Η crostata είναι ένα πολύ
δημοφιλές επιδόρπιο από την Ιταλία.
Παραδοσιακά μία crostata αποτελείται από τρία
μέρη: μία αφράτη και μπισκοτένια ζύμη βουτύρου σαν βάση, η οποία περικλείει μία
γλυκιά στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής και τελειώνει με φρέσκα φρούτα εποχής που σχηματίζουν
ένα μικρό λόφο ( Crostata di Frutta).
Αυτός ο τρόπος τοποθέτησης των φρούτων της δίνει μια πιο ρουστίκ εμφάνιση
και τη διαφοροποιεί από τις κοινές τάρτες.
Η Lidia Bachianich δεν χρησιμοποιεί κρέμα
βάσης αλλά μόνο φρούτα που καραμελώνουν κατά το ψήσιμο.
Υπάρχει και η αλμυρή έκδοση της Crostata με γέμιση κρέμας
τυριού και προσθήκη προβρασμένων λαχανικών ή κρέατος ή διαφόρων αλλαντικών
ή μανιταριών. Όλες οι εκδοχές είναι
εξαιρετικά νόστιμες!
Τα Υλικά
Για τη Βάση
120γραμ. φρέσκο βούτυρο, κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
50γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
1 μέτριο αυγό
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι baking powder
250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο και 2-3 κουταλιές έξτρα
2 κουταλιές κρύο νερό
Ελάχιστο αλάτι
Ένα φύλλο λαδόκολλα
Για την Κρέμα
300γραμ. γάλα φρέσκο
3 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
3 κρόκοι αυγών
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
Για τη Γέμιση
2 φλιτζάνια φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
1 κουταλιά corn flour
Οδηγίες
Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομματάκια του βουτύρου, το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το νερό και αναμειγνύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας.
Μάλλον πιέζουμε, παρά ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη.
Πλένουμε καλά και ετοιμάζουμε τα κεράσια, αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με το corn flour.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και, πάνω σε ελαφρά
αλευρωμένη λαδόκολλα, ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη ένα χονδρό φύλλο.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και με τη βοήθεια της
λαδόκολλας τη μεταφέρουμε στο ταψάκι, αφήνοντάς τη να εξέχει περιμετρικά του
ταψιού . Πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, ώστε να “καθίσει” καλά.
Ανακατεύουμε τα κεράσια μέσα στην κρέμα σιμιγδαλιού και την απλώνουμε μέσα στη ζύμη.
Γυρίζουμε το φύλλο της ζύμης που εξέχει και καλύπτουμε κατά το ήμισυ τα υλικά. Πασπαλίζουμε με μία κουταλιά καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη.
Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170º C για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν χρυσίσει η επιφάνειά της και σταθεροποιηθεί η γέμιση, είναι έτοιμη. Τη
βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψάκι.
Καλή επιτυχία!
Πολύ ωραίο γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βρεθώ σε κέφια θα το φτιάξω όσο ακόμη υπάρχουν κεράσια.
Καλή εβδομάδα.
Κι εγώ έκανα ενα κλαφουτι με κεράσια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η δική σου πολύ ωραία είναι. Την κρέμα σιμιγδαλιού την λατρεύω και ταιριάζει πολύ ωραία με τα κεράσια.
Και η ζύμη πολύ ωραία.
Μπράβο Ελεν : )
φιλιά πολλά :)
Φαινεται πολύ νοστιμη και τραγανη!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/2015/07/giveaway-evil-eyetote-bag.html
Τέλεια φαίνεται Ελένη μου!! Πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλή εβδομάδα!