Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021

Σπιτική Κέτσαπ - Homemade Ketchup

 Και τι δεν φτιάχνεις όταν βρεις ή σου χαρίσουν λαχταριστά τοματίνια!Τώρα που έχουν ωριμάσει και γλυκάνει, όπως και να τα χρησιμοποιήσεις, πάντα θα έχεις επιτυχία! Τα λατρεύεις!

Τα έχω χρησιμοποιήσει σε σάλτσα  για ζυμαρικά, έφτιαξα χυμό τομάτας σε βαζάκι και τομάτες στο φούρνο σαν λιαστές.

Φέτος δοκίμασα τα τοματάκια σε σπιτική κέτσαπ, χωρίς να προσθέσω μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Το αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ!


Μάλιστα η μισή ποσότητα σάλτας έγινε γλυκιά και η υπόλοιπη πικάντικη και λίγο καυτερή, για όλα τα γούστα!



 

Τα Υλικά

(Για 6 βαζάκια)

 

3 κιλά τοματίνια πομοντόρο, πλυμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα ροδέλες

400γραμ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (για πηκτίνη)

3 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, χονδροκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα

2 κ. σ. τριμμένο αλάτι

5 κ. σ. ελαιόλαδο

100γραμ. καστανή ζάχαρη

1 γεμάτη κ. σ. πελτές

100 ml ξύδι από σταφύλι

 

Μπαχαρικά

1 ½ κ. γλ. τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης

τριμμένο γαρίφαλο

1 κ. γλ. κοφτό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ. γλ. κουρκουμάς σκόνη

1 κ. σ. γλυκιά πάπρικα

κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

3 μεγάλα φύλλα αποξηραμένης δάφνης

½ κ. γλ. μπούκοβο σκόνη (προαιρετικά)

 

Οδηγίες

 





Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε της τομάτες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε ένα σταυρό στην κορυφή τους.







Ζεσταίνουμε νερό σε μία κατσαρόλα και ζεματίζουμε για λίγα λεπτά τις τομάτες, μέχρι να δούμε να ξεχωρίζει η φλοίδα τους στο χάραγμα.








Βγάζουμε τις τομάτες μέσα σε τρυπητό και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε εύκολα και τις κόβουμε σε ροδέλες.






Βάζουμε τις τομάτες σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μήλα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Ανακατεύουμε μερικές φορές με μία ξύλινη κουτάλα.








Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά το περιεχόμενό.









Ζεσταίνουμε λίγο το ξύδι και διαλύουμε τη ζάχαρη.










Ρίχνουμε στις τομάτες το αλάτι, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το ξύδι με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε.




 


Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε για μια ακόμη φορά για να σπάσουν όσα σποράκια έχουν μείνει και να αποκτήσει η σάλτσα λεπτότερη υφή.Βράζουμε τη σάλτσα για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει.Δοκιμάζουμε για το αλάτι.


Όταν η σάλτσα έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, σταματάμε το βράσιμο.Βάζουμε την έτοιμη σάλτσα σε αποστειρωμένα βαζάκια ή μπουκάλια, τα κλείνουμε με επίσης αποστειρωμένα καπάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Είναι έτοιμα για φύλαξη.




Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου