Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσταλευριά Παραδοσιακή

Μια παραδοσιακή, σπιτική συνταγή της περιοχής μου, με απλά υλικά, δοκιμασμένη πολλά χρόνια, με απόλυτη επιτυχία, από την οικογένειά μου.
Η Μουσταλευριά μ’ αυτή τη μέθοδο γίνεται σφιχτή και σχεδόν διαφανής και δεν έχει καμία σχέση με αυτή του εμπορίου.
Το χρώμα της εξαρτάται από την ποικιλία των σταφυλιών και την ποιότητα του μούστου, ενώ η επιτυχία της από τη δική μας υπομονή και το συνεχές ανακάτεμα! Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη, αν ο μούστος είναι σωστά “κομμένος” , διότι θα είναι αρκετά γλυκός και αρωματικός.
Αν όμως τη θέλετε να γίνει περισσότερο γλυκιά προσθέστε ανάλογη ζάχαρη.





Τα Υλικά

6 φλιτζάνια καθαρισμένος (κομμένος) μούστος
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ξυλάκια κανέλας
1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
½ φλιτζάνι ελαφρά καβουρντισμένο σουσάμι
2-3 κουταλιές τριμμένη κανέλα

Οδηγίες

Καβουρντίζουμε το σουσάμι μέσα σε ένα μικρό τηγάνι, πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην καεί. Όταν αρχίσει να ροδίζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αν θέλουμε τρίβουμε το μισό στο μούλτι.
Τρίβουμε τα καρύδια.

Βάζουμε τα τέσσερα φλιτζάνια μούστο μαζί με τα ξυλάκια της κανέλας μέσα σε μία κατσαρόλα να πάρουν βράση πάνω σε μέτρια φωτιά.




Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα δύο φλιτζάνια μούστο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα αυγών.
Σουρώνουμε το χυλό με ένα σουρωτηράκι μέσα σε ένα άλλο μπολ για να μην υπάρξουν σβόλοι στη μουσταλευριά.




Λίγο πριν πάρει βράση ο μούστος, αδειάζουμε το χυλό του αλευριού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα. Εδώ χρειάζεται υπομονή, διότι η μουσταλευριά πρέπει να σιγοβράσει και να γλασάρει (χρόνος περίπου 30 λεπτά).









Θα είναι έτοιμη, αν, καθώς ανακατεύουμε, βλέπουμε καθαρό τον πυθμένα της κατσαρόλας και σηκώνοντας το μείγμα με την κουτάλα, το δούμε να πέφτει σαν κορδέλα!






Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλας. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα τα μισά τριμμένα καρύδια.
Βρέχουμε και στραγγίζουμε μια ρηχή πιατέλα και απλώνουμε μέσα τη μουσταλευριά. Καλύπτουμε την επιφάνειά της με τα καρύδια, το σουσάμι και αρκετή κανέλα.


Αφήνουμε τη μουσταλευριά να κρυώσει, χωρίς να τη σκεπάσουμε.
Αν έχει επιτυχία, όταν κρυώσει, θα κόβεται εύκολα σε κομμάτια και θα ξεκολλάει από την πιατέλα!


Καλή επιτυχία!


TIP

Διαβάστε πώς γίνεται το κόψιμο του μούστου στο εξαιρετικό blog της Ευαγγελίας Γαστρονομικός περίπλους! Έχει πολύ ενδιαφέρον!

12 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση του γλυκού!
    Αναλυτικές οδηγίες και πανέμορφο αποτέλεσμα!
    Πολύ μου αρέσει η εμφάνιση του και το επιμελημένο του στόλισμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Γνωρίζω πολύ καλά τη διαδικασία παρασκευής αυτού του παραδοσιακού γλυκού και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας. χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Πραγματικά οι "γρήγορες" μουσταλευριές δεν φτάνουν σε γεύση τη μουσταλευριά της υπομονής...διαύγεια, γλύκα, καθόλου αλευρίλα, εύκολο κόψιμο, απίστευτη νοστιμιά! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Βαγγελιώ μου!
      Και η δική σου ανάρτηση είναι πολύ επιμελημένη και λεπτομερής και αξίζει να τη διαβάσουν όσοι επισκέπτονται το ιστολόγιό μου. Θα μάθουν πολλά χρήσιμα για την παραδοσιακή ετοιμασία του μούστου.
      Έχεις απόλυτο δίκαιο ότι είναι η μουσταλευριά της υπομονής αλλά η ποιότητά της σε ανταμοίβει!
      Να είσαι καλά! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ ωραίο γλυκάκι Ελένη μου, εξαιρετική παρουσίαση και οι οδηγίες σου χρησιμότατες!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελένη μου, σ' ευχαριστώ!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Μ΄αρέσει αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα της εποχής του τρύγου.
    Η μουσταλευριά σου έγινε απίστευτα δελεαστική!

    Φιλιά Ελένη μου, όπου κι αν σε βρουν...:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Κι σ' εμάς αρέσει πάρα πολύ αυτό το παραδοσιακό γλυκάκι και φέτος είχαμε την τύχη να το απολαύσουμε!
      Εύχομαι καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Με τα αρώματα της κανέλας να θεριεύουν κλιμακωτά,το απολαυστικό σωταρισμένο σουσάμι να σκάει διακριτικά στο στόμα και τα καρύδια να βαστάνε το βάρος του ζελοειδούς γλυκού,καλωσόρισες το φθινόπωρο Ελένη μου!
    Από τους καλοκαιρινούς καρπούς της αμπελομάνας,ο χυμός των σταφυλιών με τον ανθρώπινο κάματο και την λιτότητα μιας παραδοσιακής συνταγής,μας έδωσε αυτό το απλό αριστούργημα.Η δική σου υπομονή Ελένη,συνετέλεσε στην άρτια και όμορφη εμφάνιση του.Αν δεν έβλεπα τον τίτλο της ανάρτησης και δεν διάβαζα το εισαγωγικό κείμενο,ποτέ μου δεν θα πίστευα ότι πρόκειται για μουσταλευριά!!!Κάτι σε σοκολάτα πήγε το μυαλό μου....
    Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφαγα μουσταλευριά.Η πρώτη και η μοναδική φορά.Δεν θυμάμαι καν την γεύση της.Πολύ θα ήθελα να δοκίμαζα από την σπιτικά φροντισμένη δημιουργία σου !!!
    Καλό σου βράδυ γλυκιά Ελένη!!!Φιλιά πολλά,πολλά!Να περάσεις ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απλό είναι αυτό το γλυκάκι της παράδοσης και της υπομονής, όπως λέει και η Ευαγγελία!
      Είναι όμως μοναδικό σε υφή, γεύση και άρωμα!
      Πολύ θα ήθελα να σε κεράσω από τη μουσταλευριά μου για να ξαναθυμηθείς τη μοναδική της γεύση.
      καλό σου βράδυ, φίλη μου, και καλή εβδομάδα από αύριο.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Ζωγράφισες με την μουσταλευριά Ελενάκι μου..κράτησα και το κεικ με την κίτρινη κολοκύθα που συχνά μου στέλνουν κολοκύθα και δεν ξέρω τι να την κάνω..απότι είδα απο τα συστατικά πρ΄'επει να είναι σπέσιαλ κέικ..ευχαριστώ..πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Kate!
      Η μουσταλευριά θέλει λίγη υπομονή αλλά γίνεται νοστιμότατη! Μου αρέσει πάρα πολύ αλλά δυστυχώς είναι εποχιακό γλυκάκι!
      και το κέικ με κολοκύθα είανι νόστιμο και μυρωδάτο αλλά πρέπει να το ψήσεις καλά.

      Φιλάκια

      Διαγραφή