Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Πασχαλινά Αυγά με Sumac


Το Sumac, με το υπέροχο πορφυρό του χρώμα, είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν καρύκευμα, διότι ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το αρνί, τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια και τις φακές. Πάρα πολύ επίσης ταιριάζει με τις πράσινες σαλάτες αλλά και το γιαούρτι, το οποίο χρωματίζει εξαιρετικά.
Το χρώμα του αξιοποίησα και έβαψα φέτος τα αυγά μου, οικολογικά, χωρίς να χρησιμοποιήσω τις χημικές βαφές του εμπορίου. Πιστέψτε με, έβαψα μόνο τα αυγά, όχι τα χέρια μου ή την κατσαρόλα!
Το αποτέλεσμα ήταν, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, εξαιρετικό!




Τα Υλικά

12-15 σκούρα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
10 κουταλιές τριμμένο Sumac
5 φλιτζάνια νερό
5 κουταλιές ξύδι
Ελάχιστο λάδι για το γυάλισμα
Ένα κομμάτι καθαρό πανί


Οδηγίες

Αφήνουμε τα αυγά αρκετές ώρες εκτός ψυγείου.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ξίδι και το Sumac, ανακατεύουμε και τα βράζουμε πέντε λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Πλένουμε τα αυγά με χλιαρό νερό και τα βάζουμε για μια ώρα μέσα στο νερό με το Sumac. Προσέχουμε να σκεπάζονται καλά.
Μετά τη μία ώρα, τα βράζουμε πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 12 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό άλλη μισή ώρα.




Όταν περάσει η μισή ώρα, τα βγάζουμε ένα-ένα προσεκτικά με ένα κουτάλι, τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε συρμάτινη σχάρα.







Κατόπιν λαδώνουμε ένα κομμάτι καθαρό πανί και τα γυαλίζουμε, όπως κάνουμε με όλα τα βαμμένα αυγά. Είναι έτοιμα.



Καλή Ανάσταση!

12 σχόλια:

  1. Αυτα μαλιστα ειναι κοκκινα αυγα και οχι αποχρωσεις! Θα το δοκιμασω κι εγω! Και του χρονου Ελενη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωραίο χρωμα να σαι καλά και του χρόνου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα τα οικολογικά σου αυγά Ελένη μου!Νομίζω ότι η ικανοποίηση του πραγματικά θαυμαστού χρώματος μεγιστοποιείται στη σκέψη της χρήσης ενός προϊόντος της φύσης!!!Και μάλιστα με τέτοια αποτελέσματα!!Και του χρόνου να είσαι γερή να τα κάνεις ακόμα πιο όμορφα!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια τα αυγουλάκια σου,Ελένη μου! Θα το δοκιμάσω του χρόνου το κόλπο με το σουμακ!
    Σου εύχομαι καλη Ανάσταση! Να περάσεις πολύ όμορφα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατα! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιότατα!!! Με σούμακ!!!! Δεν το είχα σκεφτεί!!! Μπράβο Ελένη!!
    Καλή Ανάσταση και να περάσετε υπέροχα!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MPRABO ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΦΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ..ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΜΕ ΚΡΕΜΥΔΟΦΥΛΛΑ..ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΣΟΥ

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Η Ανάσταση του Χριστού Μας να φέρει ανάσταση και στις δύο μου πατρίδες. Το Άγιο Φως Του να φέρει φως στις καρδιές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά Ελενη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kai toy xrwnoy na eisai kala na janabachs telio xrwma toy xrwnoy ua ta kanw kai egw etsi filia.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίτσα Μοροζίνη17 Μαρτίου 2015 - 8:36 π.μ.

    Δοκίμασα την συνταγή με το Σουμάκ, καθώς και μία φίλη μου, όπως ακριβώς το περιγράφετε, αλλά τα αυγά δεν χρωματίστηκαν.
    Τι λάθος μπορεί να έχουμε κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Λίτσα!
      Δεν θα κάνατε λάθος αλλά μάλλον η ποιότητα του Σούμακ έφταιγε. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ή είναι παλιό ή νοθευμένο.
      Το φρέσκο πρέπει να έχει ζωηρό χρώμα και λίγο υπόξυνη γεύση.
      Δοκιμάστε να βρείτε από τα μαγαζιά των μπαχαρικών.

      Διαγραφή