Οι Μοσχιοί ή Μοσχοχτάποδα (eledone moschata ) είναι τα μικρότερα κεφαλόποδα
στην κατηγορία των χταποδιών. Έχουν ανοιχτό, σχεδόν διαφανές, σώμα και
μικρότερα σγουρά πλοκάμια, με μία μόνο σειρά βεντούζες.
Θεωρούνται οι φτωχοί συγγενείς της οικογένειας, δεν παύουν όμως να είναι
και αυτοί νόστιμοι και τρυφεροί. Γίνονται υπέροχοι στην κατσαρόλα με ντομάτα
και ζυμαρικό ή με μικρά κρεμμύδια, ένα πάρα πολύ νόστιμο στιφάδο,
ιδανικός ουζομεζές για μερακλήδες ή ένα πλήρες και χορταστικό οικογενειακό πιάτο!
Η επιλογή δική σας!
Τα Υλικά
1 κιλό μοσχοχτάποδα (μοσχιοί), καθαρισμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1 κονσέρβα τομάτες τριμμένες
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 σφηνάκια βαλσαμικό ξύδι άσπρο
3-4 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
3 κλαδάκια αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε από τα εντόσθια, αφαιρούμε μάτια, στόμα και όσο περισσότερο
δέρμα μπορούμε, πλένουμε καλά και
στραγγίζουμε τα μοσχοχτάποδα.
Σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν τα θαλασσινά και σβήνουμε με
το ξύδι.
Περιμένουμε 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και το πελτέ και
ανακατεύουμε. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και
σιγοβράζουμε το φαγητό, μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά αλλά να μην βράσουν
εντελώς.
Αν και οι μοσχιοί βγάζουν αρκετά υγρά, καλό είναι να ελέγχουμε την ποσότητα
της σάλτσας και, αν χρειαστεί, να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα κρεμμύδια.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ή τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το
ζεσταίνουμε.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέσα στο ζεστό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι
ν΄αρχίσουν να καραμελώνουν και να παίρνουν χρώμα.
Τότε τα προσθέτουμε στα μοσχοχτάποδα, μαζί με το ελαιόλαδό τους, ανακινούμε
την κατσαρόλα για να καλύψει η σάλτσα τα κρεμμύδια και προσθέτουμε αλάτι και
ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα, μέχρι να
βράσουν εντελώς τα μοσχοχτάποδα και τα κρεμμύδια και να μείνει το φαγητό με
ελάχιστη σάλτσα.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε
λίγο “να σταθεί”.
Κατόπιν το σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε με αρκετό φρέσκο
σπιτικό ψωμί, ιδανικό για τη σάλτσα!
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου