Ένα καθαρά χειμωνιάτικο, νοστιμότατο πιάτο με έναν όχι τόσο συνηθισμένο
συνδυασμό κοτόπουλου και λαχανικού.
Το λάχανο το αγαπά πολύ η Ελληνική κουζίνα και το χρησιμοποιεί στις
σαλάτες, τουρσί αλλά και σε μαγειρευτά φαγητά.
Ένα από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή πιάτα γίνεται με ζεματισμένο λάχανο, οι
κλασικοί Λαχανοντολμάδες.
Με λάχανο, ρύζι και τομάτα γίνεται και το Λαχανόρυζο!
Το συνδυασμό λάχανου και πουλερικού τον είχα δοκιμάσει στη Θράκη, με
γαλοπούλα, όχι με κοτόπουλο, και τη νοστιμιά του τη θυμάμαι ακόμα!
Το φαγητό εκείνο δεν είχε τομάτα, μόνο αρκετή πάπρικα, ευτυχώς όχι πολύ
καυτερή!
Εγώ σας το προτείνω να το δοκιμάσετε με κοτόπουλο, γιατί είναι ένας εξαιρετικός
γευστικός συνδυασμός!
Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)
100 ml ελαιόλαδο
1 κοτόπουλο βάρους περίπου ενός κιλού, κομμένο σε μερίδες
(κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, χονδροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτά φετάκια
1 μικρό άσπρο λάχανο, χονδροκομμένο, χωρίς τα σκληρά μέρη του
1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
1 καυτερή μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κ. σ. αλεύρι
2 κ. σ. πελτές τομάτας ή μία κονσέρβα αποφλοιωμένα τοματάκια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί πλέον
Γάντια μιας χρήσεως
Λίγο ωμό ελαιόλαδο
Οδηγίες
Φοράμε τα γάντια μιας χρήσεως.
Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε
σε μερίδες και αφαιρούμε το δέρμα του.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για να σοταριστούν.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε το χυμό τομάτας, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε
για λίγα λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζεται το
κοτόπουλο και μαγειρεύουμε, μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει το κρέας.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να βράσουν τα υλικά και
να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, ραντισμένο με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή όρεξη!
TIPS
- Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ ζεματίζουμε το λάχανο, όπως για τους ντολμάδες, και το στραγγίζουμε.
- Προσοχή όμως διότι το ζεματισμένο λάχανο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να βράσει.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πάπρικα με τριμμένο κύμινο και ένα ξυλάκι κανέλας. Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο πικάντικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου