Στο Ριζότο χρησιμοποιούμε ρύζι με μικρό κόκκο, διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Κατάλληλα είναι τα Ιταλικά ρύζια Arborio και Carnaroli αλλά, ως εισαγόμενα, είναι λίγο ακριβά.
Μας δίνουν όμως ένα επιτυχημένο Ριζότο, χυλωμένο και λίγο ζουμερό που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως!
Αν όμως μας γίνει λίγο στεγνό, δε χάθηκε ο Κόσμος! Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό (αν έχουμε ) ή απλά ζεστό νερό. Αυτό το έξτρα υγρό στο τέλος θα κάνει τη διαφορά, διότι θα μετατρέψει το κολλημένο άμυλο του ρυζιού σε κρέμα και το Ριζότο σας θα φαίνεται υπέροχο!
Περισσότερα μυστικά επιτυχίας του Ριζότου εδώ.
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
6 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό ½ κουταλάκι αλάτι
1 καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους (προαιρετικά)
3-4 φύλλα κάρυ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια ανάλατο βούτυρο
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί Parmigiano Ρeggiano ή μια σκληρή Ελληνική Γραβιέρα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα φύλλα κάρυ και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να ροδίζει και να μοσχομυρίζει, ανακατεύοντας συχνά. Αφαιρούμε την πιπεριά και το κάρυ και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για να καλυφθεί καλά από το λάδι. Το τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν οι άκρες του να γίνονται διαφανείς. (περίπου 2 λεπτά).
Τότε ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να εξατμιστεί. Εν συνεχεία προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό ή νερό και ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι. **
Βράζουμε το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τμηματικά το ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράζει σε μέτρια φωτιά.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το ρύζι πρέπει να σιγοβράσει, να γίνει κρεμώδες αλλά να παραμείνει αλ ντέντε. Η όλη παρασκευή του φαγητού θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το κρασί.
Μαζί με την τελευταία ποσότητα ζωμού προσθέτουμε και τα βρασμένα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
Όταν τελειώσει όλος ο ζωμός αλλά το ρύζι δεν τον έχει απορροφήσει όλον, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη μισή ποσότητα Παρμεζάνας και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν.
Σερβίρουμε το Ριζότο αμέσως, αν είναι δυνατόν, σε ζεστά πιάτα, γαρνιρισμένο με την υπόλοιπη τριμμένη Παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
TIPS
**Σ’ αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να φουρνίσουμε το Ριζότο.
Ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα το μείγμα ρυζιού, τα έξτρα υλικά, μανιτάρια ή χορταρικά, και όλο το ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C για περίπου 40 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα υγρά αλλά θα έχει μείνει al dente.
Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Μας δίνουν όμως ένα επιτυχημένο Ριζότο, χυλωμένο και λίγο ζουμερό που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως!
Αν όμως μας γίνει λίγο στεγνό, δε χάθηκε ο Κόσμος! Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό (αν έχουμε ) ή απλά ζεστό νερό. Αυτό το έξτρα υγρό στο τέλος θα κάνει τη διαφορά, διότι θα μετατρέψει το κολλημένο άμυλο του ρυζιού σε κρέμα και το Ριζότο σας θα φαίνεται υπέροχο!
Περισσότερα μυστικά επιτυχίας του Ριζότου εδώ.
Τ α Υ λ ι κ ά
3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια *1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
6 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό ½ κουταλάκι αλάτι
1 καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους (προαιρετικά)
3-4 φύλλα κάρυ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια ανάλατο βούτυρο
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί Parmigiano Ρeggiano ή μια σκληρή Ελληνική Γραβιέρα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα φύλλα κάρυ και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να ροδίζει και να μοσχομυρίζει, ανακατεύοντας συχνά. Αφαιρούμε την πιπεριά και το κάρυ και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για να καλυφθεί καλά από το λάδι. Το τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν οι άκρες του να γίνονται διαφανείς. (περίπου 2 λεπτά).
Τότε ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να εξατμιστεί. Εν συνεχεία προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό ή νερό και ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι. **
Βράζουμε το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τμηματικά το ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράζει σε μέτρια φωτιά.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το ρύζι πρέπει να σιγοβράσει, να γίνει κρεμώδες αλλά να παραμείνει αλ ντέντε. Η όλη παρασκευή του φαγητού θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το κρασί.
Μαζί με την τελευταία ποσότητα ζωμού προσθέτουμε και τα βρασμένα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
Όταν τελειώσει όλος ο ζωμός αλλά το ρύζι δεν τον έχει απορροφήσει όλον, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη μισή ποσότητα Παρμεζάνας και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν.
Σερβίρουμε το Ριζότο αμέσως, αν είναι δυνατόν, σε ζεστά πιάτα, γαρνιρισμένο με την υπόλοιπη τριμμένη Παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
TIPS
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ρεβίθια με βρασμένον αρακά ή καλαμπόκι.
Ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα το μείγμα ρυζιού, τα έξτρα υλικά, μανιτάρια ή χορταρικά, και όλο το ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C για περίπου 40 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα υγρά αλλά θα έχει μείνει al dente.
Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Ωχ Παναγία μου πρωί-πρωί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν με "παίρνει" πάλι για ρεβύθια γιατί τους τα έκανα την προηγούμενη εβδομάδα. Θα με κυνηγήσουν και θα φτάσω μέχρι τα μέρη σου τρέχοντας :-))
Νοστιμότατο Ελένη μου.
Πλήρες πιάτο! Αυτό το συνδυασμό όλο λέω να τον δοκιμάσω κι εγώ και όλο το αναβάλλω, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, καλή μου Πηνελόπη, με τους δύσκολους της παρέας σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι καλά που τα τρώνε μια φορά, δε λες; Εσύ έλα εδώ, να σε χάσουν και τότε να δεις πόσες φορές θα θέλουν να τρώνε ρεβίθια!
Δοκίμασέ τους!
Καλημέρα Έφη. Να δοκιμάσεις αυτό το ριζότο, είναι πιο κοντά στις ελληνικές γεύσεις-ρεβίθια με ρύζι-αλλά νοστιμίζει περισσότερο με το τυράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να αρέσει και στο λόχο!
Τελειο φαινεται και πολυ ωραια ιδεα με τα ρεβυθια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!
Πολύ ωραίο και υγιεινό ριζότο, μου αρέσει που έχει και μια εξωτική πινελιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Ελενάκι ο συνδυασμός μου άρεσε πολύ και σίγουρα το τυράκι θα δίνει έξτρα νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις μιαν όμορφη μέρα, φιλιά!
Απο τα αγαπημενα μου φαγακια, καθε φορα που φτιαχνω ρεβιθια παντα κανω και με ρυζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή! Μ' αρέσουν πολύ τα ρεβίθια και θα δίνουν πολύ ωραία γεύση στο ριζότο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ τα έτσι σε ριζότο, ελπινίκη μου και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν. Καλό σου βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήDark Chef, έχεις δίκαιο, μου αρέσουν λίγο τα εξωτικά μαγειρέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ρεβίθια συνδιάζονται άριστα με το ρυζάκι. Καλό βράδυ.
Καλησπέρα, Ελενάκι, βέβαια το τυράκι ενισχύει το συνδυασμό ρυζιού και ρεβιθιών. Νόστιμο φαγάκι, να το δοκιμάσεις. Φιλιά πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι, Δημιουργία, που σου αρέσει αυτός ο συνδυασμός υλικών και τον γνωρίζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, καλό σου βράδυ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ερμιόνη, χαίρομαι που είσαι υπέρ του συνδυασμού αυτού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνει ένα νόστιμο και πλήρες πιάτο.
Καλό σου βράδυ.
Πωπωωωω! Μοσχομύρισε και μόλις μπήκα στο σπίτι, πεινάωωωωω!!! Τέλειο!!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για ριζότο!!! ειναι απο τα αγαπημένα μου και με ρεβυθια πιστεύω θα είναι πολυ νοστιμο (μου αρέσουν επίσης και αυτα πολυ και τα προτιμώ απο τον αρακά)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ εχεις ένα όμορφο βραδυ!!!
Κική μου, είναι πολύ εύκολο και γρήγορο φαγάκι, αρκεί να έχεις βρασμένα ρεβίθια. Γίνεται στο πι και φι! Φιλιά, καλή υπόλοιπη μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζένη μου, αφού σου αρέσουν τα υλικά, πρέπει να το δοκιμάσεις το εύκολο αυτό φαγάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή υπόλοιπη μέρα.