Όταν στο σπίτι υπάρχουν κάποια υλικά πολύ καλής ποιότητος που περιμένουν να
τα χρησιμοποιήσεις, τότε πρέπει οπωσδήποτε να πειραματιστείς! Έτσι ακριβώς
συνέβη με αυτό το κέικ!
Τα αποξηραμένα σπιτικά σύκα περίμεναν υπομονετικά να γίνουν πηγή έμπνευσης
και να μετασχηματιστούν σε κάτι νόστιμο και μοναδικό. Έγιναν το κρυφό υλικό
αυτού του αφράτου και νοστιμότατου κέικ που, όταν το απολαμβάνεις, προσπαθείς
να μαντέψεις τι είναι αυτό το εξαιρετικό
υλικό, που σπάει στο δόντι και το κάνει υπέροχο!
Μια υποψία σοκολάτας στο εσωτερικό και η καραμελένια σάλτσα απογειώνουν τη γεύση
του!
Τα Υλικά
12 αποξηραμένα σύκα
400γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο και ακόμη λίγο για τη
φόρμα
3 κ.γλ. baking powder
⅓ κ. γλ. αλάτι
200ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
200ml φρέσκο γάλα
100γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 αυγά
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
40γραμ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
1 κουταλιά κρύο βούτυρο για τη φόρμα
Για Διακόσμηση
½ φλιτζάνι Butterscotch
40γραμ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
Οδηγίες
Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα και την αλευρώνουμε. Τη γυρίζουμε
ανάποδα και τη χτυπάμε, για να πέσει το περιττό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το baking powder.
Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα καλύπτουμε με χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε.
Αφήνουμε τον πουρέ σύκων να περιμένει.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και τη βανίλια.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα και τα σύκα εναλλάξ.
Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τμηματικά το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας). Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, ελέγχουμε με ένα μαχαίρι, εάν ψήθηκε.
Κατόπιν το περιχύνουμε με την σάλτσα καραμέλας και το πασπαλίζουμε με λίγες
σταγόνες σοκολάτας. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Δικό σας και καλή επιτυχία!
Butterscotch
Μια γλυκιά σάλτσα καραμέλας από καστανή ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και βούτυρο.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε πάνω σε κέικ και τάρτες, παγωτά και ψημένα
στο φούρνο φρούτα.
Τα Υλικά
200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200γραμ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Οδηγίες
Βάζουμε τη ζάχαρη μέσα σ΄ένα τηγάνι και περιμένουμε να λιώσει πάνω σε
μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος χωριστά.
Θα δούμε να υγροποιείται περιφερειακά και να παίρνει το χρώμα της καραμέλας.
Τότε κουνάμε το τηγάνι, το βάζουμε πάλι στη φωτιά, μέχρι να υγροποιηθεί όλη
η ζάχαρη.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα.
Εν συνεχεία προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος, βάζουμε πάλι πάνω στη φωτιά
και ανακατεύουμε προσεκτικά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να
ομογενοποιηθεί.
Η Butterscotch είναι έτοιμη και
μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, αφού κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου