Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ταλαγάνι Ψητό - Baked Greek Cheese

Το Ταλαγάνι είναι ένα χειροποίητο  Μεσσηνιακό τυρί που η γεύση και η υφή του θυμίζει πολύ το Κυπριακό χαλούμι. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα.
Είναι καταπληκτικό ζεστό, ψημένο στη σχάρα ή στο τηγάνι, διότι η γεύση του γίνεται εντονότερη και η υφή του αναδεικνύεται περισσότερο.
Δοκιμάστε το και συνοδεύστε ο με γλυκό σταφύλι που είναι της εποχής και πασπαλίστε το με ελαφρά ψημένους σπόρους σουσαμιού και κουκουναριού. Λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο απογειώνει τη γεύση!
Το σερβίρουμε σαν γλυκό στο τέλος ενός γεύματος ή μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τσίπουρο, ρακί ή τσικουδιά.
 


Τα Υλικά
 
1 κεφαλάκι ταλαγάνι, 400-500γραμ.
1 φλιτζάνι γλυκό κουταλιού σταφύλι ή σταφίδα
2 κουταλιές ελαφρά ψημένο σουσάμι αναποφλοίωτο
½ φλιτζάνι ελαφρά ψημένοι σπόροι  κουκουναριού
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Λίγη κανέλα τριμμένη

Οδηγίες 

Κόβουμε το ταλαγάνι σε μέτριες φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό με ραβδώσεις, χωρίς να το λαδώσουμε.
Ψήνουμε το τυρί, μέχρι να αποκτήσει μια καστανή κρούστα και το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Το σερβίρουμε σε ζεστό πιάτο με δύο κουταλιές γλυκό σταφύλι ή σταφίδα και το πασπαλίζουμε με τους ελαφρά ψημένους σπόρους.
Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μία ιδέα κανέλας!
Καλή όρεξη! 
 
 

16 σχόλια:

  1. Τι φανταστικός συνδυασμός! Εξαιρετική ιδέα! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό σου μεσημέρι

      Διαγραφή
  2. Από τις γεύσεις, αλλά και τους συνδυασμούς γεύσεων που μου αρέσουν πολύ!
    Καλή βδομάδα Ελενάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, κερνάω! Διάλεξε συνοδευτικό!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Το ταλαγάνι είναι όντως ένα υπέροχο τυρί για σαγανάκι. Κι πρόταση σερβιρίσματος καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχο και σαν σαγανάκι αλλά και γλυκάκι!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ, φίλε Γιάννη!

      Διαγραφή
  4. Το αγαπημενο μου τυρι!
    Ιδιαιτερος ο συνδυασμος του με το γλυκο σταφυλι! Εντελως φθινοπωρινη αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να γλυκάνω το φθινόπωρο με έναν πρωτότυπο συνδυασμό!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Ακόμα να δοκιμάσω το ταλαγάνι......
    Με το γλυκό και τα αρωματικά που προτείνεις θα είναι άπαιχτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω, Πέπη μου, για να δοκιμάσεις!
      Θα σου αρέσει πολύ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Πόσο όμορφη παρουσίαση μιας ακαταμάχητες και διπολικής γεύσης!
    Αλμυρο και γλυκό,ένας ασυναγώνιστος συνδυασμός με ένα ΠΟΠ τυρί στην απλούστατη μορφή προετοιμασίας και ένα μαγευτικό γλυκό του κουταλιού που παντρεύει την ευωδιαστη γλύκα του,με την ήπια αψάδα του ψημένου γάλακτοκομικού!
    Λατρεύω τον συγκεκριμένο συνδυασμό και ο φρέσκος κόλιανδρος τολμά να στέκεται με σεβασμό στην εξαίσια ισορροπία γεύσεων.
    Καλό φθινόπωρο Ελένη μου!Καλή αρχή σε ότι παλιό έκανες και υποδέξου το καινούργιο σαν μία νέα πρόκληση!
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, χαίρομαι που τα λέμε πάλι!
      Αν και δεν έχω internet εδώ στην επαρχία που βρίσκομαι, πάντως προσπαθώ να κρατώ την επαφή μας.

      Πάντα με ενθουσιάζει η αναλυτική περιγραφή σου! Είναι σαν να ενεργοποιείς όλες τις αισθήσεις μας!
      Πολλά πολλά ευχαριστώ και φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Ταλαγάνι δοκίμασα πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και μου άρεσε πολύ.
    Ασυνήθιστος ο συνδυασμός γεύσεων που μας προτείνεις αλλά μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, νομίζω ότι θα τολμήσεις να δοκιμάσεις!
      Πραγματικά αξίζει!
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  8. Θέλω και γω να το δοκιμάσω, τα αγαπώ τα τυρια! Αλλά άντε να το βρω εδω που βρίσκομαι!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αριάδνη μου, μακάρι να υπάρχει τρόπος να σου στείλω!
    Αξίζει να δοκιμάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή