Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ψωμάκια με νιφάδες βρώμης και γάλα

Αυτά τα μικρά, νόστιμα ψωμάκια με νιφάδες βρώμης και γάλα είναι ιδανικά για πρωινό, ξαναζεσταίνονται εύκολα, χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα τους, συνδυάζονται με βούτυρο και μαρμελάδα, ιδιαίτερα σπιτική, αλλά και με τυράκι. Εμείς τα δοκιμάσαμε και σάντουιτς και ήταν υπέροχα.
Η διαδικασία της παρασκευής τους δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία, παρά τα έξτρα υλικά, είναι η ίδια με εκείνη του σπιτικού ψωμιού. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν.


Τα Υλικά

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
2 ½ κουταλάκια ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
Ι κουταλάκι αλάτι
Ι κουταλιά μαργαρίνη
½ φλιτζάνι ζεστό γάλα
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
Σουσάμι για διακόσμηση
½ κουταλιά λάδι για το ταψί του ψησίματος

Οδηγίες

Ζεσταίνουμε το νερό και το προσθέτουμε στις νιφάδες βρώμης, ανακατεύουμε, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια από το αλεύρι με το αλάτι και κρατάμε στην άκρη ½ φλιτζάνι για όλες τις χρήσεις για να το χρησιμοποιήσουμε στο ζύμωμα.


Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα.
Όταν φουσκώσει η μαγιά, την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το γάλα, τις νιφάδες βρώμης  και τη μαργαρίνη.
Αρχίζουμε να  ζυμώνουμε, αλευρώνοντας συχνά την επιφάνεια ζυμώματος, γιατί η ζύμη λίγο κολλάει.
Όταν η ζύμη αποκτήσει ομοιογένεια και ελαστικότητα, την κάνουμε σαν μπάλα, την πατάμε με τη γροθιά μας και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη (20-30 λεπτά).


Όταν σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, την κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε μικρά οβάλ ψωμάκια. Τα βάζουμε μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι, με λίγη απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσουν.


Όταν φουσκώσουν, βρέχουμε με λίγο νερό την επιφάνειά τους και τη διακοσμούμε με σουσάμι ή νιφάδες βρώμης ή μαυροκούκι.
Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.


Ζεστά-ζεστά και μοσχομυριστά είναι υπέροχα και έτοιμα για κατανάλωση!

9 σχόλια:

  1. Εύκολη συνταγή και εύκολη λύση για δύσκολες ....καταστάσεις.Λαχταριστά τα ψωμάκια στις φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τηΣωσώ, καλή σου μέρα. Πράγματι τα ψωμάκια είναι εύκολα και πολύ νόστιμα. Σε μας εξαφανίζονται!!!
    Δοκίμασέ τα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου κ απο δω! μου ταιριάζει η συνταγή σου κουτί!! εκτός απ τη λίγη ζάχαρη όλα τ άλλα υλικά με βολεύουν στη δίαιτά μου..νάσαι καλά όταν καταφέρω ν ασχοληθώ κ να τα φτιάξω θα σου στείλω μυρουδιάααα μέσα από εδώ!!Καλό ξημέρωμα νάχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύκολη συνταγή αλλά και υπέροχα, υγιεινά και πεντανόστιμα τα ψωμάκια σου Ελένη μου!!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άγγελέ μου, η ζάχαρη είναι πολύ λίγη, μόνο για να βοηθήσει τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.
    Μην την παραλείψεις. Όταν τα φτιάξεις πές μου αν σου άρεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου. Μας άρεσαν πάρα πολύ και τα τιμήσαμε! Ξεχωρίζουν γευστικά από τα άλλα ψωμιά. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Ανώνυμη/ε. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου. Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραια και αφρατα! Εχω παει εδω και καιρο νιφαδες βρωμης αλλα ακομη δεν αποφασισα πως θα τις χρησιμοποιησω, τα ψωμακια μου φαινονται καλη ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή