Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Βακαλάος με Τσιγαριστά Άγρια Χόρτα


Ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό πιάτο με άγρια αρωματικά χόρτα της Ελληνικής φύσης, ενισχυμένα από το καταπληκτικό άρωμα του μάραθου.
Ο παστός βακαλάος γίνεται νοστιμότατος και η κόκκινη σάλτσα εξαιρετική.
Αν δεν υπάρχουν άγρια χόρτα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σπανάκια ή σέσκλα, ζεματισμένα, αλλά τότε, χόρτα και ψάρι, θα τα βάλουμε όλα μαζί να βράσουν. Δεν ξεχνάμε ποτέ το μάραθο!


Τα Υλικά

1 φύλλο παστού βακαλάου
1 κιλό άγρια αρωματικά χόρτα για πίτα (καυκαλίθρες. μυρώνια, λάπατα, παπαρούνες, μερικές πικραλίθρες ή άγρια ραδίκια)  
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα, ή 3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες





Αφαιρούμε το δέρμα από το βακαλάο, πριν τον κόψουμε, τραβώντας το από το λαιμό προς την ουρά.
Τον κόβουμε σε κομμάτια, τον βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με αρκετό νερό και τον ξαρμυρίζουμε, αλλάζοντας το νερό πολλές φορές, για δώδεκα ώρες. Την επομένη ημέρα στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια του βακαλάου και τα αφήνουμε στην άκρη.










Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε και τα χονδροκόβουμε.









Ρίχνουμε σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια, μέχρι να γυαλίσουν, και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθούν.








Εν συνεχεία, προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και βράζουμε τα χόρτα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επί πλέον νερό.







Όταν τα χόρτα μαλακώσουν αλλά έχουν ακόμα σάλτσα, προσθέτουμε τα κομμάτια του βακαλάου, ρίχνουμε πάνω τους σάλτσα με ένα κουτάλι  και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των κομματιών του βακαλάου.




Ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές, χωρίς καθόλου να ανακατεύουμε με κουτάλα.



Στο τέλος, προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό, να μείνει με τη σάλτσα του.



Σερβίρουμε το  βακαλάο ζεστό. Καλή όρεξη!

23 σχόλια:

  1. τέλειο έδεσμα, τα συγχαρητήριά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, Betty!
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. Από τα πιο παραδοσιακά, νόστιμα πιάτα στο πατρικό μου σπίτι, Ελένη μου, αλλά εγώ τότε ήμουν "πέρα βρέχει"! :)

    Το έχεις κανακέψει με μεγάλο μεράκι και θα βούταγα ευχαρίστως μια ωραία ζουμερή μπουκιά με ζεστό ψωμάκι.

    Φιλάκια σας πολλά-πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Χαίρομαι πολύ που το γνωρίζεις αυτό το φαγάκι. Κι εμεί το μαγειρεύαμε συχνά, τέτοια εποχή που υπάρχει φρέσκος μάραθοσ. Κι εμένα που άρεσε πολύ από τότε. Τώρα το έμαθε και τον έτερον ήμισυ! Ψωμάκι ζεστό έχω σήμερα!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά λογάκια.
      Πολλά-πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Mε τέτοιο φαγάκι, σιγά μην μας λείψει η όρεξη!!
    Υπέροχο Ελενάκι μου, φαντάζομαι τις μοσχοβολιές του πιάτου σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα!
      Είναι ένα απλό, οικονομικό αλλά-όντως-πολύ νόστιμο και αρωματικό πιάτο.
      Μια εναλλακτική λύση για να μαγειρεύσουμε το βακαλάο με αρωματικά υλικά.
      Μόνο οι Πορτογάλοι θα έχουν πολλές προτάσεις;

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει τόσο πολύ όπως το βλέπω το πιάτο με τα χορταρικά που θα το έτρωγα και σκέτο............μπράβο σου Ελένη!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Λίλα μου, σ' ευχαριστώ!
      Είναι εξαιρετικό το πάντρεμα ψαριού και αρωματικών χόρτων.
      Νοστιμότατο αποτέλεσμα.

      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  5. Τι πετυχημένο πάντρεμα υλικών!
    Τα χόρτα σε συνδυασμό με το μάραθο θα ταιριάζουν απίθανα στον μπακαλιάρο!
    Φιλιά πολλά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πολύ νόστιμο πιάτο, Ερμιόνη μου!
      Ο μάραθος δένει εξαιρετικά με τα άλλα χόρτα, δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα και δεν πρέπει να αντικατασταθεί από τον άνηθο.

      Καλό σου βράδυ
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Όπως είπε και η Ζαμπία ένα φαγητό που μάλλον ήταν παρεξηγημένο στα σπιτικά μας...και που φυσικά αργότερα ευτυχώς το εκτιμήσαμε και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ανάμεσα στα καλύτερά μου!!
    Μακάρι να είχα την δυνατότητα Ελένη μου να εισβάλλω με τρόπο μαγικό στην κουζίνα σου!!Να χορτάσω μόνο από τις εξαίσιες μυρωδιές του πιάτου αυτού και να αρκεστώ να θαυμάζω τα αντίθετα χρώματα και τη νοστιμιά των άγριων χόρτων να συντροφεύουν το γνήσιο άρωμα του ελαιόλαδου και του κάτασπρου φιλέτου του μπακαλιάρου!Μπορεί και να ζητούσα λίγο φρέσκο τραγανό ψωμάκι επιδιώκοντας να εγκλωβίσω στην ψίχα του, τη νοστιμιά αυτού του μεσογειακού πιάτου σε μια μόνο μπουκιά.Πολύ το ζήλεψα το φαγητό αυτό.Μου θύμισε μαμαδίστικη φροντίδα και αρώματα ελληνικής γης.Συγχαρητήρια Ελένη μου!!
    Αποστέλλω γλυκά φιλάκια σε μία πολύ γλυκιά κυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου! Σ' ευχαριστώ πολύ, είσαι πάντα με τον καλό το λόγο!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα αρώματα αυτού του απλού πιάτου!
      Επειδή μου άρεσαν και μου αρέσουν τα τσιγαριστά χόρτα-ευτυχώς-είχα εκτιμήσει αυτό το φαγητό από μικρή! Μόνο που το θυμάμαι πιο νόστιμο, γιατί χρησιμοποιούσαμε και άλλα χόρτα, που δεν τα βρίσκω πλέον!
      Λυπάμαι πολύ, καλή μου φίλη, γιατί σήμερα, αν και έχω φρέσκο, τραγανό, σπιτικό ψωμάκι, δεν έχω βακαλάω για να σε κεράσω!

      Εύχομαι ένα ήρεμο και ξεκούραστο βράδυ.
      Σου στέλνω και πολλά πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Πολυ ωραιο φαγακι Ελενη μου! Φανταζομαι νοστιμια και μυρωδιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαρίνα μου!
      Αν ποτέ δεν το έχεις δοκιμάσει, όποτε μπορέσεις, αποφάσισέ το!
      Αρκεί να σου αρέσουν τα άγρια χόρτα.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Τέλειο, τέλειο, τέλειο!!
    Μόνο αυτό έχω να πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
      Δεν φανταζόμουν τέτοιο τριπλό έπαινο! Ευχαριστώ πολύ θερμά!

      Καλό σου βράδυ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. πολύ καλό πιάτο......να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ να είσαι καλά, Αναστασία μου!
      Ευχαριστώ πολύ!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  10. Πολύ νόστιμο φαινεται δεν το έχω μγειρέψει ποτέ αλλα λέω να το δοκιμάσω,είναι τόσο καλοφτιαγμένο που με έπεισες,καλό βράδυ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και μόνο που μοσχοβολάει μάραθο, μου αρκεί! Σίγουρα, εκτός από ιδιαίτερα ευωδιαστό, θα είναι και πολύ νόστιμο πιάτο! Μπράβο, Ελένη μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο! Με πολύ ψωμί παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελενάκι μου φοβερό πιάτο!!!Έξτρα μυρωδάτο μμμ!!!!Τελειο!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετικό πιάτο γεμάτο αρώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή