Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Κέικ Λεμονιού με Αμύγδαλα και Σοκολάτα - Lemon Cake with Almonds and Chocolate

Ένα αφράτο και απαλό κέικ, που διατηρείται μαλακό και τις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ αρωματικό, χορταστικό και νοστιμότατο! Το άρωμα του λεμονιού ταιριάζει υπέροχα με τις νιφάδες σοκολάτας που κρύβονται στη ζύμη του και η παρουσία της αμυγδαλόψιχας χαρίζει ιδιαίτερη γεύση!
Όσο για τη σοκολατένια επικάλυψη, θα τη λατρεύσουν όλοι!








Τα Υλικά
(Για μια φόρμα 26εκ.)

150γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
80γραμ. ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι γιαούρτι των 200γραμ.
3 αυγά
1-1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι baking powder
1 φακελάκι βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι
100γραμ. κουβερτούρα σε νιφάδες
150γραμ. τριμμένη αμυγδαλόψιχα
2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού
500γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Επικάλυψη
200γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder.




Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατεύσουν. Εν συνεχεία, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.













Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε ακόμα για μερικά λεπτά.









Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε πρώτα το γιαούρτι και μετά το χυμό και κατόπιν την αμυγδαλόψιχα και τις νιφάδες κουβερτούρας. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε τα υλικά απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης.










Τελευταίο προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι  και ανακατεύουμε, από κάτω προς τα επάνω, με απαλές κινήσεις μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.








Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή μία της Green Pan.
Ψήνουμε το κέικ στους 170ο C στον αέρα για 50 λεπτά έως 1 ώρα.
Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, ελέγχουμε, αν ψήθηκε, με τη λάμα ενός μαχαιριού.









Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα του για 10 λεπτά. Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε συρμάτινη βάση να κρυώσει εντελώς.





Ετοιμάζουμε την επικάλυψη.

Σπάζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν-Μαρί, προσθέτοντας το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε λίγο στην άκρη, να κατέβη η θερμοκρασία της.


Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και μετά κόβουμε το κέικ και το απολαμβάνουμε.


Καλή επιτυχία!

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου!
    Στο χουζούρικο σαββατιάτικο ξύπνημα μας,οι ανάμεικτες γεύσεις των εσπεριδοειδών με τη γλύκα της σοκολάτας ,εκτίναξε τη χαρά της διήμερης ανεμελιάς στα ύψη!Με την προοπτική της δημιουργίας ,αλλά κυρίως της δοκιμής,μιας τέτοιας γλυκιάς λιχουδιάς ,το Σαββατοκύριακο μας αποκτά άλλη χαρά!
    Υπέροχα αρώματα απλώνονται και οι δυναμικές υπόξινες αναφορές να αγαπούν την αισθησιακή γεύση της σοκολάτας,συμπράττουν στην καταλυτική και ολοκληρωτική μας απόλαυση!
    Να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Χαίρομαι που το κέικ μου σου δημιούργησε τόσο όμορφη διάθεση!
      Να ελισαι καλά, καλή μου φίλη!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη. Τα αμύγδαλα σε κέικ δίνουν μια άλλη νότα και μου αρέσουν πολύ.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ξανθή!
      Όντως τα αμύγδαλα ταιριάζουν πολύ με τη σοκολάτα.
      Και το λεμονάκι συνεπικουρεί γευστικά!
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Τι αφράτο και λαχταριστό κεκάκι!
    Λεμονάκι με σοκολάτα.... μμμμμμ!!
    Φιλιά Ελένη μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλα τα καλά, Έλενά μου, αφράτο και αρωματικό! Εμείς το τιμήσαμε πολύ!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Τα έχει όλα και συμφέρει αυτό το κεηκ. Απαιχτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μάρθα μου!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Είναι δυνατόν να μην δοκιμάσουμε από το λεμονοκέικ σου, Ελένη;; Έβαλες και την σοκολάτα από πάνω, μας αποτελείωσες!! Κυριακή πρωί αύριο, το θέλω το κεκάκι αυτό με τον καφέ μου!! Προλαβαίνεις να στείλεις μερικές φετούλες ή το έχετε φάει όλο;;!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ειρήνη μου!
      Σκοπός ήταν να σας γλυκάνω Κυριακάτικα! Αν το πέτυχα, χαίρομαι!
      Να στείλω μόνο φετούλες; Τι λες για ένα ολόκληρο;
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. ΟΚ, με επισες θελω να το φαω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το δοκιμάσεις, Beauty, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Απ' όλα τα καλά έχει το κέικ σου Ελένη μου. Ολοι θα ήθελαν ένα κομματάκι να δοκιμάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα μου!
      Σας κερνάω, μαζί με καφεδάκι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Ωραιότατος συνδυασμός για κέικ!!! Γεια στα χέρια σου Ελένη μου!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Πω πω τελειο φαινεται και σοκολατα και λεμνι και αμυγδαλα?ολα τα εχει αυτο το κεικ,θα το δοκιμασω σιγουρα πολλα φιλια και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Νέλη!
      Είμαι βεβαία ότι θα σου αρέσει.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  10. Ο συνδυασμός του λεμονιού με τη σοκολάτα μου αρέσει πολύ!
    Το γιαούρτι κάνει το κέικ εξαιρετικά αφράτο και με ωραία υφή που διατηρείται για μέρες.
    Και με αυτή την κολασμένη επικάλυψη, άντε να αντισταθείς!
    Φιλιά πολλά Ελένη, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου!
      Κι εμένα με ενθουσίασε το λεμονάκι με τη σοκολάτα, ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα πορτοκάλι.
      Με έπεισε γευστικά ο συνδυασμός και θα τον επαναλάβω.
      Φικια πολλά!

      Διαγραφή