Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Κέικ Σοκολάτας με Κόκκινο Κρασί – Chocolate Cake with Red Wine

Ένα από τα πιο αρωματικά και αφράτα κέικ που έχω φτιάξει! Τα αρώματα της σοκολάτας και του κόκκινου κρασιού δένουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι γευστικά μοναδικό! Αυτά τα δύο υλικά, επειδή είναι οι πρωταγωνιστές σ΄αυτό το κέικ, πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητος. Προαιρετικά ενισχύουμε τα αρώματα με βανίλια ή κανέλα ή δεν χρησιμοποιούμε κανένα από αυτά τα δύο και αφήνουμε τα αρώματα του κρασιού να επικρατήσουν.  
Το κρασί που χρησιμοποίησα στο κέικ ήταν από το Κτήμα Μερκούρη με μεστή γεύση και ζωηρό, λαμπερό κόκκινο χρώμα. Θα έλεγα ότι «ζωντάνευσε» με μοναδικό τρόπο το κέικ!
Το Κτήμα Μερκούρη είναι ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα, με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα Κορινθιακής σταφίδας. Ανήκει στην οικογένεια Μερκούρη.
Η ίδρυση του κτήματος ανάγεται στο έτος 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας με δράση στη Βόρεια Ιταλία και κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγόρασε από παραχώρηση εθνικών γαιών τις εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη στην Ηλεία. (Πηγή Η Ιστορία)




Τα Υλικά

3 αυγά
150ml κόκκινο κρασί
150ml ελαιόλαδο
100γραμ. κακάο καλής ποιότητος, σκόνη
250γραμ. καστανή ζάχαρη
300γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
⅓ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
⅓ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα

Για τη φόρμα
Ελάχιστο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σκόνη κακάο


Οδηγίες






Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, τη σόδα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το baking powder.








Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 26-28 εκ. και την πασπαλίζουμε με μία κουταλιά σκόνη κακάο. Την αφήνουμε στην άκρη.



Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με το σύρμα των αυγών το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για μερικά λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τ΄αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα και περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο, πριν ρίξουμε το επόμενο.
Το μείγμα μας θα έχει γίνει κρεμώδες.







Προσθέτουμε σιγά-σιγά το κρασί. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης.












Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά για πολύ λίγο τα υλικά, για να γίνει το κέικ αφράτο.













Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα για 45-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. (Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, κάνουμε το τεστ με ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι).





Όταν έχει ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Μετά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια συρμάτινη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.




Κατόπιν το κόβουμε και το σερβίρουμε.



Καλή επιτυχία!


Λίγα λόγια για τα είδη των σπόρων του κακάο

Υπάρχουν δυο βασικά είδη σπόρων κακάο που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή σοκολάτας:

1. Κριόλο, που σημαίνει ιθαγενής και
2. Φοραστέρο, που σημαίνει ξένος.

Ο κριόλο είναι ο καλύτερος και πιο ευαίσθητος σπόρος, αλλά αντιστοιχεί μόνο στο 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής. Καλλιεργείται κυρίως στις χώρες από όπου κατάγεται το κακάο (Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Βενεζουέλα, Κολομβία, Τζαμάικα κ.λπ.). Η εξαιρετική γεύση και το άρωμα του εκτιμώνται από τους παραγωγούς σοκολάτας σε όλο τον κόσμο. Ο σπόρος αυτός χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες.

Ο φοραστέρο είναι πολύ πιο ανθεκτικός σπόρος, καλλιεργείται κυρίως στην Βραζιλία και Αφρική και αντιστοιχεί στο 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Η γεύση του είναι πιο δυνατή και πιο πικρή από του κριόλο.

Τέλος, υπάρχουν υβριδικοί σπόροι, με πιο γνωστό τον τρινιτάριο, που είναι προϊόν διασταύρωσης ποικιλιών και έχει κληρονομήσει την ανθεκτικότητα του φοραστέρο και την λεπτή γεύση του κριόλο και χρησιμοποιείται κυρίως σε μείγμα κακάο.

(Πηγή: Διατροφή)

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη και καλές γιορτές!
    Το κέικ σου είναι υπέροχο ...καταγράφεται άμεσα!! Το λιμπίστικα... σοκολατένιο, μεθυσμένο και αρωματικό!! Τέλειο με δυο λόγια και πολύ γιορτινό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο κεικ Ελεν
    Με κόκκινο κρασί θέλω να κάνω κι εγω κεικ.. βγήκε φανταστικό.
    ΤΟ σημειώνω. Μου θυμήζει το red velvet.
    Και η κανέλα με το κακάο θα είναι πολύ ωραία

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή