Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ριζότο με Ρεβίθια

Στο Ριζότο χρησιμοποιούμε ρύζι με μικρό κόκκο, διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη.  Κατάλληλα είναι τα Ιταλικά ρύζια Arborio και Carnaroli αλλά, ως εισαγόμενα, είναι λίγο ακριβά.
Μας δίνουν όμως ένα επιτυχημένο Ριζότο, χυλωμένο και λίγο ζουμερό που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως!
Αν όμως μας γίνει λίγο στεγνό, δε χάθηκε ο Κόσμος! Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό (αν έχουμε ) ή απλά ζεστό νερό. Αυτό το έξτρα υγρό στο τέλος θα κάνει τη διαφορά, διότι θα μετατρέψει το κολλημένο άμυλο του ρυζιού σε κρέμα και το Ριζότο σας θα φαίνεται υπέροχο!
Περισσότερα μυστικά επιτυχίας του Ριζότου εδώ.




Τ α Υ λ ι κ ά
3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 φλιτζάνια ρύζι
Arborio
1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια *
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
6 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
½ κουταλάκι αλάτι

1 καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους (προαιρετικά)
3-4 φύλλα κάρυ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια ανάλατο βούτυρο
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί
Parmigiano Ρeggiano ή μια σκληρή Ελληνική Γραβιέρα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς


Σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα φύλλα κάρυ  και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να ροδίζει και να μοσχομυρίζει, ανακατεύοντας συχνά. Αφαιρούμε την πιπεριά και το κάρυ και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για να καλυφθεί καλά από το λάδι. Το τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν οι άκρες του να γίνονται διαφανείς. (περίπου 2 λεπτά).
Τότε ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να εξατμιστεί.
Εν συνεχεία προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό ή νερό και ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι. **



Βράζουμε το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τμηματικά το ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράζει σε μέτρια φωτιά.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το ρύζι πρέπει να σιγοβράσει, να γίνει κρεμώδες αλλά να παραμείνει αλ ντέντε. Η όλη παρασκευή του φαγητού θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το κρασί.
Μαζί με την τελευταία ποσότητα ζωμού προσθέτουμε και τα βρασμένα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
Όταν τελειώσει όλος ο ζωμός αλλά το ρύζι δεν τον έχει απορροφήσει όλον, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη μισή ποσότητα Παρμεζάνας και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν.

Σερβίρουμε το Ριζότο αμέσως, αν είναι δυνατόν, σε ζεστά πιάτα, γαρνιρισμένο με την υπόλοιπη τριμμένη Παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


TIPS

*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ρεβίθια με βρασμένον αρακά ή καλαμπόκι.

**Σ’ αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να φουρνίσουμε το Ριζότο.
Ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα το μείγμα ρυζιού, τα έξτρα υλικά, μανιτάρια ή χορταρικά, και όλο το ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C για περίπου 40 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα υγρά αλλά θα έχει μείνει al dente.
Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

19 σχόλια:

  1. Ωχ Παναγία μου πρωί-πρωί!
    Αλλά δεν με "παίρνει" πάλι για ρεβύθια γιατί τους τα έκανα την προηγούμενη εβδομάδα. Θα με κυνηγήσουν και θα φτάσω μέχρι τα μέρη σου τρέχοντας :-))
    Νοστιμότατο Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλήρες πιάτο! Αυτό το συνδυασμό όλο λέω να τον δοκιμάσω κι εγώ και όλο το αναβάλλω, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, καλή μου Πηνελόπη, με τους δύσκολους της παρέας σου!
    Πάλι καλά που τα τρώνε μια φορά, δε λες; Εσύ έλα εδώ, να σε χάσουν και τότε να δεις πόσες φορές θα θέλουν να τρώνε ρεβίθια!
    Δοκίμασέ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Έφη. Να δοκιμάσεις αυτό το ριζότο, είναι πιο κοντά στις ελληνικές γεύσεις-ρεβίθια με ρύζι-αλλά νοστιμίζει περισσότερο με το τυράκι.
    Ελπίζω να αρέσει και στο λόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελειο φαινεται και πολυ ωραια ιδεα με τα ρεβυθια!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο και υγιεινό ριζότο, μου αρέσει που έχει και μια εξωτική πινελιά!
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελενάκι ο συνδυασμός μου άρεσε πολύ και σίγουρα το τυράκι θα δίνει έξτρα νοστιμιά!
    Να έχεις μιαν όμορφη μέρα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο τα αγαπημενα μου φαγακια, καθε φορα που φτιαχνω ρεβιθια παντα κανω και με ρυζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία συνταγή! Μ' αρέσουν πολύ τα ρεβίθια και θα δίνουν πολύ ωραία γεύση στο ριζότο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δοκίμασέ τα έτσι σε ριζότο, ελπινίκη μου και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Dark Chef, έχεις δίκαιο, μου αρέσουν λίγο τα εξωτικά μαγειρέματα.
    Τα ρεβίθια συνδιάζονται άριστα με το ρυζάκι. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, Ελενάκι, βέβαια το τυράκι ενισχύει το συνδυασμό ρυζιού και ρεβιθιών. Νόστιμο φαγάκι, να το δοκιμάσεις. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαίρομαι, Δημιουργία, που σου αρέσει αυτός ο συνδυασμός υλικών και τον γνωρίζεις.
    Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα, Ερμιόνη, χαίρομαι που είσαι υπέρ του συνδυασμού αυτού.
    Δίνει ένα νόστιμο και πλήρες πιάτο.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πωπωωωω! Μοσχομύρισε και μόλις μπήκα στο σπίτι, πεινάωωωωω!!! Τέλειο!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τρελαίνομαι για ριζότο!!! ειναι απο τα αγαπημένα μου και με ρεβυθια πιστεύω θα είναι πολυ νοστιμο (μου αρέσουν επίσης και αυτα πολυ και τα προτιμώ απο τον αρακά)

    ΝΑ εχεις ένα όμορφο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κική μου, είναι πολύ εύκολο και γρήγορο φαγάκι, αρκεί να έχεις βρασμένα ρεβίθια. Γίνεται στο πι και φι! Φιλιά, καλή υπόλοιπη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τζένη μου, αφού σου αρέσουν τα υλικά, πρέπει να το δοκιμάσεις το εύκολο αυτό φαγάκι.
    Καλή υπόλοιπη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή