Μια αλμυρή τούρτα στολίζει ιδανικά έναν κρύο μπουφέ ή ένα εορταστικό τραπέζι,
όπως Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο, και είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο
ορεκτικό.
Δεν είναι μόνο πολύ εμφανίσιμη αλλά και εξαιρετικά νόστιμη και την τιμούν
όλοι. Δείτε εδώ και μια άλλη παλιότερη πρότασή μου.
Δεν είναι δύσκολο να την ετοιμάσετε και μπορείτε να αντικαταστήσετε τα
υλικά που σας προτείνω με άλλα που σας αρέσουν περισσότερο.
Τολμήστε να την παρουσιάσετε σε μια βραδινή επίσκεψη φίλων για να
συνοδεύσει το κρασί σας. Θα τους καταπλήξετε!
Τα Υλικά
24 φέτες ψωμί του τοστ
4 φέτες καπνιστής γαλοπούλας
4 φέτες τυρί καπνιστό, σε φέτες
4 φέτες ζαμπόν
1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένη και κομμένη σε λωρίδες
4 αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα και κομμένα σε λωρίδες
2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός αναμεμειγμένος με 1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο
κρεμμυδάκι (μόνο το άσπρο)
Τα μεγάλα φύλλα μιας σαλάτας, πλυμένα και στραγγισμένα
Για την Κρέμα
500γραμ. τυρί κρέμα, τύπου Mascarpone, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι στραγγιχτό γιαούρτι ή μαγιονέζα
2 κ. γλ. απαλή μουστάρδα
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Για τη Διακόσμηση
4 φέτες σαλάμι αέρος κομμένες σε τέταρτα και 6 κομμένες στη μέση
2 φέτες ζαμπόν πικάντικο, κομμένες σε τέταρτα
1 φέτα καπνιστής γαλοπούλας, κομμένη λωρίδες
10 αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα και κομμένα σε λωρίδες και μερικά σε
ροδέλες
2 κ. σ. ξαλμυρισμένη κάπαρη
8 τοματίνια
Φυλλαράκια μαϊντανού
1 κ. σ. σπόροι πολύχρωμου πιπεριού
Μεγάλες διακοσμητικές οδοντογλυφίδες
Οδηγίες
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 3 λεπτά το τυρί κρέμα και όταν μαλακώσει
προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το στραγγιστό γιαούρτι, τη μουστάρδα, το
ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι και τα αναμειγνύουμε μέσα σ’ ένα
μπολ.
Σε μια μεγάλη πιατέλα, τοποθετούμε τέσσερες φέτες ψωμιού του τοστ, ώστε να
σχηματιστεί τετράγωνο που θα είναι η βάση της τούρτας.
Αλείφουμε προσεκτικά τις φέτες με την κρέμα και τις καλύπτουμε με φύλλα
σαλάτας. Από πάνω βάζουμε τέσσερες φέτες καπνιστής γαλοπούλας.
Τοποθετούμε πάλι άλλες τέσσερες φέτες ψωμί αλειμμένες με κρέμα. Πασπαλίζουμε
με το μείγμα μαϊντανού και καλύπτουμε με τέσσερες φέτες καπνιστού τυριού.
Συνεχίζουμε με άλλες τέσσερες φέτες ψωμιού του τοστ αλειμμένες με κρέμα. Καλύπτουμε
με φύλλα σαλάτας και τέσσερες φέτες ζαμπόν.
Βάζουμε άλλες τέσσερες φέτες ψωμιού αλειμμένες με κρέμα και πάνω τους σκορπίζουμε
λωρίδες πιπεριάς Φλωρίνης και αγγουριών τουρσί.
Συνεχίζουμε με άλλες τέσσερες φέτες ψωμιού αλειμμένες με κρέμα,
πασπαλίζουμε με μαϊντανό και κρεμμυδάκι και καλύπτουμε με τέσσερες φέτες ζαμπόν.
Τελειώνουμε με τέσσερες φέτες ψωμιού.
Με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και καλύπτουμε
όλη την επιφάνεια της τούρτας, καθώς και τα πλαϊνά της.
Τη διακοσμούμε ακολουθώντας τη φαντασία μας.
Καλύπτουμε την τούρτα προσεκτικά με μεμβράνη τροφίμων, φροντίζοντας να μην
ακουμπά πολύ πάνω στην κρέμα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τν τούρτα και την κόβουμε στο τραπέζι προσεκτικά σε τρίγωνα, με
τη βοήθεια μεγάλων οδοντογλυφίδων, για να μην διαλυθεί!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου