Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Γαύρος Λαδορίγανη στο Φούρνο

Ένα πιάτο απλό, εύκολο, υγιεινό, νοστιμότατο, αρωματισμένο με το έμβλημα της Ελληνικής και γενικότερα της Μεσογειακής κουζίνας, τη ρίγανη. Μάλιστα η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως!
Η αρχαιοελληνική ονομασία αυτού του αρωματικού βοτάνου είναι  Ορίγανον ή Ορίγανος. Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το ουσιαστικό όρος (= βουνό) και το ρήμα "γάνυμαι", που σημαίνει χαίρομαι.
Ορίγανον, λοιπόν σημαίνει “αυτό που αγαπάει τις ορεινές περιοχές”, διότι εκεί αναπτύσσεται και αποκτά εξαιρετικό άρωμα!


Τα Υλικά

1 κιλό γαύρος
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά αποξηραμένη ρίγανη
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 σκελίδες φρέσκο σκόρδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα εντόσθια από το γαύρο, τον πλένουμε καλά και τον στραγγίζουμε.  Αφαιρούμε και τη ραχοκοκαλιά, αρχίζοντας από τη βάση του κεφαλιού.






Όταν στραγγίσουν τα ψάρια, τα βάζουμε σε σειρές μέσα σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τη ρίγανη και μετά ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.










Ψήνουμε τα ψάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 20 – 25 λεπτά.
Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.





Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με βραστά χόρτα εποχής ή μια πλούσια, χωριάτικη σαλάτα.


Καλή όρεξη!


Λίγα λόγια ακόμα
  • Η ρίγανη, εκτός από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό, έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, διότι περιέχει μια  δραστική ουσία, την καρβακρόλη που είναι  αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα.
  • Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.
  • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
  • Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
  • Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.

18 σχόλια:

  1. Ελένη μου καλημέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Λατρεύω τον τρόπο που προσεγγίζεις το θέμα! Δεν γνώριζα ούτε τις μισές πληροφορίες για την ρίγανη! Όσο για το φαγάκι σου μερακλίδικο!
    Εδώ μικρό ψάρι σπάνια βλέπουμε... Θα ακολουθήσω το "φάτε μάτια ψάρια!"
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Αγγελική μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, το εκτιμώ! Μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι μαζί σας κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν στα υλικά της συνταγής.

      Πώς να σου στείλω πιατάκι;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Eλένη μου πεθαίνω για γαυράκι καλομαγειρεμένο όπως το δικό σου.........φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Λίλα μου, είναι νοστιμότατο ψαράκι!
      Κι εσύ εκεί θα το βρίσκεις φρεσκότατο.
      Καλή σου μέρα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο πιάτο και ιδιαίτερα καλοκαιρινό! Ό,τι πρέπει για τις μέρες που δεν θέλουμε να φάμε ώρες στην κουζίνα! Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, γεμάτη πληροφορίες -όπως μας έχεις συνηθίσει άλλωστε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Αναστασία!
      Ποιος θέλει το καλοκαίρι να περνά ώρες στην κουζίνα; Αυτό το πανεύκολο και νοστιμότατο πιάτο είναι η ιδανική λύση!
      Να είσαι καλά.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Πάντα εκπλήσσομαι ευχάριστα στις αναρτήσεις σου Ελένη μου!.Αφ'ενός με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που συνοδεύεις τις υπέροχες προτάσεις σου και αφ'ετέρου με το κλίμα που δημιουργείς μέσω των προτάσεων σου και των εικόνων που νοερά μας δημιουργείς.
    Δεν είναι τυχαίος λοιπόν ο τίτλος που επέλεξες για το blog σου.Προσωπικά έχω ταξιδέψει σε θάλασσα και στεριά,σε χωροχρόνο αλλά και σε παραμύθι,σε τόπους που ουδέποτε έχω επισκεφτεί και το κυριότερο κατορθώνεις πάντα να μας έχεις καλεσμένους στο φιλόξενο τραπέζι σου!
    Σήμερα κάθισα δίπλα στη θάλασσα,με καλοκαιρινή αύρα και ταυτόχρονα με αρώματα βουνίσια.Με την απλούστερη των συνταγών αλλά και την πιο οικεία στα ελληνικά τραπέζια.Αυτή που σε κάνει να αφουγκράζεσαι τα κύματα,να μειδιάς στην αυτούσια νοστιμιά ενός αφρόψαρου,να κλείνεις τα μάτια θαμπωμένη από την απόλυτη ομορφιά μιας εποχής που μόλις ξεπρόβαλλε.Να οραματίζεσαι από το ψηλό μπαλκόνι των αισθήσεων την αρμονία και το φέγγος της ζωής.Να ευλογείς την απλότητα που σε αξιώνει το σύμπαν να περπατάς.
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Φωτεινή μου, για την ωραία ατμόσφαιρα με την οποία περιέβαλες την ανάρτησή μου! Πάντα τις σχολιάζεις με τα καλύτερα λόγια! Και τη συγκεκριμένη την έκανες άκρως καλοκαιρινή με άρωμα θάλασσας!

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Ένα απλό αλλά πραγματικά μεγαλειώδες πιάτο μας σέρβιρες σήμερα Ελένη μου!
    Η ρίγανη είναι μάλλον το αγαπημένο μου μυρωδικό, δεν ήξερα ότι είναι τόσο ωφέλιμη ωστόσο.
    Η ακτινωτή τοποθέτηση των γαύρων στο ταψί με τρελαίνει! Αυτό θα πει μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη ρίγανη την αγαπώ κι εγώ πολύ και τη χρησιμοποιώ συχνά.
      Ο τρόπος που τοποθετώ τα ψαράκια μας βοηθάει στο καλό σερβίρισμα.
      Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου!
      Φιλάκια


      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μου λατρεύω το γαυράκι, όπως και να είναι μαγειρεμένο!
    Το καλύτερό μου βέβαια είναι γαύρος μαρινάτος με ουζάκι (ωχ Παναγίτσα μου τι σκέφτομαι τέτοια ώρα)αλλά και γαύρος λαδορίγανη είναι από τα φαγάκια που δεν αντιστέκομαι με τίποτα!
    Και το μαγείρεψες υπέροχα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τα λατρεύουμε, Έλενά μου, αυτά τα ψαράκια αλλά τα χαιρόμαστε μόνο τα καλοκαίρια. Στις μεγάλες θάλασσες δεν υπάρχουν.
      Όσο για την σκέψη σου με βρίσκει άκρως σύμφωνη!
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Βρε συ Ελένη μου,
    αυτό το φαγητό είναι τόσο απλό μα τόσο πολύ νόστιμο. Αναδυκνύει το γαύρο σε όλο του το μεγαλείο. Μη σου πω ότι το προτιμώ και από τον τηγανητό. Ωραίο το ξεκοκκάλισμα. Εγώ δεν το κάνω αλλά πρέπει να αρχίσω μου φαίνεται... Και όσο για το συνοδευτικό, τα χόρτα είναι το νούμερο ένα που του ταιριάζει κατά την ταπεινή μου άποψη!!

    Εγραψες σήμερα με τα υγιεινά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ένα απλό και νοστιμότατο πιάτο. Αν είναι και φιλεταρισμένος είναι εξαιρετικό μεζεδάκι και τρώγεται ευκολότατα!
      Σ' ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Ελενάκι μου εξαιρετικό φαγητό, υπέροχο!!!Σε ευχαριστούμε πολύ και για τις πληροφορίες που μας δίνεις κάθε φορά!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι πληροφορίες που σας έδωσα!
      Το εκτιμώ πολύ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Από τα λατρεμένα μου φαγητά τώρα το καλοκαίρι!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας αναφορικά με την ρίγανη!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώ ήλθες, Dora!
      Να είσαι καλά και ελπίζω να τα λέμε συχνά.
      Φιλάκια

      Διαγραφή