Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Πάνω από την Ιορδανία και τον Ιορδάνη Ποταμό

Η Ιορδανία είναι μια χώρα με πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, που επιφυλάσσει στον ταξιδιώτη πολλές εναλλαγές εικόνων, από τις ρωμαϊκές πόλεις του βορρά ως την πολύχρωμη έρημο του νότου. Γεμάτη μαγεία, σαν τα ανατολίτικα παραμύθια, η Γη της Παλαιάς Διαθήκης και του Λόρενς της Αραβίας, διατηρεί ακόμη και σήμερα, μεγάλο μέρος της αυθεντικότητας και της μαγείας της.

Η χώρα είναι περισσότερο γνωστή για τον περίφημο πολιτισμό των αρχαίων Ναβαταίων και τα θαυμάσια μνημεία στην αρχαία Πέτρα (φωτογραφία κάτω) και τη Νεκρά Θάλασσα.Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ιορδανίας είναι έρημος και στέπα και η ζωή σ’ αυτές τις περιοχές είναι ελάχιστη. Όταν, όμως, βλέπεις από ψηλά αυτό το αφιλόξενο τοπίο, μαγεύεσαι από τους καταπληκτικούς γεωμετρικούς σχηματισμούς που δημιουργεί η εναλλαγή ερήμου και στέπας.
Ο άνεμος της ερήμου έχει μεγάλη δύναμη και μετακινεί καθημερινά την άμμο δημιουργώντας αμέτρητες θίνες που καλύπτουν όλον τον ορίζοντα.Την άλλη μέρα άλλοι σχηματισμοί θα παρουσιαστούν σ’ ένα αφιλόξενο τοπίο που συνεχώς μεταβάλλεται και αποπροσανατολίζει τον ταξιδιώτη. Μόνο οι Βεδουίνοι δε φοβούνται αυτή την αέναη αλλαγή και έχουν αποκρυπτογραφήσει όλα τα μυστικά της ερήμου.
Στην έρημο της Ιορδανίας, που ονομάζεται Wadi Rum, το νερό κάποτε ήταν άφθονο και η περιοχή καταπράσινη! Αυτό μοιάζει απίστευτο! Απόδειξη όμως υπάρχει και είναι οι πανάρχαιοι δρόμοι που χαράχτηκαν από το πέρασμα του νερού, που ορατοί από ψηλά προσφέρουν ένα θέαμα καταπληκτικό και μεγαλειώδες! 
Δείτε κάτω έναν αρχαίο ποταμό.Φαίνεται ακόμα η αμμώδης και άδεια κοίτη και οι πηγές του αρχαίου ποταμού που στέρεψαν. Με πόσο θαυμαστό τρόπο η έρημος εξακολουθεί να διασώζει η μνήμη του νερού!

Σήμερα στην Ιορδανία μεταφέρουν το νερό σε άνυδρες περιοχές και δημιουργούν καλλιέργειες στη μέση της ερήμου. 
Κάτω ένα μεγάλο και καταπράσινο κτήμα προβάλλει μέσα από τους αμμόλοφους και μοιάζει σαν θαύμα!

j

Ο Ιορδάνης ποταμός (από το εβραϊκό Γιαρδεΐν = ορμητική ροή) αποτελεί τα σύνορα Ιορδανίας και  Ισραήλ και αρδεύει μια πολύ εύφορη κοιλάδα με μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών.
Όμως δεν είναι πια ένας μεγάλος ποταμός.

(Στη φωτογραφία ο Ιορδάνης είναι αριστερά).


Από κοντά η εικόνα του ποταμού λένε ότι είναι θλιβερή. Ο πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο Ιορδάνης ποταμός μοιάζει με ένα στενό καφετί ρέμα που ρέει προς τα νότια.


Σήμερα Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιορδανία συνεργάζονται για τη σωτηρία του ποταμού και για την οικοδόμηση μιας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων που θα επεξεργάζεται τα απόβλητα και θα χρησιμοποιεί το νερό για άλλους σκοπούς.


Ο ποταμός εδώ φαίνεται καλύτερα: είναι το μικρό ρεύμα που ασπρίζει ανάμεσα στα πράσινα χωράφια.
Το μήκος του σε ευθεία γραμμή, από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του στη Νεκρά Θάλασσα, είναι 220 χλμ., ενώ το πλήρες ανάπτυγμα του ρου υπερβαίνει τα 320 χλμ. Ο ποταμός έχει διπλή κοίτη, τη μία με μέσο πλάτος 2 χλμ. και τη δεύτερη στη μέση της πρώτης με μέσο πλάτος τα 30 μ.

Στην Ελλάδα Ιορδάνη ποταμό ονομάζουμε ένα Γαλαξιακό νεφέλωμα στον  ουρανό, ιδιαίτερα φωτεινό τους καλοκαιρινούς μήνες.


Η Ιορδανία ήταν ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι μεγάλων πολιτισμών της Μέσης Ανατολής. Από εδώ πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πτολεμαίος ο A΄, οι Βυζαντινοί, οι ισλαμιστές της δυναστείας των Ομαγιάδων, οι Τούρκοι, οι Σταυροφόροι και πολλοί άλλοι.Δείτε μερικές αεροφωτογραφίες της πρωτεύουσας της Ιορδανίας Αμμάν, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φιλαδέλφεια.


Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το Αμμάν εδώ.

9 σχόλια:

 1. Πολύ μου άρεσε αυτή η ταξιδιωτική/ενημερωτική σου ανάρτηση Ελένη.
  Ταξίδεψα και απόλαυσα τις τόσες πληροφορίες που μόνο από εσένα θα μπορούσα να μάθω.

  Μου έκαναν εντύπωση τα 2 χιλιόμετρα μέσου πλάτους της κοίτης! Ολόκληρη θάλασσα.

  Και στα επόμενα με το καλό.
  Σε φιλώ
  Ζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου, που σου άρεσε αυτό το ταξιδάκι "από ψηλά"! Χθες όλοι μίλαγαν για τον Ιορδάνη, σαν μια περιοχή φανταστική, που ζει ακόμα στο μύθο.
  Πόσο διαφορετική όμως είναι η πραγματικότητα!
  Τα φιλιά μου, Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάντα η σύγχρονη πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από την "μυθική" κάθε τόπου και κάθε ονομασίας, καλή μου Ελένη.
  Για σκεφτείτε, τον Κηφισσό και τον Ιλισσό στα χρόνια της ακμάζουσας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αλλά και τα κατοπινά.
  Σήμερα τι έχει μείνει για να μας τους θυμίζει;
  Κάτι ελάχιστο μέσα στο διάβα μας από τον Κεραμικό και μια τσιμεντένια κοίτη-λεωφόρος...
  Το σκέφτηκα συχνά αυτό, καθώς πέρασα αρκετές φορές πάνω από τον Ληθαίο (ποτάμι των Τρικάλων Θεσσαλίας) παραπόταμο του Πηνειού, φέτος.
  Η εξέλιξη μέσα στην ιστορία μάλλον δεν μας δικαιώνει, ούτε εμάς...ούτε τους Ιορδανούς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πηνελόπη μου, πράγματι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και καλό είναι να γνωρίζουμε και τις δύο όψεις.
  Ο Ιορδάνης έχει και μια άλλη αίγλη αλλά κι αυτή χάθηκε, όπως φαίνεται. ας ελπίσουμε ότι δεν θα τον αφήσουν να πεθάνει.
  Σε φιλώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εντυπωσιακές εικόνες.
  Καλή χρονιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλή χρονιά και σ' εσένα manousina, με υγεία και όλα τα καλά.Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ νάχεις κ πάντα με τόσο όμορφα ταξίδια!!Εντυπωσιακά τα αριστουργήματα στις φωτό...φαντάζομαι από κοντά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Άγγελέ μου, καλή χρονιά και σ' εσένα με υγεία. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
  Πάντα από ψηλά η φύση φαίνεται καταπληκτική αλλά η περιοχή είναι αληθινά όμορφη με τις πολλές εναλλάγές της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. τι όμορφα που είναι στη Πέτρα!!!!
  εργάζεσαι σε αεροπορική εταιρία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή