Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Κατσικάκι με Ασκολύμπρους - Goat Meat with Askolymprous

Οι ασκόλυμπροι ή ασκόλυμβροι είναι άγρια χόρτα, στην κυριολεξία αγκάθια, που φυτρώνουν σε λόφους και χωράφια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στην Κρήτη τους αγαπούν πολύ και τους μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους.
Στην Ηλεία τους ονομάζουν σκολύμπρια (τα) και στην Αταλάντη γλυκάγκαθα  (γλυκά αγκάθια). Και στις δύο περιοχές τα βράζουν μαζί με τα άλλα χόρτα που γίνονται σαλάτα.
Οι ασκόλυμβροι είναι δυσεύρετοι, διότι εκείνοι που τους μαζεύουν, συλλέγουν και τις ρίζες τους που ομολογουμένως είναι νοστιμότατες! Έτσι συμβάλλουν στην εξαφάνιση αυτών των υπέροχων χόρτων.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα αγκάθια τους που δυσχεραίνουν το καθάρισμά τους που σε κατατρυπούν! Ευτυχώς στις λαϊκές αγορές προσφέρονται και καθαρισμένοι αλλά είναι πανάκριβοι.



Τα Υλικά
(Για 4-5 άτομα)

1 κιλό κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες
1 κιλό ασκολύμπροι, καθαρισμένοι
2 ξηρά κρεμμύδια, χονδροκομμένα
150ml ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
½ ποτήρι κρασί άσπρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Ο χυμός 2 ζουμερών λεμονιών




Οδηγίες


 



Πλένουμε το κατσικάκι και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.











Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κατσικάκι.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο όσο να καλύπτει το κρέας.





Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε ζεστό νερό, αν χρειαστεί.



Πλένουμε πολύ καλά τους καθαρισμένους ασκολύμπρους και, αν είναι μεγάλοι, τους κόβουμε στη μέση.

Όταν το κρέας μαλακώσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα  τους ασκολύμπρους, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να βράσει εντελώς το κρέας και να μαλακώσουν τα χόρτα. 



Ανακινούμε μερικές φορές την κατσαρόλα και δεν ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Αφήνουμε το φαγητό πάνω σε κλειστό μάτι της κουζίνας.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στο φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα δυνατά.


Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου