Ίσως στο βάθος ενός ντουλαπιού σας έχει απομείνει ξεχασμένο ένα βαζάκι
γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο ή μήλο ή βερύκοκο. Μην περιμένετε να τα αξιοποιήσετε
στο παγωτό σας! Σας προτείνω με αυτό να φτιάξετε ένα πανεύκολο, αφράτο και πολύ νόστιμο κέικ που
δεν χρειάζεται μίξερ για την παρασκευή του!
Μέσα σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι Ζέας, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι
και το baking powder.
Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να
γίνουν σαν κρέμα.
Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά το γάλα. Ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα και κατόπιν με μία σπάτουλα για
να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο ταψάκι, στολίζουμε την επιφάνειά του
με τα δαμάσκηνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Το γλυκό κουταλιού θα μισοβυθιστεί μέσα στο μείγμα του κέικ. Αυτό θα
βοηθήσει τη σάρκα του να παραμείνει τρυφερή και να αναδείξει το άρωμά της.
Εάν δεν έχετε γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα
αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσια, μουλιασμένα όλη τη νύχτα μέσα σε κονιάκ. Τα στραγγίζετε,
πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Η προσθήκη του καλαμποκάλευρου χαρίζει χρώμα και γεύση, κάνει το κέικ αφράτο,
με ιδιαίτερη υφή και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.
Δικό σας!
Τα Υλικά
(Ταψάκι 28 εκ.)
200γραμ. αλεύρι καλαμποκιού
200γραμ. βιολογικό αλεύρι Ζέας
2 φακελάκια baking powder
⅓ κ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
3 αυγά
100γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
300 ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
18-20 δαμάσκηνα ολόκληρα (γλυκό κουταλιού)
Επί πλέον
Λίγο ελαιόλαδο και καλαμποκάλευρο για το ταψί
3-3 κ. σ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού
Οδηγίες
Αλείφουμε το ταψάκι με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
(Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη δύναμη του φούρνου μας).
Όταν ψηθεί, αλείφουμε την επιφάνειά του με σιρόπι από γλυκό κουταλιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.
Κατόπιν το κόβουμε και το απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου