Οι τομάτες νομίζω ότι είναι τα μόνα καλοκαιρινά κηπευτικά που με εκπληκτικό
τρόπο μετατρέπουν το ηλιακό φως σε λαμπερό χρώμα και αρώματα! Πράγματι χρειάζονται
το φως του ήλιου για να κοκκινίσουν και να γλυκάνουν!
Ας εκμεταλλευθούμε κι εμείς αυτή τους την ιδιότητα κι ας κλείσουμε
μέσα σε βαζάκια πραγματικό χρώμα και άρωμα τομάτας που έχει μεγαλώσει και
ωριμάσει φυσιολογικά.
Όταν τα ανοίξουμε, θα μυρίσει καλοκαίρι η κουζίνα μας και θα αποκτήσει
εξαιρετική νοστιμιά ακόμα και μια απλή τοματόσουπα!
Τώρα που οι τομάτες υπάρχουν ακόμα στην αγορά, ώριμες και γλυκές, προλαβαίνουμε
να τις αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας σπιτικό συμπυκνωμένο χυμό για όλο το χρόνο με
όποιον από τους παρακάτω τρόπους θέλετε.
Δεν είναι πολύ δύσκολο!
Τα Υλικά
4 κιλά ώριμες τομάτες ποικιλίας Pomodori
2 κ. σ. τριμμένο αλάτι
Γυάλινα βάζα, αποστειρωμένα
Οδηγίες
1ος τρόπος
Γεμίζουμε με το ζεστό χυμό τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα καθαρίζουμε
εξωτερικά, τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα
αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούνται πάνω από ένα χρόνο σε σκοτεινό και
δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο και χρησιμοποιήσουμε μία ποσότητα χυμού, καλύπτουμε
τον υπόλοιπο με ελαιόλαδο ή άλλο λάδι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
2ος τρόπος
Πλένουμε καλά τις τομάτες και τις στραγγίζουμε. Τις κόβουμε στη μέση,
αφαιρούμε την περιοχή γύρω από το κοτσάνι και τις πολτοποιούμε, χωρίς να τις
ζεματίσουμε και να τις αποφλοιώσουμε.
Τις περνάμε από το τρυπητό για ν΄αφαιρέσουμε τη φλοίδα και τους σπόρους.
Βράζουμε το χυμό, τον συμπυκνώνουμε και τον διατηρούμε, όπως περιγράφεται
στον πρώτο τρόπο.
3ος τρόπος
Χρησιμοποιούμε τομάτες διαφόρων ποικιλιών, κατά προτίμηση από τον κήπο μας.
Πλένουμε καλά τις τομάτες, τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις
πολτοποιούμε πολύ καλά, χωρίς να τις ζεματίσουμε ή να τις αποφλοιώσουμε. Δεν τις
περνάμε από τρυπητό.
Βράζουμε το χυμό, τον συμπυκνώνουμε και τον διατηρούμε, όπως περιγράφεται
στον πρώτο τρόπο.
Καλή επιτυχία!
Καλύτερα να μην τις ξεφλουδίζουμε στη φλούδα περιέχονται πολύτιμες ουσίες. Και του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφή