Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Εύκολα Πασχαλινά Τσουρέκια


Φέτος δοκίμασα και μια πιο εύκολη συνταγή για τσουρέκια, που δεν χρειάζονται ζύμωμα με το χέρι, όπως τα παραδοσιακά, αλλά τα ζυμώνουμε με τη βοήθεια του μίξερ. Είχα έναν ενδοιασμό, αν θα γίνονταν εξίσου αφράτα, επειδή το βούτυρο μπαίνει από την αρχή, αναμεμειγμένο με τα υπόλοιπα υλικά!
Έγιναν, όμως, πολύ αφράτα και εξαιρετικά αρωματικά, αφού χρησιμοποίησα όλα τα παραδοσιακά αρωματικά. Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!
Αν εσείς δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει να φτιάξετε τσουρέκια, αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός, για να αρχίσετε. Αρκεί να έχετε λίγη υπομονή, να τα περιμένετε να φουσκώσουν! Πρέπει να έχετε άνεση χρόνου. Το άρωμα και η νοστιμιά τους θα σας ανταμείψουν!






 Τα Υλικά
(Για τρία μέτρια ή ένα μεγάλο τσουρέκι)

750γραμ. αλεύρι για τσουρέκια
150γρα. ψιλή ζάχαρη
150γραμ. γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
125γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, ανάλατο
2 μεγάλα αυγά
50γραμ. νωπή μαγιά
100γραμ. χλιαρό νερό
½ κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
½ κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο
6 σπυράκια μαστίχας, τριμμένα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη
¼ κουταλάκι αλάτι

Επί πλέον
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
Αμύγδαλα φιλέ
Λαδόκολλες ή αντικολλητικό χαρτί

Οδηγίες



Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν το μείγμα μας έχει κάψει, το αφήνουμε στην άκρη, να κατέβη η θερμοκρασία του.






Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα βουτύρου και τη μαγιά και χτυπάμε  με το γάντζο. Προσθέτουμε τα τριμμένα μπαχαρικά, τα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, συνεχίζοντας το χτύπημα για πέντε περίπου λεπτά.






Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να δούμε τη ζύμη να συγκεντρωθεί γύρω από το γάντζο του μίξερ.
Σταματάμε το μίξερ, ξεκολλάμε τη ζύμη και τη βάζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Διπλώνουμε μερικές φορές τη ζύμη με τα χέρια μας, για να γίνει ελαστική.




Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ελαφρά αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
(Ο χρόνος του φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον μας).


Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την πατάμε με το χέρι μας να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια μας, σε όποιο σχήμα μας αρέσει. 
Τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
(Ο χρόνος που θα χρειαστεί σ’ αυτό το στάδιο είναι περίπου ο μισός από τον χρόνο που απαιτήθηκε κατά το πρώτο φούσκωμα). 
Ανακατεύουμε το αυγό με μία κουταλιά αδιάλυτο γάλα εβαπορέ και μ' ένα πινέλο σιλικόνης, με πολύ προσοχή, αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 περίπου  λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του τσουρεκιού, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Μετά τα ξεκολλάμε με προσοχή από το αντικολλητικό χαρτί.
Όταν κρυώσουν εντελώς, τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη ή μέσα σε ζελατίνα, για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά.


Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

21 σχόλια:

  1. Τι υπέροχα τσουρέκια!!!Δύσκολα κάποιος πιστεύει ότι πίσω από το εντυπωσιακό φούσκωμα τους ,κρύβεται μία απίστευτα απλή και εύκολη διαδικασία!
    Συγχαρητήρια Ελένη μου !Διευκόλυνες τις πιο άπειρες και τις διστακτικές στην εναγώνια προσπάθειά τους να παρουσιάσουν ωραία,αφράτα και φουσκωτά τσουρέκια!!Και του χρόνου με υγεία!!!
    Καλή σου μέρα!ΦΙΛΙΆ ΠΟΛΛΆ,ΠΟΛΛΆ.
    ΥΓ.Φαντάζομαι ότι μέχρι το Πάσχα θα σε ΄΄ξανασυναντήσω΄΄....αν όχι εύχομαι Καλό Πάσχα με υγεία ,χαρά και γαλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Φωτεινή μου, με ενθαρρύνεις πολύ!
      ¨οντως είναι εύκολα, ιδανικά και για τις άπειρες. Θάλουν λίγη υπομονή αλλά γίνονται πολύ αφράτα και ευωδιαστά!

      Καλή Ανάσταση, Λαμπρή πραγματική!
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλό Πάσχα Ελένη μου!
    Ετσι, εγώ θέλω τα εύκολα τσουρέκια και απ΄ότι φαίνεται δεν υστερούν καθόλου από τα άλλα τα πιο πολύπλοκα.

    Σου εύχομαι καλές γιορτές και καλή Ανάσταση!!

    Τα φιλιά μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου δεν υστερούν από τα άλλα, αν και ο τρόπος παρασκευής τους είναι απλός αλλά αποτελεσματικός-μάλλον φαίνεται και στις φωτογραφίες!

      Καλή Ανάσταση, Χρυσαυγή μου, να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου!
      Πολλά φιλάκια σε όλους!

      Διαγραφή
  3. Αυτή είναι συνταγή για μένα την τεμπέλα Ελένη μου!
    Θα σου ομολογήσω ότι και τα δικά μου τα τσουρέκια, το .... Θερμομίξ τα ζυμώνει κάθε χρόνο, δεν είμαι γενικά μεγάλη φαν του ζυμώματος.
    Πολλά φιλιά, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες μας κάνουμε πάρα πολλά, Έλενά μου, οπότε μας αναλογούν όχι μία αλλά πολλές ξεκούραστες συνταγές! Πάντως έχουμε δώσει εξετάσεις και σε δύσκολα, δε συμφωνείς;
      Το θερμομίξ δεν το γνωρίζω, εδώ δεν υπάρχει.

      Πολλές πολλές ευχές για καλή Ανάσταση!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Τι πανέμορφα και στρουμπουλά που είναι!
    Φιλιά ελένη μου, καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
      Εμείς εδώ τίποτα το εξαιρετικό ή το διαφορετικό, μόνο η τηλεόραση κάνει τη διαφορά!

      Εύχομαι να περάσεις υπέροχα το Πάσχα με την οικογένειά σου, ήρεμα και αρούμενα.
      Καλή Ανάσταση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Τέλεια ιδέα Ελένη μου και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.Να είσαι καλά καλο Πάσχα και καλή Ανάσταση φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Ροδάνθη μου!
      Να περάσεις όμορφα το Πάσχα και του χρόνου να έχεις και το μωρό σου!
      Καλή Ανάσταση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Για όσες .....βαριούνται και για όσες ....βιάζονται , είναι ότι πρέπει.
    Καλό μήνα, καλή Ανάσταση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλες είναι αυτά τα τσουρέκια, Σωσώ μου!
      Ας αφήσουμε και το μίξερ να εργαστεί λίγο για μας, γι' αυτό το έχουμε!
      Επίσης καλό μήνα και καλή Ανάσταση, με αγάπη και ελπίδα!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  7. Ελενάκι μου πανεύκολα τα τσουρέκια σου και δείχνουν καταπληκτικά.Πάρα πολύ ωραία ιδέα και χωρίς κόπο!!!Καλοφάγωτα!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση, να περάσετε όμορφα!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι! Η αλήθεια είναι ότι δεν με κούρασαν καθόλου!
      Κι έγιναν πολύ αφράτα και με τα αρώματα τα παραδοσιακά.
      Κι εσύ να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου.
      Καλή Ανάσταση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Πραγματικά εύκολα τσουρέκια Ελένη μου, και απ' ότι φαίνεται και από τις φώτο με πολύ καλό αποτέλεσμα! Υπέροχα για το πασχαλιάτικο πρωινό μας!
    Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είναι σαν τα παραδοσιακά σε υφή! Και το ζύμωμάτους είναι ελάχιστο.
      Μόνο μερικές φορές τα δίπλωσα και τα άφησα να φουσκώσουν. Δεν με κούρασαν καθόλου!
      Σου τα προτείνω!
      Είναι ιδανικά για πρωινό αλλά και το απογευματινό καφεδάκι.
      Καλή Ανάσταση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Πολύ εύκολα τα τσουρέκια σου Ελένη μου... έγιναν καταπληκτικά!!!! Αφράτα κα φουσκωτά!
    Καλή Ανάσταση και καλά να περάσετε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου. Εκτιμώ πολύ την άποψή σου.
      Να περάσεις κι εσύ όμορφα, μαζί με όσους αγαπάς.
      Καλή Ανάσταση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Τα εύκολα είναι και τα πιο ωραία Ελένη μου.
    Μια χαρά φαίνονται, τέλεια.

    Και του χρόνου με υγεία.

    Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλέον πιστεύω αυτό της παλιάς διαφήμισης "δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!"
      Κι αυτά δεν έχουν καθόλου κόπο!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Καλό Πάσχα, οικογενειακό και χαρούμενο!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Υπεροχα εγιναν Ελενη μου! Και του χρονου με υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή