Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Τυρί Σαγανάκι – Saganaki, Fried Greek Cheese

Το κλασικό Ελληνικό ορεκτικό, που ετοιμάζεται εύκολα και πολύ γρήγορα.
Ένα ημίσκληρο τυρί κόβεται σε χονδρές φέτες, για να μη λιώσει κατά το τηγάνισμα,  τυλίγεται με αλεύρι και εν συνεχεία τηγανίζεται σε καυτό λάδι.
Έτσι θωρακίζεται, αποκτά μια υπέροχη, τραγανή κρούστα και εσωτερικά διατηρείται μαλακό!

Το όνομά του το πήρε από το ομώνυμο μικρό τηγάνι με δύο λαβές αντικριστές που ακόμα χρησιμοποιείται στα τσιπουράδικα.
Μικρή το αγαπούσα πολύ, γιατί εκεί μου τηγάνιζε η γιαγιά μου τα εντόσθια του κοτόπουλου με αυγά. Μια νοστιμιά μοναδική που ακόμα θυμάμαι!

Εάν βρείτε κάποιο εξαιρετικό προϊόν  στις διακοπές σας, δοκιμάστε το κι εσείς! Εγώ το δοκίμασα με Φορμαέλα και με ένα καταπληκτικό Κεφαλοτύρι από την Αμφίκλεια!





Τα Υλικά

4 φέτες ημίσκληρο τυρί, πάχους περίπου 2 εκ. (κατά προτίμηση Κεφαλοτύρι, Φορμαέλα ή Μαστέλο Χίου)
½ φλιτζάνι αλεύρι σπυρωτό ή καλαμποκάλευρο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
½ λεμόνι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Λίγο νερό




Οδηγίες






Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο ή δίσκο.
Βρέχουμε τις φέτες του τυριού και τις τυλίγουμε με το αλεύρι.










Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα σαγανάκι ή ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε το τυρί, μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά. Το γυρίζουμε κι από την άλλη.
Όταν έχει χρυσίσει η κρούστα του, είναι έτοιμο.




Το σερβίρουμε ζεστό και το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή όρεξη! 

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    Ενδιαφέρουσα η ιδέα με τύλιγμα στο αλεύρι.
    Από τυριά, δοκίμασε και το ταλαγάνι. Είναι εξίσου καλό γι' αυτή τη δουλειά (μπορώ να πω καλύτερο απ' τη φορμαέλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και χαλούμιν και χαλούμιν. Πώς το ξέχασα; Αφού σκεφτόμουνα να φτιάξω σήμερα (και έφτιαξα δηλ.)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα υπάρχει κάποιος που δε λατρεύει το τυρί σαγανάκι; Με λαδοτύρι, φέτα, κεφαλοτύρι, με όλα γίνεται. Και είναι πάντα πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή