Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Σοκολατένιο Κέικ με Τρύπες – Chocolate Cake with Holes


Ζουμερό, φουλ σοκολατένιο κέικ, τρυπητό, με γλάσο και αφράτη σαντιγί!
Μην φοβηθείτε να κάνετε τρύπες στην επιφάνειά του, διότι αυτές θα βοηθήσουν το κέικ να γεμίσει και εσωτερικά με νοστιμότατη κρεμώδη σοκολάτα και να ενισχυθεί περισσότερο η σοκολατένια υφή του.



Εάν λατρεύετε το σοκολατένιο γλάσο, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητά του, μειώνοντας αντίστοιχα την ποσότητα της κρέμας. 
Η επιλογή δική σας!



Τα Υλικά
(Για ένα ταψάκι 23Χ30)

250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γραμ. κακάο άγλυκο, σκόνη
200γραμ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
1 ½ κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
¼ κ. γλ. αλάτι
250 ml φρέσκο γάλα
150 ml καφές φίλτρου χλιαρός
150 ml ελαιόλαδο

Για το Γλάσο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150γραμ. τρίμματα πικρής σοκολάτας

Για τη Σαντιγί
300γραμ. φυτικής κρέμας
2 κ. σ. ζάχαρη άχνη
1-2 κ. σ. σκόνη κακάο

Διακόσμηση
50γρα.τρίμματα πικρής σοκολάτας

Για το ταψί
1 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. γλ. αλεύρι
1 κ. γλ. σκόνη κακάο

Οδηγίες

Μέσα σ΄ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα το λαδωμένο ταψί.








Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το κακάο, το  baking powder, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι.






Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170º C στον αέρα.






Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα. 
Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τον καφέ και ανακατεύουμε.












Εν συνεχεία προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.












Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο έτοιμο ταψάκι, ισιώνουμε την επιφάνειά του και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.








Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, δοκιμάζουμε εάν ψήθηκε, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι. Αν η λεπίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο. 
Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας τρυπάμε παντού την επιφάνεια του κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.






Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο



Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα και εκτός εστίας, προσθέτουμε τα τρίματα της σοκολάτας και ανακατεύουμε, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιμένουμε λίγο να κατέβει η θερμοκρασία του και το ρίχνουμε πάνω στο κέικ, φροντίζοντας να πάει παντού.










Αφήνουμε το κέικ στην άκρη, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο ή το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.













Χτυπάμε την κρέμα στο μίξερ, κρύα από το ψυγείο, μέχρι να κάνει κορυφές.Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και κοσκινισμένο το κακάο και χτυπάμε για λίγα ακόμα λεπτά.














Τελειώνουμε το κέικ αλείφοντας την επιφάνειά του με τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με τρίμματα πικρής σοκολάτας.
Βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει η σαντιγί. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το βγάζουμε για λίγο εκτός ψυγείου.






Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Πηνελόπη μου, ειλικρινά, εκτός από ευπαρουσίαστο, είναι και πολύ νόστιμο! Για τους λάτρεις της σοκολάτας απλά τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή