Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Παστό Χοιρινό με Τομάτα και Τηγανιτές Πατάτες - Salted Pork with Tomato and French Fries


Το παστό χοιρινό είναι πολύ αγαπητό σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου,  διότι σε πολλά σπίτια παλαιότερα αλλά και τώρα εκτρέφουν οικόσιτο ζώα. Όταν τα σφάζουν, με το κρέας τους, που είναι αρκετό για να καταναλωθεί όλο φρέσκο άμεσα, συνηθίζουν μέρος αυτού να το φτιάχνουν παστό ή σπιτικά λουκάνικα. Έτσι η οικογένεια θα έχει απόθεμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.




Η διαδικασία της ετοιμασίας του παστού χοιρινού είναι χρονοβόρα αλλά το γευστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα αξίζει! Το κρέας, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια αλατίζεται, μέχρι να σιτεύσει και μετά βράζεται. Κατόπιν ακολουθεί το τελικό στάδιο, που είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή.
Το τελικό προϊόν, αρωματισμένο με μπαχαρικά ή εσπεριδοειδή, διατηρείται μέσα σε ελαιόλαδο ή λίπος για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Το παστό στα σπίτια αλλά και τις ταβέρνες των χωριών της Ηλείας σερβίρεται τηγανισμένο με αυγά. Στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία μας το έχουν σερβίρει μέσα σε καγιανά!
Επειδή είναι αρκετά αλμυρό και πικάντικο σας προτείνω να το δοκιμάσετε με σάλτσα τομάτας και τηγανητές πατάτες. Θα δοκιμάσετε ένα πραγματικά υπέροχο μεζεδάκι!




Τα Υλικά

300γραμ. παστό χοιρινό, χωρίς κομμάτια λίπους
3 κ. σ. ελαιόλαδο
250γραμ. χυμός τομάτας, συμπυκνωμένος
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο φετάκια
5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες (λίγο πιο χονδρές απ’ ό τι συνηθίζουμε για τηγάνισμα)
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες







Κόβουμε το παστό σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη.









Καθαρίζουμε, τις κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις αλατίζουμε. Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και τις τηγανίζουμε.
Όταν τηγανιστούν, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξει το επί πλέον ελαιόλαδο.









Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε άλλο τηγάνι το ελαιόλαδο (3 κ. σ.) και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και, όταν γυαλίσει, προσθέτουμε το χυμό τομάτας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν, μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει η σάλτσα.







Τότε προσθέτουμε το παστό, ανακατεύουμε για να καλυφθεί με τη σάλτσα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό τόσο, όσο να σκεπάζεται, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά για δέκα λεπτά. Φροντίζουμε  να διατηρήσουμε αρκετή σάλτσα.









Τέλος ρίχνουμε και τις τηγανιτές πατάτες, ανακατεύουμε με προσοχή και αφήνουμε να πάρουν όλα τα υλικά μία βράση.








Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το παστό ζεστό. 
Το συνοδεύουμε με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί(πχ. ένα Αγιωργίτικο ή ένα Cabernet Sauvignon).






Καλή όρεξη!

2 σχόλια: