Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Αχλάδια Κομπόστα - Pears in Syrup

Οι κομπόστες, φρέσκα φρούτα μέσα σε ελαφρύ σιρόπι, είναι ένας τρόπος να τα διατηρήσουμε την εποχή που αυτά αφθονούν, για να τα απολαύσουμε αργότερα. Σπιτικές κομπόστες φτιάχνουμε με τα καλοκαιρινά φρούτα αλλά και τα μήλα.

Κομπόστα αχλάδι μου έδιναν, ελαφρύ και νόστιμο κέρασμα, όταν μικρή αρρώσταινα! Γι' αυτό το λόγο θεωρούσα ότι φτιάχνονταν μόνο για τους αρρώστους! Άλλαξα γνώμη, όταν είδα φρούτα κομπόστας να στολίζουν υπέροχες τούρτες και να σερβίρονται σε φρουτοσαλάτες!


Πριν χρόνια κάπου στην Πελοπόννησο μου πρότειναν να με κεράσουν "κεράσι κομπόστα" που δεν είχα ξαναφάει. Μεγάλη όμως ήταν η έκπληξή μου, όταν είδα ότι η "κομπόστα" που περίμενα δεν ήταν άλλο παρά γλυκό κουταλιού, ομολογουμένως πολύ καλοφτιαγμένο!

  

Τα Υλικά 

2 κιλά αχλάδια, όχι ώριμα, ακαθάριστα

350-400γραμ. καστανή, ακατέργαστη ζάχαρη, από ζαχαροκάλαμο

3 αστεράκια γλυκάνισου ή 2 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης

1λίτρο νερό βρύσης φιλτραρισμένο

Ο χυμός ενός λεμονιού 

3 αποστειρωμένα, ζεστά βάζα των 750 ml

3 αποστειρωμένα καπάκια για τα βάζα

  

Οδηγίες 



Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα αχλάδια.Καθαρίζουμε τη φλοίδα τους, τα χωρίζουμε στη μέση κάθετα και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την περιοχή γύρω από τα κουκούτσια και το κοτσάνι.







Βάζουμε τα καθαρισμένα αχλάδια μέσα σ΄ένα μπολ με κρύο νερό και το χυμό λεμονιού. 








Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τα αστεράκια του γλυκάνισου και βράζουμε το σιρόπι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.




Παίρνουμε τα καθαρισμένα αχλάδια από το μπολ με το λεμόνι με μία τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι.Βράζουμε για 3-4 λεπτά, αφότου αρχίσει πάλι ο βρασμός, για να αποστειρωθούν και να μαλακώσουν λίγο.Εάν τα αχλάδια είναι πολύ σκληρά τα βράζουμε ένα με δύο λεπτά περισσότερο. 



Γεμίζουμε με τα αχλάδια και το σιρόπι τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Σκεπάζουμε καλά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.



Θα έχουμε μια εύκολη, σπιτική κομπόστα στη διάθεσή μας όλο το χρόνο!

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου