Γιαουρτόγλυκο το ονόμαζε η μητέρα μου και όχι αμυγδαλόπιτα! Αφράτο,
ζουμερό, πλούσιο σε αμυγδαλόψυχα ήταν το αγαπημένο μας!
Μας το έφτιαχνε κάθε Πάσχα, όταν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι μας χάριζαν πρόβιο
γάλα κι εκείνη έπηζε ένα υπέροχο σπιτικό γιαούρτι! Αυτό το γιαούρτι
χρησιμοποιούσε για την Παρασκευή του.
Αμύγδαλα πάντα υπήρχαν πολλά στο σπίτι μας, γιατί τότε αφθονούσαν οι αμυγδαλιές
στην περιοχή μας. Ευδοκιμούσαν στις αυλές των σπιτιών, στους κήπους, στα
χωράφια, φυτεμένες στα σύνορα.
Ακόμα θυμάμαι τον Παλιόπυργο, ένα μικρό λόφο πάνω από την πόλη, κάτασπρο από
τις ανθισμένες αμυγδαλιές μέσα στο χειμώνα!
Τα Υλικά
(Για ένα ορθογώνιο ταψί 26x36 εκ.)
Για το Κέικ
150γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
200γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
4 αυγά βιολογικά
100γραμ. καστανή ζάχαρη (ή και λιγότερη)
1 κεσεδάκι γιαούρτι
150 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Για το Σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη, καστανή ή λευκή
2 ½ φλιτζάνια νερό
1 κομμάτι φλοίδα λεμονιού
Για το ταψί
1 κ. σ. βούτυρο
1 κ. σ. σιμιγδάλι
Οδηγίες
Όταν ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο, το κόβουμε σε κομμάτια και
το σιροπιάζουμε. Περιμένουμε μέχρι το γλυκό ν' απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Το σερβίρουμε μόνο του ή, προαιρετικά, με παγωτό μαστίχα.
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα Ελένη μου! Επανήλθα κι εγώ. Υπέροχο το γιαουρτογλυκό σου κι εγώ δεν έχω θέμα... και μόνο του μου αρέσει και με παγωτό μαστίχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Καλημέρα, Κική μου! Κι εγώ αγαπώ πολύ τα αμύγδαλα και τα γλυκά που γίνονται με αυτά είναι τα αγαπημένα μου!
Διαγραφή