Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Άλλη μία Φανουρόπιτα - Fanouropita

 Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο, αρωματικό κέικ που παραδοσιακά προσφέρεται στην εκκλησία την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου ως παράκληση συγχώρεσης της μητέρας του Αγίου.

Άρα η Φανουρόπιτα δεν είναι ένα απλό κέικ αλλά ένα γλύκισμα τελετουργικό.Τα υλικά της πρέπει να είναι 7 ή 9 ή 11. Επικρατεί η παράδοση των 9 υλικών, που είναι  πολλαπλάσιο του τρία, ιερού αριθμού για τους Πυθαγόρειους Φιλόσοφους.



Υπάρχουν πολλές συνταγές για Φανουρόπιτα που εγγυώνται αποτέλεσμα, όπως επιθυμεί ο καθένας: αφράτο κέικ ή ζουμερό, να τρίβεται ή να μην τρίβεται.

Αυτή που σας προτείνω είναι αφράτη και δεν τρίβεται πολύ.

Αποφασίστε κι εσείς να φτιάξετε αυτό το πανεύκολο, υπέρ συγχωρέσεως της  μητέρας του Αγίου ή υπέρ υγείας των αγαπημένων σας. Θα το αγαπήσετε και θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές!



Διαβάστε και τα "μυστικά" στο τέλος της σελίδας.

 

 

Τα Υλικά

(Tαψάκι διαμ. 28-30εκ.)

 

400γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι (18γραμ.) baking powder

150ml ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι

350 φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

150-200γραμ. καστανή ζάχαρη

½ κ. γλ. μαγειρική σόδα

50 ml αρωματικό γλυκό κρασί ή μπράντι

1 ½ κ. γλ. τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης

κ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο

150γραμ. τριμμένη καρυδόψιχα

50γραμ. σταφίδες άσπρες ή μαύρες

 

Για Διακόσμηση

1 κ. σ. αποφλοιωμένο σουσάμι ή

2-3 κ. σ. άχνη ζάχαρη

 

Οδηγίες

 




Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το
baking powder, τα γαρίφαλα και την κανέλα.







Μέσα σ΄ένα μπολ χτυπάμε καλά με ένα σύρμα αυγών το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα λαδιού.







Προσθέτουμε στο μείγμα τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, για να γίνει η ζύμη μας ένας παχύς χυλός.
Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και φροντίζουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.




Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. 

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι ή μία στρογγυλή φόρμα για κέικ ή στρώνουμε τη βάση του με ένα κομμάτι λαδόκολλας.

Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ, ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα και  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά ή μία ώρα.





Όταν ψηθεί, βγάζουμε τη Φανουρόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.






Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, την κόβουμε και τη μοιράζουμε.





Καλή επιτυχία και υγεία σε όλους!

 

Μυστικά επιτυχίας 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να γίνει το κέικ αφράτο.
  • Χρησιμοποιούμε ψιλή λευκή ζάχαρη ή μαλακή σκούρα για να μπορέσει να διαλυθεί εύκολα.
  • Αλέθουμε την καρυδόψιχα για να ενσωματωθεί ευκολότερα με το μείγμα του κέικ.
  • Αν θέλουμε το κέικ να έχει πιο ελαφριά γεύση χρησιμοποιούμε αραβοσιτέλαιο.
  • Εάν μας αρέσει να είναι το κέικ ζουμερό αλλά όχι λασπωμένο, αυξάνουμε την ποσότητα του χυμού πορτοκαλιού κατά 50ml.
  • Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα χυμού με πορτοκαλάδα με ανθρακικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου