Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Καλοκαιρινές Διαδρομές 2017, Πήλιο – Summer 2017, Pelio Mountain

Το Πήλιο είναι βουνό του Νομού Μαγνησίας και εκτείνεται πάνω και δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός).

Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων, οι οποίοι φαίνεται ότι το έχουν εγκαταλείψει προ πολλού! Ένας μόνο παραμένει σε μια στροφή του Άνω Βόλου, αλλά κι αυτός ελάχιστα παραπέμπει αισθητικά στους μυθικούς συντρόφους του!


(Άποψη του Βόλου από την Μακρυνίτσα)


Όλο το βουνό είναι κατάφυτο. Έχει δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, δασική πεύκη, καθώς και συστάδες υβριδογενούς ελάτης.
Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές πλαγιές και με ελιές στα νότια.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βουνού είναι οι πολλές πηγές, διότι οι ανατολικές πλαγιές του δέχονται πολύ μεγάλα ποσά βροχής και χιονιού.
Συνολικά οι γνωστές πηγές στο βουνό φτάνουν τις 70.(Μαρμάρινη βρύση στη Μακρυνίτσα)

Ποτάμια με σταθερή ροή δεν υπάρχουν στο Πήλιο, αλλά μεγάλες ρεματιές. Όταν βρέχει, παρασύρουν μεγάλη ποσότητα χώματος με αποτέλεσμα να κοκκινίζει η θάλασσα στις εκβολές τους!

Τα υπόγεια νερά τρέφουν υπεραιωνόβια πλατάνια που προκαλούν το θαυμασμό με το ύψος και τον τεράστιο κορμό τους!


(Ένας καταπληκτικός πλάτανος!)

Το Πήλιο είναι ένα πυκνοκατοικημένο βουνό με γραφικά χωριά που σε παλιότερες εποχές ήκμασαν. Κάποτε τα Ζαγοριανά καράβια όργωναν τη Μεσόγειο, μεταφέροντας τα ξακουστά μεταξωτά.

(Άποψη της Ζαγοράς με τους τρεις οικισμούς)

Τα σπίτια των εμπόρων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τις ζωγραφιές πάνω από τα παράθυρα και τις πλάκες στις στέγες τους, στέκουν αγέρωχα μέχρι σήμερα, μάρτυρες μιας εποχής ακμής. 
Πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενώνες.(Αρχοντικό στη Μακρυνίτσα)

Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν οι πανέμορφες εκκλησίες του Πηλίου με τα ξυλόγλυπτα, καλυμμένα από φύλλα χρυσού τέμπλα που μαρτυρούν την ευσέβεια των δωρητών αλλά και την αγάπη τους για την Τέχνη.


(Κισσός, το τέμπλο της Αγίας Μαρίνας)


      (Ζαγορά, η Ωραία Πύλη του ναού του Αγίου Γεωργίου)

Μεγάλες και φημισμένες εκκλησίες αλλά και μικρά εξωκλήσια είναι αφιερωμένα σε τρεις εορτές, γι΄αυτό έχουν τρία χωριστά κλήτη και τρεις κόγχες ιερού.


 (Ζαγορά, εξωτερικό του Αγίου Γεωργίου)


Οι περισσότερες διασώζουν καταπληκτικές τοιχογραφίες που έγιναν από φημισμένους Ηπειρώτες ζωγράφους της εποχής και εσωτερικά έχουν περισσότερους από έναν τρούλους. 


(Κισσός, το εσωτερικό της Αγίας Μαρίνας)

Οι πολύχρωμες ορθομαρμαρώσεις, οι κίονες, τα δεσποτικά και οι άμβωνες είναι μοναδικοί.


οι μικρές διασώζουν όμορφα βοτσαλωτά δάπεδα.

(Το δάπεδο στον Αι Γιαννάκη, στον Άγιο Ιωάννη)


Το βουνό, αν και δεν είναι πολύ υψηλό, είναι αρκετά απότομο. Σήμερα ένας αρκετά καλός ελικοειδής δρόμος ανεβαίνει το βουνό και οδηγεί από το Βόλο στην ανατολή πλευρά που βλέπει το Αιγαίο.

(Το Αιγαίο από τα διαμερίσματα Felitsia στον Άγιο Ιωάννη)

Παλιότερα η επικοινωνία γινόταν με τα μονοπάτια-καλντερίμια που διατρέχουν όλο το βουνό. Σώζονται πολλά από αυτά, παρά το πέρασμα του χρόνου και είναι ιδανικά για περπάτημα.
Το Πήλιο συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες, τόσο τους χειμερινούς στο χιονοδρομικό των Χανίων, όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες για να απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου, από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους, όσο και από τη μεριά του Παγασητικού.

Να βλέπεις το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σου καταγάλανο είναι μαγεία!Το Πήλιο φημίζεται για τα ιδιαίτερα προϊόντα του και την εξαιρετική του κουζίνα.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένα είδος τουρσί από τρυφερούς βλαστούς αγριοφυστικιάς, τα Τσιτσίραβα! Οι γυναίκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Ανήλιου είναι ειδικές σ΄αυτά.Καταπληκτικός είναι και ο παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδια.


Το ιδιαίτερο παραδοσιακό πιάτο του Πηλίου είναι το Σπεντζοφάι, φαγητό με λουκάνικα, πιπεριές και τομάτες που παλιότερα το πρόσφεραν στους ταξιδιώτες στα χάνια, μαζί με τη φασολάδα.
Το Σπεντζοφάι πήρε το όνομά του από τις ιδιαίτερα καφτερές πιπεριές που στην τοπική διάλεκτο ονονομάζονται σπέντζες.
Εάν βρεθείτε στις ανατολικές παραλίες του Πηλίου μην διστάσετε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα θαλασσινά!


Καλή συνέχεια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου