Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Γίγαντες Φούρνου με ή χωρίς Λουκάνικο


Τα φασόλια συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνουμε σε μεγάλη συχνότητα. Κι αυτό, διότι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικής προελεύσεως, που, αν και δεν είσαι εφάμιλλη της ζωικής, εν τούτοις, όταν συνδυαστεί με δημητριακά, γίνεται υψηλής βιολογικής αξίας!
Επίσης τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών Κ και D, που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας και πρεβιοτικών συστατικών. Γι’ αυτό είναι καλό να τα συνδυάζουμε με την παραδοσιακή μας Φέτα!
Σας είχα προτείνει και παλαιότερα Γίγαντες με Αρωματικά Χόρτα. Σήμερα σας προτείνω κάτι πιο πικάντικο: μια παραλλαγή του γνωστού παραδοσιακού πιάτου, Γίγαντες στο Φούρνο, ένα πιάτο αρωματισμένο με ρίγανη και ενισχυμένο γευστικά με λουκάνικο από μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς πολλά λιπαρά.
Τα φασόλια έτσι γίνονται νοστιμότατα αλλά μπορούν να μείνουν και νηστίσιμα! Δοκιμάστε τα, όπως σας αρέσουν!


Τα Υλικά

500γραμ. φασόλια γίγαντες, νέας εσοδείας, βραστεροί
2 κόκκινα ξηρά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
300γραμ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξηρή ρίγανη και λίγη ακόμα
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες λωρίδες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες

Βάζουμε τους γίγαντες από το βράδυ μέσα σε νερό να τους σκεπάζει και τους αφήνουμε να φουσκώσουν.





Την επόμενη μέρα τους βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν, σουρώνουμε το καυτό νερό, γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο και τους αφήνουμε μέσα για μισή ώρα. Μετά τους στραγγίζουμε σε τρυπητό.







Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ρίχνουμε και τους γίγαντες και τους σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ρίγανη, τις πιπεριές, το μαϊντανό, αν χρησιμοποιήσουμε, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.






Απλώνουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί ή πυρέξ και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Κόβουμε το λουκάνικο σε μεγάλα κομμάτια ή ροδέλες και το τοποθετούμε πάνω από τους γίγαντες.








Ψήνουμε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου μία ώρα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα τους.








Τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους και τους συνοδεύουμε με τυρί φέτα και ελιές ξιδάτες ή θρούμπες!



Καλή σας όρεξη!

19 σχόλια:

  1. Λατρεύω τους γίγαντες, η ρίγανη τους πάει εξαιρετικά! Τα λουκάνικα είναι προαιρετικά αν και στις φωτογραφίες σου φαίνονται... εντελώς απαραίτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
      Και σ΄εμάς αρέσουν πο γίγαντες, θα έλεγα περισσότερο από τα κοινά φασόλια.
      Συνήθως τους μαγειρεύω σκέτους αλλά ένα καλό λουκάνικο, όσο νάναι, προσθέτει εξαιρετική γεύση!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Μελωμένη η σαλτσούλα και οι γίγαντες καλά ψημένοι, μου τρέχουν τα σάλια μέσα στη νύχτα. iΚαι χωρίς λουκάνικο πάλι τέλειοι θα ήταν. Συγγνώμη όμως βλέπω στο linkWithin σαλάτα ψητών λαχανικών με σάλτσα από ταχίνι και πάω προς τα εκεί. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα ήθελα, Σοφία μου, να σου έστελνα μεριδούλα!
      Οι γίγαντες, όταν μπαίνουν στο φούρνο, γίνονται υπέροχοι και περισσότερο αρωματικοί.
      Δοκίμασε και τη σαλάτα που λες, η σάλτσα τους είναι νοστιμότατη!
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Ένα φαγητό που παραδοσιακά στην Ελλάδα συνδέεται με βαρύ καιρό,με κρύο και μουντάδα,γιατί προσφέρει αυτή την ενέργεια που περιέγραψες στην ενημερωτική εισαγωγή σου Ελένη μου.
    Φαγητό ζεστασιάς λοιπόν,με πολύ έντονα γευστικά στοιχεία από το πικάντικο λουκάνικο και την κλασσική παραδοσιακή νοστιμάδα της φασολάδας στον φούρνο.Αξεπέραστης γεύσης πιάτο ,υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ όμορφης εμφάνισης.
    Ένα φαγητό που όταν συνοδεύεται και από τις κατάλληλες σαλάτες αποτελεί αντικείμενο γευστικού πόθου για όλους μας!
    Καλή σου μέρα Ελένη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραδοσιακό κι αγαπημένο πιάτο, Φωτεινή μου, όπως το λες, νόστιμο και με μεγάλη διατροφική αξία. Το συνηθίζουμε το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι μας το σερβίρουν σε ποικιλίες, γιατί τρώγεται και κρύο.
      Οι σαλάτα και η φέτα είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά του!
      Καλό σου απόγευμα.
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Ελένη μου!
    Οι γίγαντες σου, με συνοδευτικό το λουκάνικο, μάς κέντρισε την όρεξη κι ας είναι ακόμα πρωινή ώρα!
    Ομορφομαγειρεμένο και λαχταριστό, περιποιημένο από τα χεράκια σου!

    Καλό τέλος εβδομάδας!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου. Απλό και εύκολο πιάτο, παραδοσιακό κι αγαπημένο.
      Το λουκάνικο όμως κάνει τη διαφορά!
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Πάντα όταν μαγειρεύω γίγαντες προσθέτω και λουκανικάκι για έξτρα γεύση!
    Καλομαγειρεμένο και νόστιμο το φαγάκι σου Ελένη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει που συμφωνούμε, Έλενά μου! Η έξτρα γεύση πάντα χρειάζεται.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Φανταστικό φαγάκι!! Οι γίγαντες είναι μακράν το αγαπημένο μου όσπριο και τους τρώω σε κάθε παραλλαγή!
    Να σου πω την αμαρτία μου τους προτιμώ χωρίς λουκάνικο, προτιμώ ατόφια τη γεύση τους!
    Φιλιά πολλά Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Μην μου στενοχωριέσαι καθόλου που προτιμάς τους γίγαντες χωρίς λουκάνικο. Για το λόγο αυτό προτείνω "με ή χωρίς". Το καλό είναι ότι σου αρέσουν.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω τους γίγαντες και μπορώ να πω πως τους προτιμώ περισσότερο απο όλα τα υπόλοιπα όσπρια!Τους μαγείρεψες πάρα πολύ ωραία Ελενάκι μου, το λουκάνικο τους ταιριάζει τέλεια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, κι εγώ τους προτιμώ περισσότερο από τα άλλα όσπρια.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσουν πολύ οι γίγαντες..λουκάνικο τρώω..αλλά σε συνδυασμό πρώτη φορά το ακούω..φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Δελφινάκι!
      Αφού σου αρέσουν τα υλικά, πρέπει να δοκιμάσεις και το συνδυασμό τους!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Τέλειο φαγάκι οι γίγαντες και με το λουκάνικο γίνονται ακόμη καλύτεροι! Με μπόλικη φετούλα και φρέσκο ψωμί, τρώω όλο το ταψί! Οι δικοί σου φαίνονται πολύ καλομαγειρεμένοι και λαχταριστοί!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Ελένη !
    Στους γίγαντες τους γιγαντιαίους λέμε ναι!! Τους λατρεύουμε για την ακρίβεια.
    Με λουκάνικο δεν τους έχω δοκιμάσει ποτέ. Ευχαρίστως θα τους δοκίμαζα και θα τους έτρωγα με λαχτάρα αρκεί το λουκάνικο να είναι καλό ποιοτικός.

    Μου αρέσει πολύ το φαγητό σου και ο τρόπος που το έχεις μαγειρέψει και φωτογραφίσει!!!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυτό με τα δημητριακά δεν το ήξερα! σούπερ η καινούργια παραλλαγή φιλενάδα!!! και η φωτό λαχταριστή όσο δεν πάει!!!!
    φιλιά πολλά και λιγωμένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή