Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Τάρτα με Aλεύρι Ολικής και Λουκάνικο – Whole Wheat Cheese Tart with Sausages

Αληθινά από τις πιο νόστιμες τάρτες που θα έχετε δοκιμάσει!
Δεν έχει καμία σχέση γευστικά με τις γνωστές κιμαδόταρτες.
Η βάση της είναι πολύ αφράτη και η γέμισή της μοναδική. Θα ευχαριστήσει και τους πιο απαιτητικούς σ΄έναν μπουφέ ή ένα γιορτινό τραπέζι.
Αρκεί να προσέξουμε στην επιλογή του λουκάνικου: να μην είναι πολύ πικάντικο ούτε πολύ λιπαρό. Ιδανικά είναι τα μοσχαρίσια λουκάνικα με κρέας μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί!
Μια δοκιμή θα σας πείσει!






Για τη Ζύμη
(Για μία φόρμα 28cm)

1 φλιτζάνι λευκό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
200γραμ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
110γραμ. ελαιόλαδο
1 μικρό αυγό
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη Γέμιση
200γραμ. χωριάτικο λουκάνικο χωρίς πολλά λιπαρά και μυρωδικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200γραμ. ανθότυρο
200γραμ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
2-3 κουταλιές τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά ψιλό σιμιγδάλι
1 ξηρό κρεμμύδι κομμένο λεπτά φετάκια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Τελείωμα
2 κουταλιές τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Οδηγίες

Ρίχνουμε μέσα σ΄ ένα μπολ το ελαιόλαδο, το αυγό, το γιαούρτι και το πιπέρι  και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή τον αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.
Κατόπιν προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το baking powder και ζυμώνουμε απαλά, με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μαλακή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά να παγώσει.




Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το λουκάνικο και μ΄ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τον κιμά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.










Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.














Προσθέτουμε και το κρύο μείγμα του λουκάνικου και ανακατεύουμε.
Καλό είναι να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι.
















Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και καλύπτουμε με αυτή τη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας. Τρυπάμε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι.













Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στη βάση της τάρτας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε με το έξτρα τριμμένο τυρί.






Ψήνουμε την τάρτα στους 170º C στον αέρα για 40-50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, ή μέχρι η επιφάνειά της να φουσκώσει ελαφρώς και να γίνει χρυσαφένια, όπως και η ζύμη της.



Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και μετά την κόβουμε.


Καλή επιτυχία!

5 σχόλια:

  1. Λοιπόν είναι φανταστική σε όλα της η τάρτα αυτή!!!
    Τρελαίνομαι για τάρτες και ειδικά με τυριά και αλαντικά!!!
    Αφράτη, παχουλή και ζουμερή. Οκ, και λιγάκι λιπαρή, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει εδώ που τα λέμε μπροστά στη γεύση της!
    Μου άρεσει πολύ το σιμιγδάλι στη γέμιση με τα τυριά!!

    Καλημέρα Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανεύκολη και λαχταριστή! Την κρατώ για να τη, φτιάξω όταν βρεθώ με τους αγαπημένους μου. Καλημέρα και καλό μήνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι τάρτες Ελένη μου, πάντα είναι ευπρόσδεκτες για δοκιμή, όσες και αν έχουμε φτιάξει όσες κι΄ αν έχουμε γευτεί.
    Και αυτή πραγματικά δείχνει πολύ απολαυστική.
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχεις εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω είναι η ιδανική πρόταση για καλή παρέα και μπίρα!
    Πικάντικη, πλούσια σε γεύση και με προκλητικά λαχταριστή εμφάνιση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστική τάρτα!!!!
    Η ζύμη σούπερ και η γέμιση ενισχυμένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή