το μείγμα του κιμά.
Ετοιμάζουμε όλα τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα να περιμένουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μας –αλευρωμένα ή όχι– ώσπου να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το λάδι.
Τα γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και κουκουνάρι και τα σερβίρουμε ζεστά.
Τα συνοδεύουμε με σπιτική σάλτσα ντομάτας και τηγανητές πατάτες ή μια πικάντικη πατατοσαλάτα. Γίνονται σκέτος πειρασμός.
TIPS
Το πολύ καλό ζύμωμα είναι απαραίτητο διότι θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα.Και το ξύδι βοηθάει στο να γίνουν αφράτα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τα αλευρώσουμε, πριν τα τηγανίσουμε.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με 100γρ. κουάκερ, πολύ καλά αλεσμένο στο μούλτι να γίνει σκόνη.
Για πιο νόστιμα κεφτεδάκια χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα κιμά μοσχαρίσιο και την υπόλοιπη χοιρινό.
Πρεπει να ναι πολυ νοστημα αυτα τα κεφτεδάκια! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη και καλή Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κόρη μου λέει ότι τα πιο ωραία κεφτεδάκια τα έκανε η γιαγιά στο χωριό. Όσα κι αν έχουμε φτιάξει εμείς δεν μοιάζουν. Αυτά τα γεμιστά είναι μια ωραία ιδέα για τα τραπέζια μας αυτής της εβδομάδας!!
Φιλιά
Καλημέρα, Ελπινίκη και σε ευχαριστώ. Πράγματι είναι πιο νόστιμα από τα συνηθισμένα λόγω της γέμισης. Πάντως δεν είναι δύσκολα, δοκίμασέ τα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, πες στην κόρη σου ότι συμφωνώ μαζί της! κι εγώ πολλές φορές νοσταλγώ νοστιμιές σπιτικές της παιδική μου ηλικίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολα είναι τα γεμιστά για σένα και πολύ νόστιμα. Με κουκουνάρι γεμίζουν εδώ ένα είδος κεφτέ και μας αρέσει.
Καλή Κυριακή με την όμορφη παρέα σου-ήλθαν νομίζω.Φιλιά πολλά.
ΜΜΜΜ....μου άνοιξες την όρεξη!!!λοιπόν σήμερα το βράδυ θα τιμήσω τη συνταγή σου που έχω καλεσμένους!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαποτελέσματα θα σου πω άλλη φορά!!!!Καλή Εβδομάδα να έχεις!!
Ελένη και τα κεφτεδάκια, αλλά και ο...πρόλογος σου,μας άνοιξαν την όρεξη.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου με φετούλα γεμίζω πολύ συχνά κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, μας αρέσουν κι εμάς έτσι γεμιστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό όμως που με εντυπωσίασε ήταν το κουκουνάρι, θα το δοκιμάσω κι εγώ, πρέπει να ταιριάζει πολύ όμορφα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Άγγελέ μου, να τα φτιάξεις και θα αρέσουν πρώτα σε σένα και μετά στους άλλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Να είσαι καλά, Σωσώ μου, σε ευχαριστώ πολύ. Φιλιά, καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, Ελενάκι, που σας αρέσει η φετούλα-γέμισμα. Είδες πώς αλλάζει την όλη γεύση; Δοκίμασε και το κουκουνάρι που είναι καθαρά Αραβική προσθήκη και πες μου αν σου αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα.
Πω-πω αυτά με το κουκουνάρι Ελένη μου, θα είναι ακαταμάχητα! Για μένα τουλάχιστον για τους άλλους της παρέας είμαι σίγουρη ότι θα τα φάνε σκέτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές-πολλές καλημέρες.
ΕΛενίτσα καλημέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νοστιμιες παλι μας εφτιαξες!!! Με κουκουναρι η αληθεια ειναι οτι δεν εχω δοκιμασει ποτε... Φαινονται τοσο λαχταριστααααα θα τα δοκιμασω σιγουρα
ΝΑ έχεις μια καλή βδομαδουλα
Καλησπέρα Πηνελόπη, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει ο συνδυασμός. Βάλε μόνο σε μερικά, μόνο για σένα και πες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.
Καλώς τη Τζένη. Πρέπει να δοκιμάσεις κι εσύ το συνδυασμό, είναι βέβαια λίγο . . . Αραβικός αλλά το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα.
Απίστευτος συνδυασμός Ελένη μου!! Κι εντελώς τυχαία αύριο θα φτιάξω κεφτεδάκια. Θα τους βάλω κουκουνάρι που έτσι κι αλλιώς το λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλή μου και καλή εβδομάδα!!
Ax τρελαίνομαι για κεφτεδάκια είτε είναι γεμιστά είτε σκέτα! μπορώ να φάω μέχρι να σκάσω!! σου κλέβω καμιά δεκαριά προς το περόν, μέχρι να τα φτιάξω κι εγώ, και σε φιλώωωωω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κική μου. Δεν ξέρω αν τα έφτιαξες και αν σας άρεσαν. Εμάς μας αρέσουν πολύ έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ, φιλάκια.
Καλησπέρα, Πέλα. Δικό σου το πιάτο, να σου στείλω και άλλο. Γίνονται πράγματι πολύ νόστιμα. Κι εμείς, όπως εσύ, έχουμε την ίδια σχέση μαζί τους!Καλό βράδυ, φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια ιδεα το κουκουναρι,θα τα δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Cook, βέβαια να δοκιμάσεις να γεμίσεις τους κεφτέδες με κουκουνάρι Περιμένω εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.